Να μου επιτρέψετε να κάνω μια τοποθέτηση για το θέμα...
Σαφώς και δεν είμαι ατμιστής απλά, αλλά παραγωγός υγρών, επαγγελματικό εργαστήριο.
Το δηλώνω γιατί θέλω να είμαι απόλυτα διαφανής και σε εκείνους που δεν με γνωρίζουν ήδη.
Είναι σαφές ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά πρέπει να ελέγχονται.
Ποιός τα κάνει, αν τα κάνει νόμιμα, τί σύσταση έχουν και αν προειδοποιούν τον καταναλωτή ως προβλέπει η νομοθεσία. Επίσης αν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ ετικέτας και περιεχομένου. Και ο έλεγχος αυτός θα έχει ως αποτέλεσμα την προστασία του καταναλωτή και την ελευθερία επιλογής από αυτόν του καταλληλότερου προϊόντος.
Το να κυκλοφορούν "κινεζιές" επειδή "περνούν" το τελωνείο βαρέλια ολάκερα με περιεχόμενο -ενδεχομένως- τη Φουκοσίμα, δεν είναι σωστή αγορά.
Επειδή μελέτησα εις βάθος την αγορά, είδαν τα ματάκια μου, όσα και τα δικά σας. Από "ανωτάτη μπακαλική" μέχρι "εισαγκόμενα noname".
Πάμε τώρα στο άτμισμα ως δραστηριότητα. Από τη στιγμή που αποτελεί δραστηριότητα, ανεξάρτητη από θεραπεία κατά του καπνίσματος, βελτίωσης της υγείας, απεξάρτησης από τη νικοτίνη, του ΕΟΦ δεν του πέφτει λόγος. Είναι προϊόν που αφορά Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Άντε και ΓΧΚ. Ας πάρουν δείγματα λοιπόν για να δούμε αν οι πυραζίνες είναι <1%, αν η περιεχόμενη ΝΙΚ είναι αυτή της ετικέτας, αν ο όγκος του υγρού είναι ορθός (λιποβαρές) κ.ο.κ.
Από τη στιγμή που κάποιος μπορεί να αγοράσει ελεύθερα από το διαδίκτυο από ΕΕ δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα για τον ατμιστή. Το πολύ πολύ κι εγώ να αναγκαστώ να κάνω μια π.χ. βουλγάρικη εταιρεία εμπορίας μέσω διαδικτύου, να κάνω εξαγωγές εκεί και να αγοράζουν οι Έλληνες από το βουλγαρο-eshop. Αποτέλεσμα; Εγώ να τιμολογώ για ενδοκοινοτική συναλλαγή ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ 23%. Ενώ ο Βούλγαρος να παίρνει το φόρο προς τον τελικό χρήστη και να τον αποδίδει στο Βουλγάρικο Κράτος. Το ξέρουν καλά οι "επιστήμονες" του ΥΠΟΙΟ. Και ξέρουν ότι ένας τρελός που θα προσφύγει για αθέμιτο ανταγωνισμό, θα κερδίσει -κάποτε- τη δίκη.
Οτιδήποτε περνά από τα τελωνεία ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΦ, δεν μπορεί κατόπιν δασμολόγησης-φορολόγησης να βαφτισθεί σε προϊόν που απαιτεί έγκριση ΕΟΦ.
Επομένως η ατμιστική συσκευή εφόσον είναι CE-ROHS και δεν περιέχει προγεμισμένα τα cartridges περνάει "αέρα".
Συμπέρασμα: Λόγω ΕΕ, τρίπλες θα υπάρξουν όσος παραλογισμός και αν επικρατήσει. Σίγουρα θεωρώ πως θα πρέπει να μπουν κανόνες στην αγορά που έχει αδύναμα σημεία. Σίγουρα πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής στοιχεία για το προϊόν. Σίγουρα θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν μπορεί ο καθένας χωρίς καμία κατάρτιση να ετοιμάζει "γιατροσόφια" με ουσίες που είναι αυταπόδεικτα επικίνδυνες (αραιώσεις στο περίπου κ.ο.κ.).
Και αν θέλετε και επαγγελματικά, τη στιγμή που έτρεξα τη νόμιμη διαδικασία που αφορά την αδειοδότηση "επαγγελματικού εργαστηρίου παραγωγής ατμιστικών υγρών", όποιο κριτήριο και να τεθεί θα το υπερβώ (περήφανα το λέω και όχι εγωκεντρικά).
Αλλά όλα τα προαναφερθέντα θέλουν οργάνωση από ένα Κράτος που επιθυμεί πραγματικά να βάλει τάξη. Και το δικό μας δεν έχει τέτοιες πρότερες τακτικές. Σύντομο παράδειγμα ότι για την αδειοδότησή μου σε κτίριο κατασκευής 1989, τα δικαιολογητικά μου στάλθηκαν στην Εφορία Αρχαιοτήτων για να γνωμοδοτήσει θετικά (λες και θα ερχόταν να γκρεμίσει το κτίριο να ψάξει για αγάλματα). Άλλη μια φωτοβολίδα σαν της Ανάπτυξης.
Καλή δύναμη. Όλα καλά θα πάνε.