Δεν είναι θέμα γεύσης φίλε μου. Θέμα γεύσης είναι το αν θα σου αρέσει περισσότερο η μία φράουλα από την άλλη.
Ας πούμε η strawberry ripe (tpa), είναι γεύση ώριμης φράουλας, η sweet strawberry (cap), είναι πιο πολύ σαν candy, η shisha strawberry(inw), όπως λέει το όνομά της υποτίθεται θυμίζει ναργιλέ (τελικά είναι κάτι άλλο πιο ιδιαίτερο, ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονίσει τις άλλες και να τις βοηθήσει στην ωρίμανση).
Αυτά είναι 3 top αρώματα φράουλας, σε διαφορετικές κατηγορίες. Κάθε εταιρεία βέβαια, έχει και άλλα αρώματα φράουλας για την κάθε κατηγορία.
Από εκεί και πέρα, το να κάνεις single flavor μόνο ένα άρωμα από αυτά, μπορεί να γίνει με κάποιες όπως με την πρώτη που έγραψα, ή την δεύτερη, αλλά θα έχεις κάποια μειονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι ότι σύντομα κάνουν vaper's tongue, χάνεις τη γεύση δηλαδή, γιατί κουράζεται από τη μονοτονία. Επίσης, ανάλογα το άρωμα, μπορεί να υπάρχουν θέματα στην ωρίμανση, ειδικά στα φρούτα, μπορεί κάποιο να ατμίζεται μόνο τις πρώτες μέρες, και μετά να χαλάει. Κάτι από τα παραπάνω έπαθες εσύ. Μάλλον το δεύτερο, ειδικά αν μιλάμε για άρωμα φράουλα, που έχει μεγάλη αστάθεια.
Ο βασικός λόγος που γίνεται αυτό, είναι πως ένα άρωμα δεν είναι σε καμιά περίπτωση απλά ένα extract φυσικού φρούτου, διαλυμένο σε pg. Αντίθετα αποτελείται από πολλές χημικές ενώσεις, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να δώσουν τη γεύση φράουλας για παράδειγμα, ή της σοκολάτας και πάει λέγοντας.
Σε πιο σύνθετες συνταγές, αυτό είναι ακόμα πιο φανερό. Για αυτό αν βάλεις μαζί ένα τυχαίο άρωμα σοκολάτα, και ένα τυχαίο άρωμα φράουλα, σχεδόν ποτέ δεν θα σου βγάλουν σοκολάτα φράουλα. Το πιο πιθανό μάλιστα, είναι να μη σου βγάλουν ούτε τη σοκολάτα,ούτε τη φράουλα, αλλά κάτι άλλο, αποτέλεσμα των νέων χημικών ενώσεων που φτιάχτηκαν.
Υπάρχει λόγος που στην kiss του Michael Farides φερειπείν που παρέθεσε o netsplit στο νήμα αυτό έχει 7-8 αρώματα. Παραθέτω: Butter Cream (CAP) 0.5%, Custard Cream (FA) 1.5%, Marshmallow (TPA) 2%, Vanilla Bean Ice Cream (TPA) 3%, Dairy Milk (TPA) 0.8%, Double Chocolate (Clear) (TPA) 2%, Strawberry (Ripe) (TPA) 4%, Sweet Strawberry (CAP) 2%
Βλέπεις έχει 2 φράουλες, δύο custard, ένα παγωτό (!; ) μία σοκολάτα, ένα γάλα, και marshmallow. Με μία απλή λογική, θα έπρεπε να πετάξει μια φράουλα, μια σοκολάτα, μία κρέμα, βάλε και το γαλακτοκομικό και έδεσε. Αυτά δεν έχει η kiss? Δεν βγαίνει όμως.
Για να τελειώσω και το σεντόνι κάποια στιγμή, ναι, για να βγάλεις μια φράουλα (ειδικά φράουλα που είναι δύσκολο φρούτο) της προκοπής, έστω σκέτη, και να έχει μια διάρκεια στην ωρίμανση, ένα βάθος στη γεύση, θέλεις minimum 3 αρώματα, καλύτερα 4. Άλλο θα δίνει τη βασική γεύση του υγρού και θα μπει σε μεγάλο ποσοστό, άλλο θα μπει ως δευτερεύουσα γεύση να δώσει σώμα, και άλλο θα μπει για να βοηθήσει στην πιο μακρά ωρίμανση, ή στο δέσιμο. Βάζω κάποια παραδείγματα, για να γίνω κατανοητός.
1) φράουλα πιο ώριμη: strawberry ripe (TPA) 4%, sweet strawberry (CAP) 2-3%, shisha strawberry INW (1%), dragonfruit (TPA) 1%
2) φράουλα πιο προς το ζαχαρωτό: sweet strawberry (CAP) 4%, strawberry ripe (TPA) 2%, shisha strawberry INW (1%), dragonfruit (TPA) 1%
3) Άλλη εκδοχή φράουλας προς το candy: sweet strawberry (CAP) 3.50 % juicy strawberry (FA) 2.50% red touch (Strawberry) (FA) 1.50% shisha strawberry (INW) 1%, dragonfruit (TPA) 1%
Για φράουλα σαν ζελεδάκι, ή καραμέλα κλπ, που χρειάζεται πιο τεχνητή γεύση, ανεβαίνει το shisha strawberry αρκετά και γίνεται βασικό, αλλά είναι πολύ δύσκολο προφίλ, και δεν έχω δει δημοσιευμένη από κάποιον πολύ καλή συνταγή. Ένα καλό παράδειγμα του τι εννοώ είναι το gummy bear strawberry της vnv.
Τώρα αν όλα αυτά φαίνονται κάπως περίπλοκα, περίεργα, κλπ, έχω να πω ότι ναι, πιθανότατα είναι. Για αυτό και οι περισσότεροι δεν σπάνε τα ούμπαλά τους, και παίρνουνε ένα SnV, ή one shot, που έχει φτιάξει τη συνταγή άλλος για αυτούς και πάνε παρακάτω, πράγμα που κάνω και εγώ. Σίγουρα όμως, το να παίρνεις ένα άρωμα φράουλα στην τύχη, και να περιμένεις να πάρεις αποτέλεσμα ίδιου επιπέδου με ένα έτοιμο υγρό ΔΕΝ γίνεται. Και δεν είναι θέμα μόνο η γεύση. Είναι η σταθερότητα του υγρού και ένα σωρό άλλα πράγματα. ΄
Τώρα για το για ποιο λόγο να αγοράσει κάποιος άρωμα atmos lab το 2019, είναι ένα θέμα που δεν θα ανοίξω, ο καθένας μας έχει λεφτά και τα ξοδεύει αναλόγως. Άλλοι κάνουνε τάματα επένδυσης στη μετά θάνατον ζωή στην Παναγία της Τήνου, και πηγαίνουν μπουσουλώντας. Μπροστά σε αυτό, το να πετάξεις 10-20-30 ευρώ για αρώματα δεν είναι και κάτι σημαντικό.