Θα ήθελα να προτείνω σ' αυτούς που χρησιμοποιούν χοντρά μονόκλωνα σύρματα, να δοκιμάσουν να φτιάξουν twisted σύρματα. Μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας, δεν είναι και τίποτα πολύ δύσκολο. Το στρίψιμο γίνεται και με drill στο φτερό αλλά και με το χέρι χωρίς να παίρνει πολλή ώρα (υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο YouTube για να πάρετε μια ιδέα πως να ξεκινήσετε). Ο λόγος που το προτείνω είναι ότι το twisted πιάνει ευκολότερα από τα περίπλοκα πλεκτά (αλλά
και τα χοντρά μονόκλωνα) σε δύστροπα ποστς και έχει και μία υποτυπώδη πλέξη οπότε η διαφορά στην γεύση (σε σχέση με το μονόκλωνο πάντα) γίνεται αντιληπτή ακόμα κι από κάποιον σαν κι εμένα που δεν έχει ιδιαίτερα ευαίσθητους γευστικούς κάλυκες (διαφορές στην γεύση μεταξύ kanthal, ss και Ni80 εγώ
δεν αντιλαμβάνομαι). Αν ας πούμε συνήθως στρίβετε 50άρι σύρμα (24GA), μπορείτε να φτιάξετε μία twisted αντίσταση από δύο 35άρια (27GA) ώστε να έχει περίπου την ίδια συμπεριφορά με το μονόκλωνο 50άρι αλλά συγχρόνως και καλύτερη γεύση. Αντίστοιχα, για 45άρι (25GA) φτιάξτε μία twisted από δύο 32άρια (28GA), για 40άρι (26GA) μία από δύο 28άρια (29GA) και για 35άρι (27GA) μία από δύο 25άρια (30GA). Οι αντιστοιχίες δεν είναι απόλυτες αλλά είναι κοντινές. Δηλαδή τα Ohms θα βγουν σχετικά κοντά και μάλλον κοντά θα είναι και τα watts που θα ζητάει η αντίσταση. Υπ' όψιν πως όσο πιο πολύ στριμμένο είναι το σύρμα τόσο περισσότερο μέταλλο ανά cm θα έχει, άρα η τελική αντίσταση θα θέλει και περισσότερα watts. Προσωπικά τα σύρματα τα στρίβω μέχρι να αρχίσουν να παραμορφώνονται και να γίνουν κάτι σαν κι αυτό...
...και
όχι κάτι σαν κι αυτό (που είναι αποτέλεσμα τεμπελιάς γιατί το έκανα με το χέρι)...
Εδώ μία αντίσταση twisted από δύο 25άρια φορεμένη στον Druga. Αν κοιτάξετε προσεκτικά θα δείτε το υγρό που έχει μαζευτεί στα αυλάκια που έχουν δημιουργηθεί πάνω στα σύρματα από το στρίψιμο. Εκεί νομίζω οφείλεται η καλύτερη γεύση...
(συγγνώμη για την ποιότητα των φωτογραφιών. Έχω καιρό να τραβήξω μακρο-φωτογραφίες...)
Αλλά όλα αυτά είναι τεχνικά θέματα και τα βρίσκει κανείς εύκολα στην πράξη με δοκιμές. Η ουσία είναι πως η γεύση (και για την γεύση τα κάνουμε όλα εδώ μέσα...) θα είναι σαφώς καλύτερη στις twisted που θα φτιάξετε και επί πλέον θα αξιοποιήσετε και όλα αυτά τα ψιλά σύρματα που έχετε από τα χρόνια τα παλιά που το 20αράκι σύρμα θεωρούνταν μπετονόβεργα...
Για την ιστορία να πω πως χρησιμοποιώ χειροποίητα twisted σύρματα κάνα χρόνο τώρα και αφορμή στάθηκε το ότι ανακάλυψα σε ένα συρτάρι ξεχασμένα διάφορα καρούλια ψιλά Stealth Vape σύρματα (Nichrome & Kanthal). Ήταν όλα πολύ ψιλά (30 και 29 GA) και δεν είχα τι να τα κάνω αλλά λυπόμουν και να τα πετάξω ακριβώς γιατί ήταν Stealth Vape. Σκέφτηκα λοιπόν να δοκιμάσω να τα στρίψω και αν το πείραμα δεν είχε επιτυχία, να τα χαρίσω. Τελικά τα συρματάκια που έφτιαξα αποδείχτηκαν αστέρια και αυτή τη στιγμή που μιλάμε όλοι οι στημένοι μου ατμοποιητές (πλην ενός...) αυτά φοράνε.
ΥΓ. Σε καμία περίπτωση αυτά τα σύρματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα περίπλοκο πλεκτό. Είναι απλώς ένα τρικ για να μπορέσει κανείς να βάλει λίγο πιο ενδιαφέρουσες αντιστάσεις σε ατμοποιητές σαν τον εβίβα όπου οι βίδες των ποστς 'φτύνουν' τα χοντρά και τα περίπλοκα σύρματα...