Αν το θέμα είναι όντως: Αποφάσισα να το κόψω, τι ηλεκτρονικό τσιγάρο να αγοράσω ; Προτάσεις!
Νομίζω ότι η συζήτηση για τις προτάσεις και την φύση αυτόν προς νέους ατμιστές πρέπει να γίνει ακριβώς εδώ. Απαντά ακριβώς στην ερώτηση: Αποφάσισα να το κόψω, τι ηλεκτρονικό τσιγάρο να αγοράσω ; Και προτείνω να απαντάμε έναν καλό φτηνό επισκευάσιμο ατμοποιητή αντί έναν με ανταλακτικές κεφαλές.
Κανείς δεν είπε για twisted clapton κλπ κλπ. Αλλα ειλικρινά πόσο δύσκολο είναι να τυλίξεις ενα λεπτό σύρμα γύρω απο ενα μικρο κατσαβιδάκι και να το κόψεις;
Ούτε φυσικά θα πρότεινα σε κανέναν (εκτός αν συζητάγαμε πάνω στην θαλαμηγό του) να αγοράσει έναν "καλό επισκευασιμό με 120 ευρώ". Θα του πρότεινα να αγοράσει έναν καταπληκτικό κλώνο με 36 ευρώ. Και όταν με το καλό σε κάνα δυο χρόνια έχει κάνει την οικονομία του, να στείλει αν θέλει ένα καλό μπουκάλι ουίσκι στον Svoemesto ώς ένδειξη ευγνωμοσύνης. Σέβομαι την επιλογή κάποιου να αγοράσει αυθεντικό ακόμα και όταν υπάρχει η επιλογή καλού κλώνου, άλλα μην συγχέουμε την αναγκαιότητα με την επιλογή.
Το πρόβλημα μου είναι ότι βοήθησα κάποιον να πάει απο τα "
3-3 τα € για το πακέτο" στα 4-4 για την αντίσταση και 20-20 για το υγρό. Καλά τα οφέλη στην υγεία, άλλα γιατί να μην ήταν και μεγαλύτερα τα οφέλη στην τσέπη; Παρατηρώ ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο τα οικονομικά ωφέλη παυουν να έχουν τόσο υψηλή θέση στο μαρκετινγκ των μαγαζιών. Παλία ήταν γεμάτος ο τόπος με savings calculators. Τώρα η κουβέντα γυρνά στο πως και πόσο θα αυξηθεί η φορολογία.
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οι αντιστάσεις θέλουν αλλαγή μετά απο 2-20 ml. Εκτός αν την κάψεις ή είναι ελαττωματική όποτε αλλάζει στα 0 μλ. Πολλά δημοφιλή υγρά είναι φονιάδες αντιστάσεων και πολύ πιο κοντα στα 2μλ παρά στα 20 θέλει αλλαγή η αντίσταση.
Έχοντας περάσει αρκετούς μήνες με cartomizer και μετά μια αηδία τανκ γνωστής μεγάλης εταιρίας με ανταλλακτικές κεφαλές (χρόνια πριν) άλλα και παρατηρώντας ειλικρινά και τις συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω μου βλέπω πως όλοι θέλουν να κάνουν οικονομία. Όλοι προσπαθούν να κρατήσουν τις αντιστάσεις όσο περισσότερο γίνεται με αποτέλεσμα μειωμένη γεύση και ντουμάνι. Εκεί παύει να σε ικανοποιεί το ηλεκτρονικό και πας για πακέτο. Το θέμα κάθε πότε αλλάζω αντίσταση είναι φλέγον για τους νέους ατμιστές, άλλα και ένα που ίσως λίγο σκόπιμα αποφεύγονται οι σαφείς απαντήσεις. Γιατί ωραίο το Black-flag-toro άλλα για να κάνεις το τριαντάμελο πρέπει να υπολογίσεις και 4-5 αντιστάσεις. Αλλα άσε καλύτερα τον νέο ατμιστή να διαπιστώσει μόνος του την λυπητερή του κάθε πότε πρέπει να αλλάζει αντίσταση (που είναι σαφώς συντομότερα από όσο ήλπιζε.)
Στην πρόσφατη περίπτωση που ανέφερα, τα προβλήματα και τα παράπονα για το πόσο καλό και ικανοποιητικό ήταν το ηλεκτρονικό όταν, και κάθε φορά που ήθελε αλλαγή η αντίσταση.
Με τελείως πρόχειρους και προσεγγιστικούς υπολογισμούς μια αντίσταση μου βγάζει 700 τζούρες. Με όρους στριφτού τσιγάρου πχ είναι σαν να λες σε κάποιον θα στριβεις μια φορα, αυτό το συρμα και θα έχεις 35-40 "τσιγαρα". Δεν είναι σαν το στριφτό όπου ΚΑΘΕ φορά ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ στιγμή/μέρος πρέπει να στρίψεις για να καπνίσεις. Μια φορά, κάθε μια δυο τρείς μερες- εξαρτάται θα κάτσεις 10 λεπτα και θα στρίψεις ένα συρμα, θα του βάλεις βαμβακι, θα το πιάσεις με δυο βίδες και θα κόψεις τις άκρες.
