Διαβαζοντας σχεδον πανω κατω ολα περι ητ σε δημοσιους και κλειστους χωρους, ειδα πολλες αντικρουομενες αποψεις επι του θεματος ακομα και απο ατμιστες.
Απαντηση σαφη δεν βρηκα, συμπερασματικα κατεληξα πως ο μεσος -κατα προσεγγιση, δεν εκανα και μαθηματικους υπολογισμους- ορος των ατμιστων φερεται "κατα το ιδιως κρινειν" αναλογα με τον χαρακτηρα του. Αλλοι υποχωρουν, αλλοι δεν θελουν να προκαλουν, αλλοι το τραβουν στα ακρα..ελαχιστοι αυτοι.
Το θεμα ομως κατα τη ταπεινη μου γνωμη, δεν ειναι τι θα εκανε ο καθενας μας αναλογα με την ποση "μαγκια" κουβαλαει ή ποση δειλια ή ποσο σεβασμο..
Το θεμα ειναι τι επιτρεπει και τι δεν επιτρεπει ο νομος και κατα ποσον εφαρμοζεται.
Αν δεν υπαρχει ακομα σαφες νομοθετικο πλαισιο φταιμε και μεις οι ατμιστες που δεν πιεζουμε ως οργανωμενη ομαδα- συλλογος να ξεκαθαρισει το τοπιο.
Σε κανεναν μας δεν αρεσει να χανει την ηρεμια του παρολου που εχει δικιο, ουτε ειναι υποχρεωμενος να δωσει εξηγησεις- μη πω σεμιναρια- σε ανιδεους. Απο την αλλη ολοι ειμαστε και διαφορετικοι ως χαρακτηρες, στον εναν αρκει να συμμορφωνεται σε ανυπαρκτους νομους, στον αλλο δεν περνα ετσι, δεν υπαρχει λογος αλλωστε περι ορεξεως..σ εμενα αρεσουν οι φακες αρα αποκλειεται να μην σ αρεσουν και σενα! Εγω αρκουμαι να κανω δυο τζουρες στα γρηγορα και το κρυβω..άρα ετσι να κανεις κι εσυ..!
Αυτα δεν ειναι σοβαρα επιχειρηματα.
Οπως επισης δεν ειναι σοβαρο ο καθενας εδω να προτεινει τη δικη του γνωμη..που στο κατω κατω θα παει πετιπατο οταν βρεθει μπροστα στον ανιδεο πολιτη και θα αναρωτηθει" τωρα φευγω, το κλεινω ή απαιτω τον νομο εγγραφως?"?
Γιατι αν καποιοι ειμαστε χαμηλων τονων και καποιοι υψηλων..καταλαβαινετε τι θελω να πω..καλα κανουμε και οι δυο. Εχει ο πρωτος το δικαιωμα να μην μιλησει αλλα εχει κι ο αλλος το δικαιωμα να φωναξει και τα τηλεοπτικα καναλια..
Και ναι ισως δεν ειναι ολοι οι κλειστοι χωροι δημοσιοι και ουτε της ιδιας φυσης..αλλο εντατικη, αλλο ιατρειο, αλλο κτελ, αλλο θεατρο.
Ουτε οι ιδιωτικοι χωροι ειναι ιδιοκτησια του καθε πελατη..που θα ενοχληθει.
Ιδιωτικος χωρος ειναι τα σπιτια μας και κανουμε οτι θελουμε.
Στα καταστηματα γινεται οτι θελει ο καταστηματαρχης. Με γεια του με χαρα του αλλα ας βαλει μια πινακιδα στην εισοδο που να το απαγορευει να ξερω να μην μπαινω..οχι να μπαινω και να μου δειχνει την πινακιδα οτι απαγορευεται το καπνισμα..αυτο δεν το δεχεται η νοημοσυνη μου..
Και αντε τι γινεται σε χωρους που δεν ειναι ουτε ιδιωτικοι ουτε δημοσιοι? Για παραδειγμα τους πολιτιστικους συλλογους? Ειναι στην ευχερεια του καθε συντονιστη, ομιλητη, διαχειριστη δηλαδη? Κι αναλογα με τη τρελλα που κουβαλαει? Γιατι σημερα σε συλλογο που ατμισα τρια λεπτα ορμησαν δυο να με "φανε"?? Και μου δειχναν τη πινακιδα με το τσιγαρο που απαγορευεται? Οταν τους απαντησα, δεν καπνιζω, ατμος ειναι..οπως ατμο βγαζει και η κατσαρολα που μαγειρευουμε..τοτε μου απαντησαν με υφος: δεν εχει σημασια, μυριζει και μεις δεν θελουμε μυρωδιες!
