Μη νομίζεις ότι είσαι ο μόνος με τις αμφιβολίες.
Δεν θα απαντήσω με γνώση αλλά... διαισθητικά περισσότερο. Αυτά που λέω δεν είναι ακριβώς απάντηση αλλά οι δικές μου σκέψεις πάνω στο αντικείμενο.
Εγώ την πιθανότητα για
καρκινογόνα συστατικά την έχω για
ελάχιστη μπροστά στο κανονικό τσιγάρο γιατί τα συστατικά είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες και δεν έχουν κατηγορηθεί (ως τώρα τουλάχιστον) ως ύποπτα για καρκινογενέσεις σε αντίθεση με τα κανονικά που περιέχουν ουσίες που είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες (και παρόλα αυτά δεν παθαίνουν όλοι καρκίνο).
Το μόνο που με κάνει να βρίσκομαι σε
επαγρύπνηση είναι μήπως τα συγκεκριμένα συστατικά έχουν κάποια
επίπτωση στο σώμα μας, σε ζωτικά όργανα ή στο μεταβολισμό μας. Υπάρχουν π.χ. τροφές που είναι ακίνδυνες αλλά άμα καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Όμως κάτι που με κάνει να αισιοδοξώ είναι το ότι ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών που κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι στην...
ώριμη ηλικία, ακριβώς γιατί οι επιπτώσεις του καπνίσματος είχαν αρχίσει να κάνουν έντονη την παρουσία τους και μιας και δεν μπορούσαν να το ξεφορτωθούν λόγω εθισμού, βρήκαν σανίδα σωτηρίας στην πλησιέστερη εναλλακτική λύση. Μερικοί λοιπόν από αυτούς έχουν κλείσει τετραετία, έχουν κάνει εξετάσεις (όπως συνηθίζουν οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας) και δεν έχει αναφερθεί
κάτι ως τώρα (από όσο ξέρω).
Το δεύτερο αισιόδοξο μήνυμα (για μένα) έρχεται από τους
Σουηδούς που ένα ποσοστό τους εδώ και χρόνια έχει αντικαταστήσει το τσιγάρο με το
Snus. Το Snus είναι κάτι σαν φακελάκι που περιέχει σκόνη ταμπάκο αλλά με διαφορετική επεξεργασία από των τσιγάρων. Μέσα στο μείγμα περιέχεται
και γλυκερόλη και προπυλενογλυκόλη και οι Σουηδοί βάζουν το φακελάκι ανάμεσα στο χείλος και στα δόντια τους με τις ώρες, παίρνοντας έτσι τη δόση τους με τη νικοτίνη. (Διάβασε στα Additives σε
αυτή τη σελίδα)
Και γι' αυτούς δεν έχει αναφερθεί κάτι ιδιαίτερα επιλήψιμο (εκτός από τις επιπτώσεις της νικοτίνης). Ίσα ίσα,
έρευνες έδειξαν ότι έχουν πολύ
λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Πραγματικά δεν ξέρω και μάλλον δεν μπορεί να ξέρει κανείς για την ώρα. Απλά ακολουθώ τη
λογική. Από τους
επιστήμονες ήταν μερικοί που τόλμησαν να το πουν ανοιχτά ότι για κάποιον που δεν μπορεί να κόψει το τσιγάρο θα έχει πολύ λιγότερες επιπτώσεις με την αλλαγή σε ηλεκτρονικό. Υποθέτω ότι κι αυτοί σε κάποιες από τις γνώσεις τους
βασίζονται για να το πουν αυτό.
Αντίθετα δεν διάβασα να υποστηρίζει κάποιος ευθέως (όχι με "μπορεί") ότι το ηλεκτρονικό είναι πιο επικίνδυνο από το κανονικό τσιγάρο. Αν μπορούσαν να βασιστούν κάπου, θα το 'καναν νομίζω.
Ο
FDA στην προσπάθειά του να βρει
πάτημα για την απαγόρευση των η.τ. έβγαλε
ανακοίνωση που παρακαλάει όποιον νιώσει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο του δημιούργησε πρόβλημα υγείας, να το αναφέρει.
Τελικά βλέπουμε ότι τελευταία (και μετά από θύελλα διαμαρτυριών για την μεροληπτική στάση του) έχει διασκευάσει τις αρχικές απόψεις με λιγότερο πολεμικές διαθέσεις.
Άρα...
----
Όσο για την ανάλυση των υγρών της
Nobacco από το
Δημόκρτιτο, αν δεν ήταν αληθινή, θα είχε μαθευτεί σε χρόνο ρεκόρ και θα είχε και σοβαρές επιπτώσεις.
Ίσα ίσα ήταν μια γενναία απόφαση να γίνει σε επίσημο ελληνικό ίδρυμα η ανάλυση, όπου ο καθένας μπορεί να το διασταυρώσει ανά πάσα στιγμή (ή να μαθευτεί με ελάχιστη τύχη) πολύ πιο εύκολα από ό,τι αν γινόταν σε ένα ξένο πανεπιστήμιο, ίδρυμα ή εταιρία που θα έπρεπε να ψάχνουμε να δούμε και τι ρόλο παίζει (είναι ιδιωτικό; είναι δημόσιο; είναι αξιόπιστο;).
Σε αντίθετη περίπτωση (αν ήταν ψεύτικη) θα ήταν η περίπτωση για το χρυσό μετάλλιο του θράσους.