Είναι πολύ δεκτό αυτό για τον φόβο που ειπώθηκε. Ο εθισμένος άνθρωπος είναι και φοβισμένος. Δεν πάνε ούτε τρεις μήνες που πήρα την απόφαση και το έκοψα για δεύτερη φορά. Θυμάμαι πολύ καλά πως ήταν.
Άλλα μήπως υπάρχει ένας ελιτισμός που σε συνδυασμό με το πως ήταν τα προϊόντα απο τεχνικής πλευρας παλία άλλα και το συμφέρον των μαγαζιών που σπρώχνει τους ανθρώπους προς τις ανταλακτικές κεφαλές με αυξημένο κόστος;
Σε έναν μοντέρνο επισκευασιμο το στήσιμο είναι κυριολεκτικά 5 λεπτά υπόθεση. Όχι γιατί εγω είμαι μαγκας, παλιός, μαστερ κοιλερ και δεν ξέρω εγω τι άλλο. Αλλά γιατί όλοι οι συνάνθρωποι μας που δεν έχουν κάποιο ξεχωριστό πρόβλημα ή προφίλ (κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, βαθειά γεράματα) μπορούν πολύ εύκολα να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν και να φτιάξουν μια αντίσταση με βαμβάκι.
Τυλιγεις το συρμα, φτιάχνεις λίγο τις σπείρες, βιδώνεις δυο βιδούλες, κόβεις τα υπόλοιπα, περνάς αφράτο βαμβάκι μέσα, το βρεχεις, ατμίζεις. Δεν είναι πυρηνική επιστήμη να κάνεις μια απλή αντιστασή να ατμίζεις. Αν έχεις κέφι μετά, πειραματίζεσαι. Οι συνάνθρωποι μας δεν είναι ανίκανοι. Ας μην υπονοούμε με την αντιμετώπιση μας ότι είναι. Και ίσως θα ήταν καλύτερο να μην τους προτείνουμε μια διαδικασία που εμείς για τους εαυτούς μας απορρίψαμε.
Όλα αυτά τα λέω φιλικά, όχι γιατί πιστεύω πως έχω απολύτως δίκιο -ίσα ίσα μπορεί να έχω και απολύτως άδικο- και πως όλοι απαραιτήτως θα πρέπει να ξεκινάνε με επισκευάσιμο, άλλα γιατί νομίζω πως αξίζει ένας προβληματισμός πάνω στο θέμα.
Αυτόματη συγχώνευση συνεχόμενων μηνυμάτων
Νεος ατμιστής: Ας υπολογίσουμε 5ml την μέρα.
2 μήνες -> 300 ml
Σε υγρό με 11 ευρώ /20 μλ -> 15 μπουκαλάκια -> 165 ευρώ
Σε υγρό με 29 ευρώ /30 μλ -> 10 μπουκαλάκια -> 290 ευρώ (Ά ρε γκουρμεδιάρηδες)
Αυτό το υγρό για να ατμιστεί θα θέλει (με μια μέση τιμή 10 μλ ανά αντίσταση) 30 αντιστάσεις.
Με κόστος 3-5 ευρώ έκαστη.
Κόστος αντιστάσεων 90 - 150 ευρω.
Ας δεχθούμε ένα κόστος 35-70 ευρώ για την μπαταρία/μοντ και 25-50 ευρώ για τον ατμοποιήτη ως πάγια έξοδα εξοπλισμού.
Αν κάποιος τα βάλει κάτω λοιπόν, το αν θα προτέινεις επισκευάσιμο ή με ανταλλακτικές έχει αρκετά μεγάλη διαφορά ακόμα και σε βάθος χρονικού ορίζοντα μόλις 2 μηνών.
Σε δυο μήνες μπορείς να ξοδέψεις 60 (minimum εξοπλισμό) + 165 ( σχετικά οικονομικά έτοιμα υγρά) = 225 ευρώ.
120 (καλύτερος εξοπλισμός) + 290 (premium υγρά) = 410 ευρώ.
Σε αυτό, πρέπει να προσθέσεις στο δίμηνο κόστους χρήσης και άλλα 90-150 ευρώ για τις αντιστάσεις. Αντί για 5 ευρώ σύρμα και βαμβάκι. Αν είσαι οικονόμος (225 ευρώ), οι αντιστάσεις (90-150) θα σου πάνε στο κόστος σχεδόν όσο όλο το υπόλοιπο σπορ μαζί.
Όλο αυτό για να μην στρίβεις ένα σύρμα; Πόσο πιο βολικό είναι να πηγαίνεις κάθε δις και λίγο να αγοράζεις αντιστάσεις; Πόσοι αυτούς τους καιρούς έχουν τέτοια οικονομική άνεση; Και αν κάποιος τα έχει να τα δώσει, δεν θα πιάσουν καλύτερο τόπο σε premium υγρά ή καλό εξοπλισμό;
Αν κάνεις 10 λεπτά να αλλάξεις μια αντίσταση, ενώ αν την αγόραζες καινούργια θα πλήρωνες 3,5 ευρώ, ουσιαστικά εκείνη την στιγμή η αμοιβή σου είναι στα 21 ευρώ την ώρα / 168 ευρώ το οχτάωρο.
Ειλικρινά απορώ πόσοι έχουν καταφέρει να κάνουν τον χρόνο τους τόσο πολύτιμο και την εργασία τους τόσο αποδοτική...
Φιλικά,