Είναι πολύ εύκολο, όπως λέει παραπάνω ο spyrosg. Εγώ βρίσκω τις αναλογίες πολύ απλά. Κάποια παραδείγματα:
Έχω βάση 36%.
Α)Θέλω 18% το υγρό μου. Ένα μέρος 36%+1 μέρος 0% (ξεκινώ από το απλό και προφανές για να προχωρήσω…). (το πρώτο κλάσμα η 36%, το δεύτερο η 0% από εδώ και κάτω). Δηλ. ½ + ½ =2/2
Β)Θέλω 12% το υγρό μου. Ένα μέρος 36%+2 μέρη 0%. Δηλ. 1/3+2/3=3/3
Γ)Θέλω 9% το υγρό μου. Ένα μέρος 36%+3μέρη 0%. Δηλ. 1/4+3/4=4/4
Όταν θέλω λοιπόν περιεκτικότητα νικοτίνης υποπολλαπλάσιο του 36 (να διαιρεί το 36), αν το ονομάσω χ, έχω 36/χ = ο διαιρέτης των κλασμάτων που αθροίζω . Το 1/χ είναι το υγρό με νικοτίνη και τα χ-1 ο αριθμητής του κλάσματος της μηδενικής.
Αντίστοιχα λειτουργεί με βάσεις άλλης περιεκτικότητας, τα υγρά με αναλογία διαιρέτη της περιεκτικότητας αυτής βγαίνουν όπως τα παραδείγματα.
Αν θέλω αναλογία που δεν είναι διαιρέτης της βάσης την οποία διαθέτω, διπλασιάζω, τριπλασιάζω κ.λ.π. την περιεκτικότητα της βάσης και μέχρι να προκύψει ένα πολλαπλάσιο της επιθυμητής π.χ.
Δ) Θέλω 15% .
Δ1) Έχω βάση 36%. Το 36 δε διαιρείται δια 15. Διπλασιάζω 36+36=72. Βλέπω ότι το 72 διαιρούμενο δια 5 πέφτει πολύ κοντά στην επιθυμητή 72/5=14,4. Εγώ αποδέχομαι αυτή την απόκλιση, δεν είμαστε φαρμακοποιοί ή χημικοί. Το ατμίζω 14,4 αντί 15. Αν συνέχιζα να προσθέτω το 36, κάποια στιγμή θα έβγαζα ένα ακέραιο πολλαπλάσιο του 15 και θα είχα απόλυτη ακρίβεια. Έτσι καταλήγω: 2 μέρη 36άρα που έβαλα, τα υπόλοιπα 3 μέρη μηδενική για να γίνει 2/5+3/5=5/5
Δ2) Έχω βάση 24%. 3Χ24=72 άρα 3 μέρη 24άρα και τα λοιπά μηδενική 3/5+2/5=5/5
Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται μαθηματικοποιημένο. Απλοί υπολογισμοί είναι, βγαίνουν χωρίς χαρτί και μολύβι αλλά έπρεπε να το δώσω με νούμερα για να κατανοηθώ.
Αν έχει πιο απλό τρόπο κάποιος καλό θα είναι να τον γράψει, πιθανόν να έρχεται δύσκολος σε κάποιους ο δικός μου.
Ως προς τα αρώματα βάζω μια σταγόνα στο κυβικό εκατοστό, με σύριγγα το μετρώ και βελόνα από κτηνιατρείο (κάνει και αιμοληψίας νομίζω)
Τα ατμίζω αμέσως, η διαφορά μετά την όποια ωρίμανση πιστεύω πως δεν αξίζει την αναμονή, είναι αμελητέα. Αντίθετα έχω την αίσθηση πως μέσα σε λίγες μέρες ατονεί το άρωμα χωρίς τα ενισχυτικά γεύσης που βάζουν στα έτοιμα κι εμείς δε βάζουμε (όχι άλλα χημικά, αν θέλουμε να πλησιάζουμε προς το ακίνδυνο δε θα έπρεπε να βάζουμε καν αρώματα). Την PG δεν την εμπιστεύομαι, φίλος ψαγμένος φαρμακοποιός μου είπε πως απαγορεύτηκε για φαρμακευτική χρήση. Δεν το έψαξα περισσότερο γιατί έτσι κι αλλιώς μου δημιουργεί εξανθήματα και φοβερή φαγούρα.
Χρησιμοποιώ μόνο VG, χάνοντας σε γνώση μου άρωμα καθώς η PG αναδεικνύει καλύτερα τα αρώματα. Παίζω μόνο με διατομές συρμάτων, ωμ αντιστάσεων και είδη ατμοποιητών για ντουμάνι και άρωμα όπως τα θέλω. Το χτύπημα το «τσιγαρήσιο» δε μου έλειψε από τότε που ατμίζω, αντίθετα με ενοχλεί.
Όποιος έφτασε στο τέλος του κειμένου αυτού κερδίζει το μεγαλόσταυρο της υπομονής