χαχχαχα! Εν ατμο!
Φιλε Alex, το μηνυμα μου δεν απευθυνοταν αποκλειστικα σε εσενα, ειχα αρχισει να το γραφω πριν στειλεις το δικο σου - αυτο για να μη παρεξηγηθω. Περισσοτερο, ηταν η προσωπικη μου τοποθετηση στο ζητημα παρα απαντηση σε κατι συγκεκριμενο.
Ομως, σε αυτο που αναφερεις, αν θελουμε να ειμαστε ακριβοδικαιοι, αφου υφισταται "παθητικο" ατμισμα (συμφωνα με την τελευταια ελληνικη ερευνα που διαβασαμε εδω στο φορουμ), ακομα κ αν δεν ενοχλει συνειδητα, θεωρω οτι δεν μπορουμε να υποχρεωνουμε τους συνανθρωπους μας σε αυτο.
Για εμενα προσωπικα, ακομα κ για τους καπνιστες, η πιο βιωσιμη λυση για τους χωρους διασκεδασης θα ηταν ο νομος να αφηνει τη πρωτοβουλια στην εκαστοτε επιχειρηση - αν ηθελε ας ηταν για καπνιστες-ατμιστες, αν ηθελε οχι. Θα μου πεις τωρα, και ποια καφετερια ρε φιλε θα ηθελε να ειναι για μη καπνιστες; Αμεσως, αμεσως θα απαντουσα 1 σε καθε συνοικια η οποια θα ειχε παντα πελατεια διοτι οι αλλες 10 της συνοικιας θα ηταν για καπνιστες. Η ζητηση θα καθοριζε και τη προσφορα.
Τα ευτραπελα που βλεπουμε τωρα (ποτηρια για τασακια κ αλλα συναφη) ειναι ακριβως γιατι η λυση "αποκλειστικα μη καπνιζοντες" ή η λυση "χωρος καπνιστων" δεν ηταν βιωσιμη για τα περισσοτερα απο τα καταστηματα αυτου του ειδους. Και φανταζομαι, ενω στην αρχη οι μη καπνιστες θα ειχαν χαρει οτι πλεον θα μπορουνε να πανε να πιουνε το ποτο τους χωρις ντουμανι, εχουν καταλαβει πλεον ποσο 'ηλιθιος' νομος ηταν.
Y.Γ: επειδη σε σχεση με το προηγουμενο μηνυμα μου, μπορει να φανει οτι αντιφασκω, εννοω, οτι εφ'οσον, καλως η κακως υπαρχει απαγορευση του καπνισματος, θα ηταν αδικο να μην απαγορευεται και το ατμισμα - αλλο αν θεωρω και τις δυο απαγορευσεις, μη "βιωσιμες" στην ελληνικη νυχτα δισκεδασης, κ εν τελει αχρηστες.