Όχι Άρη, δεν έχω τέτοιο θέμα. Ούτε προσπαθώ να αποδείξω ότι έχω δίκιο, ούτε έχω μαλώσει ποτέ μου σε όποιο forum έχω συμμετάσχει. Αυτό που θέλω να πω είναι πως έβλεπα τον κόσμο να επικεντρώνεται στο ποιο να επιλέξω ανάμεσα σε δύο συνήθειες (βλαβερή / λιγότερο βλαβερή), και όχι στο να επιλέξω ανάμεσα σε καπνιστική ζωή και μη καπνιστική (βλαβερό / υγιεινό). Διαβάζοντας και διάφορα άρθρα που έγραφαν σχετικά με καρκινογόνες ουσίες στα η.τ, έγραψα το κείμενο του οποίου το νόημα ήταν "παράτα και τα κανονικά τσιγάρα, και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και κάθε είδους εξάρτηση, και προσπάθησε απλώς να κόψεις το κάπνισμα". Δεν έλαβα όμως υπ' όψη μου τις βαριές περιπτώσεις που δεν μπορούν να απεξαρτηθούν χωρίς υποκατάστατο (ή απλώς δεν θέλουν), ούτε και το ενδεχόμενο οι πληροφορίες που είχα σχετικά με τα χημικά συστατικά να ήταν λάθος ή ελλιπείς. Και γι αυτό θεώρησα δίκαιο να διαγράψω εντελώς το άρθρο, εφ' όσον άλλωστε στο blog μου υπάρχει και πιο πρόσφατο κείμενο σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και τα θετικά αποτελέσματα που είδα στον εαυτό μου, και το οποίο καλύπτει τις απόψεις μου σχετικά με το κάπνισμα. Σε κάθε περίπτωση, το ότι παραδέχομαι πως το κείμενό μου ήταν ατυχές και το διαγράφω, δεν νομίζω ότι δείχνει πως θέλω να αποδείξω ότι έχω δίκιο αλλά το αντίθετο.
(@panos & @Drakos, ευχαριστώ)
Συνηθίζω να λέω πως οι δυσκολότερες λέξεις να μάθει κανείς να λέει είναι ''ευχαριστώ'', ''παρακαλώ'', ''συγγνώμη'', ''μπράβο''. Και χαίρομαι πολύ όταν συναντώ ανθρώπους που ξέρουν αντρίκια και γενναία να λένε ''εκανα λάθος''. Εγινε πολύ κουβέντα γι αυτό το κείμενο στο μπλογκ σου, όμως με τα τελευταία σου λόγια - εγώ τουλάχιστον - θεωρώ το θέμα λήξαν και σ ευχαριστώ που καταλαβαίνεις όλους εμάς που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα μαχαίρι, αλλά βρήκαμε έναν εναλλακτικό και πιο υγεινό τρόπο πρόσληψης νικοτίνης... και γιατί όχι ; πιο διασκεδαστικό, αφού συν τοις άλλοις, δεν βρωμάει.
Μπράβο για τη γενναιότητά σου και σ ευχαριστώ για την κατανόηση.
Και απευθυνόμενη προς όλους εμας τους υπόλοιπους.... θελω να πω πως χρειαζόμαστε και την υποστήριξη, την αποδοχή και την κατανόηση των γύρω μας. Είτε αυτοί είναι οικογένεια, είτε φίλοι, είτε συνάδελφοι. Εντάξει είμαστε εδώ και τα λέμε και κάνουμε την ψυχοθεραπεία μας ό ένας στον άλλον όμως σκεφτείτε λίγο... είναι πολύ σημαντική η στάση των ανθρώπων γύρω μας. Μέχρι χθες - όσο ήμασταν καπνιστές - μας έδιωχναν απο τα καφέ, τα εστιατόρια... ας μη συνεχίσω. Δεν είμαι πια καπνίστρια λοιπόν και απαιτώ ίση μεταχείριση με τους μη καπνιστές. Γιατί ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας... τα τελευταία χρόνια οι καπνιστές είναι λίγο σαν ''λεπροί''.
Το θεμα δεν είναι προσωπικό του καθενός μας αλλά κοινωνικό. Πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό ότι οι συσκευές ατμίσματος δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το τσιγάρο ακόμα κι αν τα υγρά αναπλήρωσης περιέχουν νικοτίνη. Κι αυτό δεν γίνεται με το να τα λέμε αναμετάξυ μας αλλά κάνοντας και τους άλλους σιγά σιγά να καταλάβουν. Δε ξέρω ποιός είναι ο σωστός τρόπος για να γίνει αυτό... ίσως να ξεκίνησε το πράγμα λάθος. Ονομάστηκε ''ηλεκτρονικό τσιγάρο'' ενώ δεν είναι καν τσιγάρο.