Αυτός ο πίνακας δίνει μια πολύ χονδρική εκτίμηση. Δεν αρκούν μόνο τα Watt για να ορίσουν το επίπεδο ατμίσματος, σημασία έχει και η κατανομή αυτών των Watt στο φυτίλι και άρα στην ποσότητα υγρού τελικά.
Για να γίνει αυτό αντιληπτό θεωρήστε πρός στιγμή δυο φυτιλοαντιστάσεις με την ίδια αντίσταση, ας πούμε 2Ω, στα 3.7V, στη μια περίπτωση έχουμε σύρμα 0.15mm και στην άλλη 0.2mm. Η ισχύς που απελευθερώνεται είναι όμοια και στις δύο περιπτώσεις, όμως στην 0.15 το μήκος του σύρματος είναι 33 χιλιοστά ενώ στην 0.20 είναι 58 χιλιοστά, στην μια περίπτωση για δεδομένο Φ έχουμε 3-4 σπείρες ενώ στην άλλη 6-7 σπείρες.
Αν τωρα υπολογήσουμε τη πυκνότητα ενέργειας πάνω στην περιφέρεια της σπείρας (το βλέπω ως εναλλάκτη θερμότητας γι αυτους που γνωρίζουν από θερμοδυναμική) έχουμε
ρ = W/E όπου W είναι η Ισχύς και Ε είναι το εμβαδόν του σύρματος που έρχεται σε επαφή με το υγρό,
ρ = (V*V/R) / ( π*D*L) όπου V η τάση, R η αντίσταση, D η διάμετρος του σύρματος, και L το μήκος.
Για 0.15 : (3.7*3.7/2)/(π*0.15*33) = 6.845 / 15,54 = 0.44 W ανά τετραγωνικό χιλιοστό.
Για 0.20 : (3.7*3.7/2)/(π*0.20*58) = 6.845 / 36,42 = 0.18 W ανά τετραγωνικό χιλιοστό.
Βλέπετε λοιπόν ότι στην πρώτη περίπτωση του λεπτού σύρματος έχουμε σχεδόν διπλάσια ροή ενέργειας στο υγρό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο ψιλό και κοντό σύρμα η ίδια ισχύς, τα ίδια Watt πέφτoυν σε λιγότερο υγρό, με αποτέλεσμα, γρήγορη θέρμανση, υψηλώτερη θερμοκρασία, μικρότερη ποσότητα υγρού προς ατμοποίηση και οδηγεί ενδεχομένως σε λίγο ατμό, ξερή ή καμμένη γεύση, ενώ αντίθετα αν η πυκνότητα ενέργειας είναι μικρή έχουμε αδύναμη γεύση, πολύ ατμό, αργή απόκριση.
Δεν γνωρίζω ποιά είναι η ιδανική ροή ενέργειας για τη βελτιστη γεύση, ούτε έχω την εμπειρία να εκτιμήσω μια τιμή γι αυτή, απλά με αυτά θέλω να δείξω αυτό που εμπειρικά έχετε καταλάβει όλοι, ότι τα Watt δεν αρκούν για να αξιολογήσουν το φαινόμενο...
ΥΓ: Κάποιος πιο έμπειρος ισως να αξιολογήσει τα παραπάνω και να βρεί ποιό εύρος ροής ενέργειας είναι ιδανικό σε σχέση πάντα με τη ποσότητα του υγρού πρός ατμοποιηση...
ΥΓ2: Στη πραγματικότητα το φαινόμενο είναι πολύ πιο σύνθετο καθώς στην παραπάνω ανάλυση δεν λαμβάνω υπόψη μου την πυκνότητα των σπειρών, που και αυτή παίζει κάποιο ρολο στα φαινόμενα μεταφοράς θερμότητας.