1. Πιστεύω ότι αν χρησιμοποιούσαμε υψηλής περιεκτικότητας νικοτίνη (π.χ. 36mg) και βάζαμε τον ατμιστή να ρουφάει συνεχόμενα ή κάθε 10 δευτερόλεπτα, θα ανέβαιναν τα επίπεδα νικοτίνης. Υπάρχουν όμως αρκετοί λόγοι που δεν το κάναμε αυτό:
α. Χρησιμοποιήσαμε μια μέση περιεκτικότητα νικοτίνης διότι συνήθως η μέση τιμή θα αντιστοιχεί και στην πιο κοινή χρήση από τους ατμιστές. Καλό είναι να αποφεύγουμε σε τέτοιες μελέτες τις ακραίες τιμές, διότι αφορούν λίγους στην πραγματική ζωή.
β. Το συνεχές "ρούφηγμα" πάλι δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική-ρεαλιστική χρήση. Συνήθως σε τέτοιες μελέτες (όπως και του τσιγάρου) είτε σε αφήνουν να κάνεις ελεύθερα όπως θες και όπως συνηθίζεις το άτμισμα ή κάπνισμα, είτε σε βάζουν να κάνεις εισπνοές κάθε 30 δευτερόλεπτα (10 εισπνοές=1 τσιγάρο.
Όμως, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η αύξηση της νικοτίνης δύσκολα θα προκαλούσε κάποια εμφανή δυσλειτουργία. Ο λόγος είναι πως ο κύριoς μηχανισμός δράσης της (πέρα από την εξάρτηση) είναι η διέγερση του συμπαθητικού συστήματος. Αυτό κανονικά δεν προκαλεί δυσλειτουργία σε ένα υγιές άτομο σαν αυτά που μελετήσαμε, αφού οδηγεί σε επιτάχυνση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής λειτουργίας. Στους καπνιστές κ.τ. που είχαμε μελετήσει πριν μερικούς μήνες, η συστολική λειτουργία επιταχύνθηκε κανονικά, όμως η διαστολική λειτουργία παρουσίασε σημαντικότατη επιβράδυνση. Πιστεύω ότι αυτό δεν οφείλεται στη νικοτίνη αλλά σε άλλους επιβλαβείς παράγοντες του κ.τ. Άρα, με την αυξημένη πρόσληψη νικοτίνης, έστω και με η.τ., θα βλέπαμε αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακή συχνότητα, όχι όμως δυσλειτουργία. Αν το η.τ. έχει άλλες επιβλαβείς ουσίες (οξειδωτικούς παράγοντες κλπ) τότε θα δούμε και επιδείνωση των παραμέτρων λειτουργίας. Υπάρχουν μερικές μικρές μελέτες που δείχνουν ότι η νικοτίνη από μόνη της μπορεί να κάνει μια μικρή δυσλειτουργία, αμελητέα όμως σε σχέση με την εισπνοή του καπνού των κ.τ. που περιέχει πολλές άλλες τοξικές ουσίες.
2. Αν το υγρό μηδενικής νικοτίνης περιέχει αυτά που αναφέρονται σε μερικούς ελέγχους (π.χ. Δημόκριτος), φαίνεται πως είναι ακίνδυνα. Όμως, δεν υπάρχει έλεγχος σε όλα τα υγρά, και δεν ξέρω αν οι κατασκευαστές έχουν πιστοποίηση που να έχει ελέγξει την ποιότητα της παραγωγής (π.χ. εξασφάλιση ίδια σύστασης του υγρού σε κάθε παρτίδα). Από εκεί και πέρα, δεν γνωρίζω να υπάρχει μελέτη 3ετούς ή 4ετούς παρακολούθησης ατμιστών ώστε να δούμε αν υπάρχουν επιπτώσεις έστω και με αυτό τον χρόνο χρήσης. ΟΜΩΣ, και να γίνει αυτό, θέλει πολύ προσοχή ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση. Όλοι οι ατμιστές είναι πρώην καπνιστές, άρα ο κίνδυνός τους είναι ήδη αυξημένος σε σχέση με τους μη-καπνιστές. Έτσι, ο μόνος τρόπος να δούμε την πραγματική επίπτωση του η.τ. είναι να εξετάσουμε τους ατμιστές σε σχέση με καπνιστές, και στη συνέχεια σε άλλη μελέτη να δούμε τους ατμιστές σε σχέση με πρώην καπνιστές που δεν χρησιμοποιούν η.τ.
Ελπίζω να σε κάλυψα.