Το θέμα όμως του τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στην καμπάνα κατά την αναρρόφηση (με τόσες παραμέτρους) μου φαντάζει ενδιαφέρον..... (ίσως θέμα για διδακτορικό; )
Το τι συμβαίνει μέσα στην καμπάνα όπως πολύ καλά λες είναι κάπως μεγάλη ιστορία και όντως αν τα γνωρίζουμε όλα πάμε δυνατά για διδακτορικό.
Μερικά από αυτά που συμβαίνουν είναι τα παρακάτω.
Μεταφορά Θερμότητας
Η μεταφορά θερμότητας , ή μετάδοση θερμότητας από ένα σώμα/σύστημα μεγαλύτερης θερμοκρασίας προς ένα άλλο μικρότερης θερμοκρασίας είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πραγματοποιείται με τρεις δυνατούς τρόπους/μηχανισμούς:
Αγωγή θερμότητας, που πραγματοποιείται μέσω της μάζας ή των μορίων στερεών.(Δεν μας ενδιαφέρει)
Συναγωγή θερμότητας που πραγματοποιείται μόνο στα ρευστά που παρουσιάζουν μικρή θερμική αγωγιμότητα.(
Μας ενδιαφέρει)
Θερμική ακτινοβολία, που πραγματοποιείται μεταξύ σωμάτων που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους.(Δεν μας ενδιαφέρει)
Η
συναγωγή είναι ένας από τους τρεις τρόπους μετάδοσης της θερμότητας από ένα σώμα/σύστημα μεγαλύτερης θερμοκρασίας σε ένα άλλο μικρότερης θερμοκρασίας. Η συναγωγή συμβαίνει ανάμεσα σε ένα στερεό και ένα ρευστό, και ειδικότερα όταν ένα ρευστό κινείται πάνω σε μια επιφάνεια στερεού.
Ο μηχανισμός της μεταφοράς της θερμότητας είναι η γρήγορη διάχυση της στο ρευστό λόγω της αυξημένης διάχυσης της ορμής του. Δηλαδή η θερμότητα αφού μεταφερθεί στο ρευστό διαχέεται σε μεγαλύτερη έκταση του ρευστού και έτσι οι θερμοκρασιακές διαφορές επιφάνειας-ρευστού μένουν αυξημένες.
Η συναγωγή είναι εκείνος ο τρόπος μετάδοσης θερμότητας
που μπορεί να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες θερμότητας σε μικρό χρονικό διάστημα σε αντίθεση με την αγωγή και την ακτινοβολία σε μικρές θερμοκρασίες. Η συναγωγή είναι εκείνο το φαινόμενο που το συναντάμε όταν θέλουμε να κρυώσουμε το ζεστό φαγητό και φυσάμε πάνω του, όταν στεγνώνουμε τα μαλλιά με το πιστολάκι και ο θερμός αέρας πέφτει πάνω στα υγρά μαλλιά όπου το νερό απορροφάει την θερμότητα και εξατμίζεται, όταν φυσάει και κρυώνουμε όπου μέσω συναγωγής φεύγει θερμότητα από το δέρμα μας.
ΕξάτμισηΗ εξάτμιση είναι η διαδικασία με την οποία ένα υγρό σώμα μετατρέπεται σε αέριο χωρίς να βράσει.
Κατά την εξάτμιση, μόρια που βρίσκονται στην ελεύθερη επιφάνεια του υγρού και που έχουν αρκετή κινητική ενέργεια, ξεφεύγουν από την έλξη των υπολοίπων μορίων και έτσι κινούνται πλέον ελεύθερα στο χώρο πάνω από την επιφάνεια του υγρού. Έτσι τα μόρια περνούν στην αέρια φάση.
Η εξάτμιση εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:
1. Από το είδος του υγρού: Κάποια υγρά έχουν τη τάση να εξατμίζονται πιο εύκολα από κάποια άλλα, με άλλα λόγια είναι πιο πτητικά. Για παράδειγμα το οινόπνευμα, η βενζίνη είναι πτητικά υγρά, το νερό είναι λιγότερο πτητικό, ενώ το ελαιόλαδο δεν είναι πτητικό.
2.
Από τη θερμοκρασία: Η αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί την εξάτμιση.
3.Από την επιφάνεια του υγρού. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια ενός υγρού τόσο πιο γρήγορα πραγματοποιείται η εξάτμισή του.
4.Από την πυκνότητα του περιβάλλοντος αερίου σε μόρια του υγρού που εξατμίζεται.(Βλεπε Foggati)
Τάση ατμώνΤάση ατμών ενός υγρού (ή στερεού), σώματος σε μία ορισμένη θερμοκρασία, ονομάζεται η πίεση των ατμών τού σώματος όταν ατμοί και υγρό (ή ατμοί και στερεό) βρίσκονται σε ισορροπία στη θερμοκρασία αυτή.
Η τάση ατμών ενός σώματος εξαρτάται τόσο από την φύση τού σώματος όσο και από τη θερμοκρασία του. Αυτό σημαίνει ότι όσο ισχυρότερες είναι οι διαμοριακές δυνάμεις (συνοχής) τόσο μικρότερη είναι αυτή η τάση, καθώς επίσης και
όταν αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνεται και η ταχύτητα εξάτμισης με συνέπεια ν΄ αυξάνεται και η πίεση των ατμών στην ισορροπία.
Αν ήξερα και πως εφαρμόζονται όλα αυτά στην πράξη τέλεια θα είχα φτιάξει τον τέλειο genesis.