Πρέπει να ληφθεί υπόψιν η ηλικία που μειώνει τον μεταβολισμό δραματικά.
Εγω ειμαι 53 χρονών, πλέον όσο και να θέλω να φάω δεν κατεβαίνει σχεδόν τίποτα αλλά και συντηρούμαι με το 1/3 αυτών που κατανάλωνα πριν 5 χρόνια.
Και εγω ανεβοκατεβαίνω σε κιλά, δεν είναι και για κλάμα 5-6 κιλά παραπάνω, εγω τα προτιμώ. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να μην έχω υπερβολικό λίπος, κιλά ας υπάρχουν, καλό κάνουν.
Για τον φίλο θα πρότεινα να καταναλώνει με μια ποιοτική διατροφή τις θερμίδες από τα κιλά που θέλει να φτάσει, αν ειναι 15-20 κιλά πάνω από το ιδανικό. Για παραπάνω κιλά χρειάζεται ιατρική υποστήριξη με τις σχετικές εξετάσεις και εξατομικευμένο πρόγραμμα.
Για την δίαιτα με παρέα, δεν θα το έλεγα και πλεονέκτημα γιατί θα γίνουν συγκρίσεις και δεν είμαστε όλοι όμοιοι για να έχουμε ίδια αποτελέσματα. Ιδιαίτερα σε ζευγάρια, η σύγκριση θα ειναι καθημερινή.
Χωρίς άσκηση τα αποτελέσματα θα ειναι εξαιρετικά αργά και αμφιβόλου σταθερότητας. Εστω 5-6 χιλιόμετρα σε διάδρομο ή ενα μισάωρο σε ελλειπτικό για ηλικίες 45+, 6 φορές την εβδομάδα και μετα από λίγο ασκήσεις με λίγα βάρη, ειναι απαραίτητα.