Ο φίλος μου δοκίμασε για μια περίοδο 1 φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος.Ναι μεν του αφαίρεσε την επιθυμια για τσιγάρο αλλά και για οτιδήποτε άλλο.Σχεδόν καταθλιψη!
Αυτή η πρόταση είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ στυλ με τις προτάσεις "άκουσα οτι στο ΠΕΠΑΓΝΥ, νοσηλεύοται 7 άτομα με ΥΣΠ". Όπως λοιπόν κατέκρινα ΞΕΚΑΘΑΡΑ τις κουβέντες περί υγρού, με το ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΚΕΠΤΙΚΟ κατακρίνω και την παραπάνω πρόταση. Δεν υπάρχει λογική στο περιεχόμενο, ούτε της μιας ούτε και της άλλης προσέγγισης. Μιλάει δλδ κάποιος που δεν γνωρίζει το αντικείμενο, και λέει "άκουσα ότι κτλ..." ή "εμένα ένας φίλος μου έπαθε αυτό κτλ..."
Τα φάρμακα για την διακοπή του καπνίσματος, δίνονται από ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, υπό ΠΟΛΥ συγκεκριμένες προϋποθέσεις (και όχι σε όλους), και με την λογική της ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ χρήσης. ΔΕΝ είναι καραμέλες , και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν λέει οτι είναι κιόλας.
Στο τελευταίο νοσοκομείο όπου εργάστηκα υπήρχε ιατρείο διακοπής καπνίσματος. ΔΕΚΑΔΕΣ άνθρωποι πήγαιναν και αρκετοί πήραν και τέτοια χάπια. Σε ΚΑΝΕΝΑΝ και ΠΟΤΕ δεν αποκρύφθηκε το γεγονός ότι "επηρεάζουν τον εγκέφαλο". Οι περισσότεροι δε ακριβώς για αυτόν τον λόγο δεν τα προτιμούσαν (το είπα άλλωστε "και όχι σε όλους").
Φυσικά το πρόσεξα.
Η αναφορά μιας παρενέργειας είναι ένα σοβαρό θέμα. Ειδικά στα "κεντρικώς δρώντα" φάρμακα πολλές φορές δεν είναι καθόλου εύκολο να πεις κάτι με βεβαιότητα διότι έχουν και μια "περίοδο προσαρμογής" κατά την οποία μπορεί να σου "βγάλουν" παράξενα πράγματα (επειδή υπάρχει έστω ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ πιθανότητα να υπάρχει κάποιο θέμα εδώ ΔΕΝ θέλω να πω περισσότερα). Απαιτείται να το κάνει λοιπόν ειδικός και ΜΟΝΟ. Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ (και εγώ), είναι να το δηλώσεις στο γιατρό και αυτός να υποβάλλει την λεγόμενη "κίτρινη κάρτα". Κατόπιν αυτές μαζεύονται και αξιολογούνται εκ νέου και (σε αρκετές περιπτώσεις) κάποιες από τις αναφορές γίνονται και αντικείμενο κανονικής έρευνας του περιστατικού (ειδικά αυτές με θανάτους ψάχνονται πολύ στο εξωτερικό). Εκεί πολλές φορές προκύπτουν εντελώς άλλα πράγματα. Πολλοί που λένε "δεν πίνω σταγόνα" έπιναν τελικά (και απλά ντρέπονταν να το ομολογήσουν), άλλοι έπαιρναν "βότανα" και ούτε καν το σκέφτηκαν να το πούνε (ή να τους ρωτήσουν βεβαίως βεβαίως) κτλ. Για να μην το κουράσω θα σου πω οτι από την βουπροπιόνη (δλδ το Zyban) υπήρξαν αναφορές για 60 θανάτους ως πιθανή παρενέργεια. Στο follow up των υποθέσεων οι 14 από αυτούς δεν έπαιρναν πλέον το φάρμακο όταν έγινε το κακό. Άντε τώρα να είσαι στην επιτροπή και να τα "κολλήσεις" αυτά τα γεγονότα. Πως θα το κάνεις ;
Εγώ (που δεν είναι και το γνωστικό μου αντικείμενο αυτό) έχω μιλήσει (επιδίωξα και το έκανα) με τρεις ανθρώπους που το πήραν. Χρειάστηκε να κάνω κάμποσες ερωτήσεις για να βγάλω άκρη. Για τον έναν ακόμη δεν είμαι σίγουρος αν κάτι (εντελώς ασήμαντο σε ένταση) που προέκυψε ήταν από το φάρμακο ή όχι. Οι άλλοι δύο δεν είχαν κανένα θέμα και ήταν και ευχαριστημένοι διότι είχαν κόψει το κάπνισμα. Το δικό μου δείγμα όμως (3 άνθρωποι) είναι εντελώς ασήμαντο στατιστικά. Συνεπώς αν με ρωτήσει κάποιος να του πω την ιατρική μου άποψη ΔΕΝ θα απαντήσω με βάση τις τρεις αυτές περιπτώσεις, αλλά με αυτά που μπορώ να βρω από τα βιβλία.
ΔΕΝ κρίνω την αξιοπιστία κανενός. Αν σε νοιάζει τόσο, ΝΑΙ πιστεύω οτι ο φίλος της κοπέλας ΟΝΤΩΣ το εμφάνισε αυτό που μας είπε. Αυτό που είπα είναι οτι με βάση μεμονωμένες αναφορές και γνώμες ανθρώπων που τέτοια πράγματα δεν τα γνωρίζουν, δεν μπορούμε να βγαίνουμε και να μιλάμε. Το είπα εξάλλου πολύ καθαρά οτι μιλάω για την λογική της προσέγγισης του θέματος.