Κώστα νομίζω ότι εδώ ως νέο θέμα είναι καλύτερο.
Διάβασα την επιστολή και σε ένα κομμάτι θέλω να σταθώ μόνο.
Αναφέρεται στο σημείο για τις μακροχρόνιες έρευνες όσον αφορά το άτμισμα, ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην έχουμε ποτέ μία τέτοια μελέτη! Και αναφέρει ότι αυτό οφείλεται σε περίπλοκα μοτίβα όσον αφορά τη χρήση προϊόντων ατμίσματος.
Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ίσως η πιο σωστή κουβέντα που έχω διαβάσει, όσον αφορά μελέτες και έρευνες. Η αιτίες είναι κατά τη γνώμη μου οι εξής: α) το άτμισμα, απευθύνεται σε καπνιστές, β) δεν προβλέπεται να υπάρξει ικανό δείγμα ατμιστών που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ώστε να γίνει μακροχρόνια έρευνα για τις επιπτώσεις αποκλειστικής χρήσης ατμού και γ) δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί αν ακόμα και αυτό το μικρό δείγμα χρησιμοποιεί μόνο το άτμισμα, αποκλειστικά και μακροχρόνια.
Όσα χρόνια και να ατμίζει κάποιος, προέρχεται από το κάπνισμα. Και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν το οποιοδήποτε πρόβλημα ανιχνευθεί σε μια έρευνα με δείγμα ατμιστές πολλών ετών, οφείλεται στα χρόνια του ατμίσματος ή στα προηγούμενα χρόνια καπνίσματος.
Σε μία φυσιολογική χώρα, θα ήμουν πολύ χαρούμενος γι αυτή την επιστολή. Στην Ελλάδα όχι. Άλλωστε ο Υπουργός Υγείας το είπε ξεκάθαρα κατά την ψήφιση του Ν.4419: Δεν μας ενδιαφέρει η προσέγγιση του λιγότερο βλαπτικού.
Η αλήθεια είναι πως για να μπορεί κανείς να μιλήσει με σιγουριά για την αιτία ενός προβλήματος υγείας θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει τον μηχανισμό δημιουργίας του προβλήματος.
Από την άλλη, μπορεί να σχεδιαστεί μια μελέτη που να δίνει μία εικόνα της συσχέτισης αιτίας αποτελέσματος.
Δεν είναι απαραίτητο να βρεις μια ομάδα ατμιστών που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Μπορείς κάλλιστα να πάρεις μια ομάδα που συνεχίζει να καπνίζει και μια ομάδα που αντικατέστησε το κάπνισμα με άτμισμα και να τις συγκρίνεις μεταξύ τους για τον όποιον παράγοντα θέλεις να μελετήσεις (πχ καρκίνο πνεύμονα). Μπορείς αν θέλεις να πάρεις και μια ακόμα ομάδα που διέκοψε το κάπνισμα, αλλά δεν το αντικατέστησε με άτμισμα και τέλος και μια ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.
Συνήθως όταν σχεδιάζεις μια μελέτη, έχεις ήδη μια υπόθεση και ερευνάς αν επαληθεύεται ή όχι.
Στην περίπτωση αυτή η πιθανή υπόθεση είναι: Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί αύξηση της πιθανότητας να πάθει κάποιος καρκίνο του πνεύμονα (και οι μη καπνιστές παθαίνουν αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό). Η αντικατάσταση του καπνίσματος μειώνει αυτήν την πιθανότητα;; Και αν ναι, τη μειώνει κατά το ίδιο ποσοστό με την περίπτωση της διακοπής του καπνίσματος χωρίς την παράλληλη αντικατάστασή του από άτμισμα;;
Ναι, θα χρειαστεί χρόνος ώστε να υπάρχει επαρκές δείγμα ατμιστών που να ατμίζει για σχετικά μεγάλο διάστημα για να πραγματοποιηθεί μια αναδρομική μελέτη, αλλά δε νομίζω ότι ήμαστε πολύ μακριά. Από την άλλη θα μπορούσε ακόμα και τώρα να ξεκινήσει μια προοπτική μελέτη.
Όσο για τους υπόλοιπους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως και σε κάθε άλλη μελέτη θα πρέπει τα δείγματα να είναι σταθμισμένα.