Τοτε γιατι δεν απαγορευτε και τ αρωματα που φορατε τους λεω εγω..δεν μπορω να τα μυριζω..
Παραλιγο να με βγαλουν σηκωτη εξω..γυναικα δε..βρηκαν και την ευκαιρια να δειξουν πιος εχει το πανω χερι..
Σημειωτεον, υπηρχαν δυο πορτες ανοιχτες κι εμπαινε ρευμα αερα κι ολοι φορουσαν κολωνιες κι αρωματα οι δε γυναικες και αρωματα και τσιχλες που μασουσαν σαν κατσικες κι ακουγονταν πεντε μετρα παραπερα.
Ρωταω τωρα..εφυγα γιατι καθοτιν εχω πολλα λαμπακια που αν αναβαν θα με βλεπατε στις ειδησεις..να φωναζα την αστυνομια να μας πει τι ισχυει..αστο δεν ξερουν ουτε τους αλλους νομους..επαφιεται στο ποσο διαβασμενος ειναι ο διοικητης τους..και πιστεψτε με..μπορει στον ιδιο νομο να μην συμφωνουν οι διοικητες..κοιταξτε που ανηκετε διοικητικα..
Να κανω φασαρια? Να κανω. Μετα μου τραβαν ενα χ στον συλλογο και τι κανω..? Παω στα δικαστηρια?
Να κανω την ξανθια?
Την χειραφετημενη...
(!)?
Την παπια?
Την κουφη?
Ν ανεβω στο εδρανο και ν αλλαξω το θεμα και να αυτοχρισθώ ομιλητρια περι ητ? Ποιους νομους να επικαλεσθω??
Κι επειδη ισως οι πιο ζεστο..αιματοι με κατανοειτε..
Επειδη σε παρομοιες περιπτωσεις σε αλλους χωρους οχι μονο δεν μου κανουν παρατηρηση αλλα με κοιταζουν σαν να λενε σ ευχαριστουμε που μοσχομυριζει ο χώρος..
Ε επειδη δεν ξερω πια τι μου γινεται και δεν μπορω να κανω και τον ψυχιατρο σε μανιακους..
Δωστε μου σας παρακαλω μια απαντηση
Οχι υποκειμενικη,
νομικη.
Τι ισχυει για το ητ?
σε δημοσιους χωρους,
Σε νπιδ (νομικα προσωπα ιδιωτικου δικαιου)..δεν θα επρεπε να κσθοριζεται στον κανονισμο τους ποιος θα καθοριζει θεματα τετοιου περιεχομενου?
Σε κοινοχρηστους χωρους?
Και τελος παντων τι να κανουμε οταν μας δειχνουν την γνωστη πινακιδα με το κ.τ.
Να τους λεμε οτι εναι μερα κι αυτοι να επιμενουν οτι ειναι νυχτα..κι οταν καφαλαβουν οτι ειναι μερα να μας λενε ναι αλλα βρεχει ενω δεν βρεχει?
θελω απλα και ξεκαθαρα να ξερω τα δικαιωματα και τις υποχρεωσεις μου. Τοτε μονο θα τις σεβαστω, οχι επειδη το λεει ο α' ατμιστης ή ο β' αντικαπνιστης ή ο γ' περιεργος.
Τεκμηριωμενα.
Ευχαριστω και συγχωρεστε με αν σας κουρασα..ομως τι θα κανουμε, θα περιμενουμε να βρεθει ο πιο τολμηρος τελικα για να αναγκαστει το κρατος να συμμορφωθει με αποφαση του αρειου παγου?
Τουλαχιστον σαν καπνιστρια ηξερα που βαδιζα..και δεν ειχα ποτε φασαριες.
τωρα ατμιζω εναμισυ μηνα και δεν ξερω. .να παω ή να μενω σπιτι..η να καταγγειλω οποιον δεν μου αρεσει η κολωνια του..ασχετα αν εχει νικοτινη..εχει αλλα που μπορει να με βλαπτουν περισσοτερο, που το ξερω?
Ασε που κι αυτος δεν ξερει αν κανω με νικοτινη ή οχι..καθ αν κανω σκετη βαση χωρις νικοτινη και του μυριζει κι ο ατμος..? Ξερετε αυτοι που μυριζουν οτι τους..καπνισει..
Στάλθηκε από το X5pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk