Για να επαναφέρουμε λίγο τα πράγματα στα φυσιολογικά τους για να μην μπερδεύεται ο κόσμος.
1)
Είναι μια καλή κίνηση για την "νομιμοποίηση" του η.τ., έστω του IQOS.
Το κλου του άρθρου, δεν είναι ότι αδειοδοτήθηκε το IQOS αλλά το ότι χαρακτηρίστηκε ως προϊόν
καπνού μειωμένου κινδύνου. Συνεχίζει να είναι προϊόν καπνού, η χρήση του συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως κάπνισμα, συνεχίζει να υπάγεται σε όλες τις απαγορεύσεις στις οποίες υπάγεται και το συμβατικό τσιγάρο (ορθώς κατά τη γνώμη μου). Δεν έχει καμία σχέση με το άτμισμα, πλην του ότι και τα δύο χρησιμοποιούν το αναπνευστικό σύστημα του χρήστη. Δεν έχω αρκετή φαντασία ώστε να δω πως ακριβώς θεωρείς ότι αυτό είναι μια καλή κίνηση για το άτμισμα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο αποτελεί εναλλακτική του καπνιστή έναντι του ατμίσματος, ως επιλογή για τη διακοπή του συμβατικού καπνίσματος.
2)
Ναι..., μόνο για του iqos όμως.
Συμφωνώ απόλυτα. Και το πάω και ένα βήμα παραπέρα: δεν θέλω το άτμισμα (συσκευές και υγρά) να χαρακτηριστούν ως προϊόν καπνού μειωμένου κινδύνου. Είναι τόσο άκυρο, όσο το να χαρακτηρίσεις το κουνουπίδι ως "χοιρινό μειωμένου κινδύνου".
3) Έχετε υπ' όψιν ότι οδεύουμε ολοταχώς για TPD3. Δεν έχει τεθεί κάτι σε διαβούλευση ακόμα, αλλά κάποια στιγμή του χρόνου, ίσως. Καλή ιδέα είναι να ψάξετε και κάτι άλλα νέα προϊόντα που λέγονται Nicotine Pouches τα οποία αρχίζουν να κυκλοφορούν έξω, με σκοπό να παρακάμψουν την απαγόρευση SNUS σε χώρες που δεν κυκλοφορούσε ήδη πριν την TPD2.
4) Έχετε επίσης υπ' όψιν ότι θεωρητικά αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το 90% του στοκ στην ελληνική αγορά, δεν είναι νόμιμο. Εκτός αν δόθηκε κάποια παράταση ακόμα την οποία δεν πήρα χαμπάρι, οπότε ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη.
5) Όταν εκφέρουμε άποψη ή εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα έξτρα ρήμα όπως "νομίζω", "θεωρώ", "πιστεύω". Επειδή λόγω επαγγέλματος έχω πήξει στο να διαβάζω Νόμους και ΦΕΚ, η λέξη "σίγουρο" για τα ελληνικά δεδομένα, έχει πολύ βραχυπρόθεσμη ισχύ.