Δεν με κατάλαβες όμως και διαιωνίζουμε μια κουβέντα που δεν θα έπρεπε να γίνεται καν!
Δεν μίλησα για ακρίβεια του σύρματος. Μίλησα για ακρίβεια στις μετρήσεις του mod και πόσο εύκολο είναι να καταλάβει ένα mod τις αλλαγές στην αντίσταση ενός σύρματος που είναι πολύ μικρές σχετικά με άλλα με την άνοδο της θερμοκρασίας. Θα το πω με παραδείγματα για να γίνω πιο κατανοητός.
Σε αντίσταση ατσάλι 0.15Ohm, στους 210 βαθμούς η αντίσταση θα φτάσει 0.178Ohm. Διαφορά 0.028 δηλαδή. Πόσα mod τελικά διαβάζουν τρία δεκαδικά ψηφία ώστε να γίνει αντιληπτή αυτή η μεταβολή? Γιατί αν δεν γίνει αντιληπτή και το mod υπολογίζει με αντίσταση 0.17, η θερμοκρασία που νομίζει το mod ότι έχει φτάσει το σύρμα θα είναι 153 βαθμοί και όχι 210 που έχουμε ρυθμίσει, οπότε και το mod θα συνεχίσει να δίνει ρεύμα φτάνοντας σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. 57 βαθμοί δεν είναι και λίγοι.
Πάμε τώρα στην περίπτωση που το mod μετράει τρία δεκαδικά που αυτόματα αναιρεί το παραπάνω. Υπάρχει συσκευή όμως που να μετράει τέσσερα δεκαδικά? Για αυτό το παράδειγμα χρησιμοποιώ αρχική αντίσταση 0.12Ohm για να γίνει πιο αντιληπτή η διαφορά. Στους 210 βαθμούς αντίστοιχα, η αντίσταση γίνεται 0.1428Ohm. Το mod διαβάζει 0.142Ohm. Διαφορά 0.0008. Έτσι θεωρεί το mod ότι η θερμοκρασία είναι 203 βαθμοί περίπου. Διαφορά 7 βαθμοί πάλι δεν είναι λίγοι.
Οι ίδιες μετρήσεις με αρχική αντίσταση 0.5Ohm αυτή τη φορά έχουν τα εξής αποτελέσματα. Στην πρώτη περίπτωση, η διαφορά αυτομάτως πέφτει στους 10 βαθμούς απο 57. Τη θεωρώ τεράστια αλλαγή και σίγουρα μέτρηση πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Στη δεύτερη περίπτωση, χρησιμοποιώντας όμως αρχική αντίσταση 0.51Ohm, πάλι για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, η αντίσταση στους 210 βαθμούς γίνεται 0.6069Ohm. Το mod μετράει 0.606 και η θερμοκρασία που υπολογίζει είναι 208 βαθμοί σχεδόν. Έπεσε η διαφορά και εδώ, στους 2 βαθμούς σχεδόν απο τους 7. Ακόμα ακριβέστερη μέτρηση.
Αυτός είναι λοιπόν και ο λόγος που στο ατσάλι ρυθμίζοντας TCR μόνο, προτιμάμε μεγαλύτερες αντιστάσεις. Λέω λοιπόν, ότι αφού το ατσάλι έχει πολύ μικρό TCR, χάνει σε ακρίβεια. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, ανεβάζουμε την αρχική μας αντίσταση και γίνεται πιο ακριβές. Όχι ότι αλλάζει ο κανόνας που λες και που συμφωνώ!
Είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά τα γνωρίζεις αλλά έδωσα τα παραδείγματα για να καταλαβαίνουν όλοι όσο γίνεται αυτά που λέμε αφού δεν μιλάμε μόνοι μας!
Δεν καταλαβαίνω όμως κάτι απο αυτά που είπες και εξακολουθείς να μιλάς για TFR σε ένα νήμα που έχει να κάνει με το TCR και μόνο. Τί εννοείς όταν λες ότι το ατσάλι μπορεί να λειτουργήσει και σε TCR και σε TFR και σε power mode? Το TCR και το TFR ανήκουν και τα δύο στον έλεγχο θερμοκρασίας. Όλα τα σύρματα που είναι για έλεγχο θερμοκρασίας μπορούν να λειτουργήσουν είτε χρησιμοποιώντας TCR είτε TFR σε DNA. Μάλιστα και το Kanthal μπορεί να λειτουργήσει σε TFR για να εκμεταλλευτούμε τη λειτουργία preheat και σε αυτό το σύρμα. Και επίσης, όλα τα σύρματα λειτουργούν σε power mode. Δεν προτείνεται όμως για τους γνωστούς λόγους. Φαντάζομαι αυτό εννοούσες και εσύ.
Τέλος, αν βάλεις κάποιον που ξεκινάει τώρα να ασχολείται με έλεγχο θερμοκρασίας να πάρει DNA, πιστεύω θα σταματήσει το άτμισμα στο πρώτο μισάωρο και θα πάει στο περίπτερο...