AmeenNomad
καλό είναι να βγάλεις από το μυαλό σου άν μπορείς τη γεύση του τσιγάρου γιατί αυτή δεν αναπαράγεται στο άτμισμα ακριβώς. Είναι θέμα συνήθειας. Υπάρχουν όμως τόσες γέυσεις, που κάποιες θα σε καλύψουν.
Καταρχάς, όταν λέμε καπνικό υγρό εννούμε τα υγρά που περιέχουν σαν βασικό συστατικό το εκύλισμα από τα φύλλα καπνού, το οποίο δίνει την καπνική βάση και έχει γέυση όπως περίπου ο καπνός χωρίς την κάυση. Μετά βάζουνε διάφορα για να γίνει πιό εύγεστο το υγρό, π.χ βανίλια, καραμέλα, μέλι, ξηροκάρπια και να αποκτήσει ένα χαρακτήρα και να προσομοιάσει λίγο και την κάυση με την καραμέλα ας πούμε και μέλι ή μπαχάρια για τα oriental καπνικά κλπ. Αυτές είναι που λέμε καπνικές γεύσεις, ενώ οι τσιγαρίσιες έχουν την καπνική βάση αλλά περιέχουν άλλα συστικά ώστε να προσομοιώσουν την κάυση πιό πολύ και την καύση του χαρτιού του τσιγάρου. Αυτά είναι που λέμε γέυση τασακίλα. Εϊναι βασικά σαν να ατμίζεις ένα υγρό φρουτένιο και μετά να ανάψεις τσιγάρο, θα σου φανεί κάπως, έτσι είναι και τα τσιγαρίσια, χωρίς όμως φυσικά να μοιάζουν ακριβώς στη γεύση του τσιγάρου.
Ουσιαστικά αυτό που ενδιαφέρει τον ατμιστή και ιδίως τον νέο ατμιστή είναι ένα υγρό που να πηγαίνει με καφέ, ποτό, εξόδους κλπ. Δεν είναι ανάγκη να είναι οπωσδήποτε καπνικό, αλλά να είναι κάπως έντονο στη γεύση για έξω, ή και ουδέτερο για να πηγαίνει και με γλυκά κλπ, ανάλογα τις προτιμήσεις. Ένα τέτοιο υγρό ήταν για μένα το secret skies της nobacco, το οποίο είναι καφές, βανίλια, σοκολάτα. Λόγω του καφέ έχει μία πικρίζουσα γεύση, η οποία το κάνει πιό ουδέτερο και ίσως λίγο μοιάζει με αυτό που σου άφηνε το τσιγάρο, αλλά έχει και το γλυκό της βανίλιας το οποίο δεν είναι πολύ, αλλά αρκετό ώστε να μην είναι τελείως πικρή η γεύση. Ίσως να μην είναι για όλη την ώρα, αλλά εμένα με κάλυπτε ώσπου να βρώ καπνικό που να μου κάθεται καλά. Άλλο παρόμοιο υγρό είναι φυσικά το διάσημο τριμπέκα, το οποίο έχει και καπνική βάση. Εμένα δεν μου αρέσει ιδιαίτερα, αλλά για άλλους ήταν και είναι το κύριο υγρό τους. Υπάρχουν κάμποσα τέτοια υγρά που μπορούν να πάρουν το ρόλο καπνικού. Θα προτείνω γενικά κάποια υγρά όλων των ειδών, βάση των δικών μου προτιμήσεων. Να πώ βέβαια ότι δεν έχω βρεί το απόλυτο καπνικό, διότι αφενός δεν νομίζω να υπάρχει και τα περισσότερα δεν μου αρέσουν, αλλά έχω βρεί κάποια που τα ατμίζω με ευχαρίστηση και τα έχω συνηθήσει.
Από καπνικά:
no 3 και no 4 της nobacco είναι αυτά που κάνω τώρα. Το 3 ελαφρά αρωματικό, ευχάριστα όμως, ήπιο καπνικό. Το 4 έχει και γέυση φουντουκιού και ίσως και άλλων ξηρών καρπών. Από την δοκιμή στο κατάστημα το περίμενα πιό έντονο και γι'αυτό το πήρα γιατί ο ναυτίλος mini τις εξαυλώνει λίγο τις γεύσεις, αλλά τελικά δεν είναι και ατμίζεται ευχάριστα όλη τη μέρα. Ελπίζω να μην είχε γίνει κάποιο μπέρδεμα στα μπουκαλάκια γιατί από περιγραφές εδώ και από τον απλό ατμοποιητή που το δοκίμασα περίμενα κάτι πιό έντονο γενικά.
Το silver bullet της wanted, ένα καλό και πολύ απαλό καπνικό, αλλά ακριβούτσικο.
Το old tobacco της ovale δεν μου άρεσε τόσο γιατί είναι πολύ φρουτένιο και αρωματικό για μένα, μπορεί όμως να σου αρέσει γιατί οντως έχει αρκετούς οπαδούς και αυτό.
Μη καπνικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώς τέτοια:
Nutacco της atmoslab, γεύση φουντούκι, είναι λίγο στυφό ίσως αλλά είναι καλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε προσμίξεις με άλλα καπνικά.
Secret Skies nobacco. Ότι είπα πιό πάνω γι'αυτό.
Caramela από atmoslab, ίσως όχι για όλη την ώρα, αλλά είναι επίσης καλό με γέυση που πάει με αρκετά πράγματα.
Nocciola από atmoslab, πραλίνα φουντούκι.
Να πώ επίσης ότι δεν άρχισα το άτμισμα με καπνικά, γιατί τότε (πριν 2 μήνες, δεν είναι και πολύς καιρός) δεν μου άρεσε κανένα, αλλά με το frosty tart της umami σαν κύριο υγρό, το οποίο με κράτησε γιατί είχε καλό χτύπημα λόγω της μενθόλης και βγάζει μία φρεσκάδα και ένα cherry της atmoslab που έπαιξε βασικά τον ρόλο του καπνικού μιά και είναι έντονη γεύση. Μόλις συνήθισα το frosty tart, δεν ήθελα να κάνω πλέον κ.τ. Θυμάμαι μου λέγανε εδώ τα παιδιά τότε να πάω σε καπνικό καλύτερα κλπ, αλλά τελικά εμένα με κάλυψαν πλήρως αυτά υγρά που ανέφερα για αρχή. Τα καπνικά άρχισα να τα θέλω λίγο αργότερα, ίσως γιατί απλά τότε άρχισα να θέλω τελικά ένα καπνικό. Ο καθένας όμως είναι διαφορετικός. Εάν θέλετε το καπνικό, κάποιο από αυτά που ανέφερα ίσως να σας κάνει.
Να πώ τέλος κάτι πολύ σημαντικό, ίσως είναι καλύτερα οι νέοι ατμιστές να διαλέγουν υγρά με 50 pg τουλάχιστον, καθώς η pg παρέχει το χτύπημα και κάνει τον ατμό πιό ξηρό, που δίνει περισσότερο την αίσθησ του κ.τ. Εάν υπάρξει βέβαια κάποια αλλεργία αλλάζει, αλλά το λέω διότι τα natura που ακούστηκαν είναι full vg και χτύπημα τουλάχιστον όπως το θέλω εγώ δεν έχουν.
ΥΓ: Σεντόνι βγήκε.