Και εαν πας στο αυθεντικο linκ που εδωσα λεει και τον λογο που τις σταματησε . Εκει λοιπον λεει οτι τις σταματησε επειδη ακριβως ηταν τοσο καλες οσο εμεις θελουμε. Αλλα επειδη εχει τοσο μεγαλη στιγμιαια αποφορτιση η ιδια η εταιρια τις σταματησε οταν ειδε οτι κυκλοφορησαν ευρεως για να προστατεψει ΕΜΑΣ . Εκει μαλιστα λεει και ποσα λεφτα κοστισε αυτο.
To έχεις πιάσει λάθος. Η Sony δεν έβγαλε ποτέ li-ion για το ευρύ κοινό. Αυτή ήταν η ανακοίνωσή της και είναι απόλυτα σωστή.
Όταν λέμε ότι ο κατασκευαστής βγάζει μπαταρίες για τον πελάτη λιανικής εννοούμε κάτι τέτοιο
Σε τέτοιες μπαταρίες η Sony προσφέρει εγγύηση και υποστήριξη απ' ευθείας στον τελικό καταναλωτή αν δεν μπορέσει να το κάνει το δίκτυο αντιπροσώπων της. Κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει για τις li-ion.
Η Sony, όπως και οι υπόλοιποι κατασκευαστές, βγάζουν li-ion που καλύπτουν γενικές ανάγκες της αγοράς. Για παράδειγμα οι Panasonic 18650B με τις σχετικά χαμηλές αποφορτίσεις αλλά τεράστια χωρητικότητα βγήκαν πρωτίστως για την αγορά
ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Οι Sony VTC, Samsung 25R, LG HE2 για τον μοντελισμό. Προσφέρουν υψηλό ρυθμό αποφόρτισης στα επίπεδα των LiPO αλλά με το τεράστιο πλεονέκτημα ότι είναι ασφαλούς χημείας. Και φυσικά αυτό είναι υψίστου σημασίας όταν τρακάρει το τηλεκατευθυνόμενο αμαξάκι ή πέσει το ελικοπτεράκι.
Αν ο κατασκευαστής πέσει μέσα στις προβλέψεις του,
η αγορά θα τον ανταμείψει αλλιώς θα προσπαθήσει να εξελίξει μπαταρίες για άλλους τομείς.
H Sony κλονίστηκε σοβαρά το 2006 όταν αναγκάστηκε να
αποσύρει όλες τις li-ion μπαταρίες που είχε τοποθετήσει σε laptops. Το ίδιο
συνέβη και το 2008. Το αποτέλεσμα ήταν ζημίες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και αγωγές που ακόμη δεν έχουν εκδικαστεί.
Τα παιχνίδια που παίζονται με τις li-ion είναι πολύ χοντρά και σίγουρα εμείς οι τελικοί καταναλωτές είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά για αυτούς τους κατασκευαστές.
Θεωρητικά εμείς οι τελικοί αποδέκτες πρέπει να αγοράζουμε μπαταρίες από τις εταιρίες που απευθύνονται στον πελάτη λιανικής. Για παράδειγμα η Efest παίρνει LG HE2 τις καλύπτει με το δικό της μωβ μονωτικό και τις βάζει σε κουτάκι που μπορεί να κατανοήσει πιο εύκολα ο άσχετος τελικός χρήστης. Το ίδιο συμβαίνει με τις AW, Keeppower, MXJO κλπ. Αν έχουμε πρόβλημα, αυτές οι εταιρίες έχουν την διάρθρωση και την υποδομή (θεωρητικά) να προσφέρουν υποστήριξη στον πελάτη λιανικής. Οι μεγάλοι κατασκευαστές, όχι.
Λέγοντας όλα τα παραπάνω, το κατάλληλο νήμα για μαϊμού Sony είναι
αυτό. Έχει αναφερθεί και παλαιότερα ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να προμηθευτείτε ιμιτασιόν Sony αφού η παραγωγή τους έχει σταματήσει εδώ και μισό χρόνο. Όμως και γνήσιες να είναι, θα πάρετε
παλιό στοκ. Και ως γνωστό, οι μπαταρίες γερνάνε και μειώνεται η χωρητικότητα τους ακόμη κι όταν κάθονται στο ράφι.
Το ίδιο ισχύει και για τη Samsung 25R που άλλαξε εδώ και μήνες περιτύλιγμα από μπλε σε πράσινο. ΜΗΝ πάρετε τις μπλε αν μπορείτε να βρείτε πράσινες. Είναι πιο παλιές.
Και η AW αλλάζει κάθε χρόνο εμφάνιση στις μπαταρίες της. Να αγοράζετε τις μπαταρίες με την πιο πρόσφατη εμφάνιση αφού είναι πιο φρέσκιες και λιγοστεύουν οι πιθανότητες να είναι μαϊμού. Μέχρι να προλάβει ο ανταγωνισμός να τις κοπιάρει αλλάζει ξανά η εμφάνισή τους.