"Δάσκαλε που δίδασκες", "καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς" κι άλλα τέτοια μου ήρθαν στο μυαλό μετά τα αποτελέσματα των μπαταριών που μέτρησα. Κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές έχω αποτρέψει συνατμιστές να πάρουν χαμηλής αποφόρτισης μπαταρίες. Κι όμως! Αυτές οι γεροκαραβάνες αποδεικνύονται πολύ σκληρές για να πεθάνουν.
Πάνω-κάτω ξέρουμε τι να περιμένουμε από μια μπαταρία όταν ατμίζουμε με σταθερά watt. Κυκλοφορούν πολλά διαγράμματα αποφόρτισης στο Internet για όλες σχεδόν τις μπαταρίες. Όμως μου γεννήθηκε η απορία τι γίνεται με τα νέα mod ελέγχου θερμοκρασίας. Εδώ πλέον δεν έχουμε σταθερή ισχύ αλλά αυξομειώνεται συνεχώς για την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας. Στα πόσα watt λοιπόν ατμίζουμε πραγματικά και πόσα αμπέρ τραβάμε από τη μπαταρία μας;
Στις μετρήσεις έβαλα κάποιες πολύ δυνατές μπαταρίες αλλά πρόσθεσα και 2 μπαταρίες χαμηλής αποφόρτισης, την Panasonic 18560B 6.8A και την Samsung 26F 5.2A. Ο σκοπός που έβαλα αυτές τις 2 μπαταρίες ήταν για να δείξω την ανωτερότητα των μπαταριών υψηλής αποφόρτισης. Δεν ήξερα, δεν ρώταγα
Για τη δοκιμή επιστράτευσα το eVic VTC mini επειδή η προστασία που προσφέρει η πλακέτα του είναι πολύ καλή. Αν δει ότι η τάση της μπαταρίας πέφτει στα 2.9V τότε χαμηλώνει την ισχύ βγάζοντας μήνυμα Weak Battery. Δεν θα τραβήξει λοιπόν ρεύμα που δεν μπορεί να δώσει η μπαταρία. Επιπρόσθετα η Panasonic 18650B και η Samsung 26F μπορούν να αντέξουν στιγμιαίες αποφορτίσεις των 10Α για 4-5sec, επομένως με σχετική ασφάλεια ρύθμισα το VTC στα 30W.
Προσοχή! Ότι γράφω αποτελεί την προσωπική υποκειμενική μου γνώμη. Αν αισθάνεστε ανασφαλείς για κάποιες από τις μπαταρίες που δοκίμασα τότε μη τις χρησιμοποιείτε. Τα παρακάτω δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόταση αγοράς αλλά έχουν μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Δηλαδή συζήτηση να γίνεται
Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Panasonic είναι η καλύτερη όλων! Απλά για τη συγκεκριμένη θερμοκρασία και στα συγκεκριμένα βατ έχει τη μεγαλύτερη αυτονομία. Αν αυξήσουμε τα βατ θα περάσουν άλλες μπαταρίες μπροστά.
Το πρώτο που χτυπάει στο μάτι είναι η μεγαλύτερη αυτονομία που δίνουν οι μπαταρίες με το τιτάνιο. Το τιτάνιο έχει πολύ μεγαλύτερη ωμική αντίσταση από το νικέλιο και ως εκ τούτου έχουμε πολύ λιγότερες θερμικές απώλειες αφού παίζουμε με λιγότερα αμπέρ.
Το αποτέλεσμα είναι 30% μεγαλύτερη αυτονομία χρησιμοποιώντας τιτάνιο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία στο τιτάνιο ήταν 240
oC έναντι 220
οC στο νικέλιο και επομένως το μοντάκι έπαιζε με ελαφρά περισσότερη ισχύ.
Κάτι που επίσης μου έκανε εντύπωση είναι ότι η τζούρα μου αυξήθηκε κατά μισό δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας τιτάνιο. Αυτό το αποδίδω στο γεγονός ότι με το τιτάνιο είχα πιο βελούδινο άτμισμα και απολάμβανα περισσότερο τη τζούρα.
Το VTC έκοψε τις δυνατές μπαταρίες στα 3.1V και τα μαύρα πρόβατα στα 3.3V.
Στις δοκιμές με τιτάνιο, μέτρησα και τα mAh που έδωσε η κάθε μπαταρία. Όλες οι μπαταρίες έδωσαν πολύ ψηλά mAh. Σύμφωνα με τους πίνακες του dampfakkus ήταν σαν να τραβούσα από τις μπαταρίες 3Α (δηλαδή 10W). Φυσικά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στο η.τ. τραβάμε ρεύμα για λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Όταν αφήσουμε το κουμπί η μπαταρία ανακτά μέρος της ενέργειας που έδωσε. Επομένως θα μας δώσει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία από τα διαγράμματα συνεχούς αποφόρτισης.
Όλες οι μπαταρίες ήταν καινούργιες και οι δοκιμές έγιναν αμέσως μετά την 1η πλήρη φόρτιση. Μετά από λίγες φορτίσεις λογικά θα δώσουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Μόνο η Efest είχε στο ενεργητικό της κάπου 20 φορτίσεις.
Φυσικά τα νούμερα δεν πρέπει να τα πάρουμε τοις μετρητοίς. Δεν χρησιμοποιήθηκαν όργανα ακριβείας σε εργαστηριακό περιβάλλον. Απλά δείχνουν κάποιες τάσεις και όπως είπα παραπάνω ισχύουν ΜΟΝΟ για τη συγκεκριμένη ρύθμιση ατμίσματος: TC 220-240oC και 30W.
Από άποψη ασφαλείας δεν συνιστώ σε καμία περίπτωση πάνω από 15W για τη Samsung 26F και πάνω από 20W για την Panasonic 18650B.
Edit:
Ξέχασα τις μετρήσεις για την
LG HE2, 2500mAh, 20A.
Δοκιμάστηκε μόνο με σύρμα Τιτανίου στους 240
οC, 30W, 0.54Ω. Τα αποτελέσματα είναι παραπλήσια με την Efest Purple, κάτι λογικό αφού μάλλον πρόκειται για τις ίδιες μπαταρίες.
Τζούρες | 428 |
Διάρκεια | 1.616 sec |
Μέση τζούρα | 3,8 sec |
Cut Off Voltage | 3,15V |
mAh | 2.203 mAh |