Εχει πολλες διαστασεις το θεμα των ερευνων.
Μια πρωτη απαντηση ειναι οτι την ερευνα θα επρεπε να την χρηματοδοτουν οι ιδιες οι εταιρειες , ετσι ωστε να παρουσιαζουν προιοντα οσο το δυνατον πιο ασφαλη στους πελατες τους.
Η FDA στην Αμερικη απαιτησε (περιπου) αυτο και επεσε ολη η ατμιστικη κοινοτητα και ολοι οι εμπλεκομενοι με το ατμισμα να την φανε.
Ειπε λοιπον οτι για το καθε ενα προιον ξεχωριστα,(πχ,το ταδε υγρο με την ταδε περιεκτικοτητα σε νικοτινη) η καθε εταιρεια θα πρεπει να υποβαλλει φακελλο που θα το κανει φυλλο και φτερο, καθως και θα αποδεικνυει το αβλαβες για την υγεια,(με τα μεχρι σημερα γνωστα δεδομενα), κατι που κοστιζει εκατονταδες χιλιαδες δολλαρια ανα φακελλο (καποιοι ειπαν μεχρι και ενα εκατομμυριο).
Τελικα, μετα απο αφορητες πιεσεις των λομπυ των ατμιστων και των εταιρειων, ανεβαλλε την εφαρμογη για μερικα χρονια ακομα.
Και αυτο γιατι με τετοιο κοστος οι περισσοτερες μικρομεσαιες εταιρειες θα εβαζαν λουκετο και οι πολυ μεγαλες θα μπορουσαν να παρουν εγκριση μονο για πολυ περιορισμενο αριθμο προιοντων. (εγκριση καθε προιοντος και εκατομμυριο..).
Φυσικα εμας τους καταναλωτες-ατμιστες μας συμφερει να ατμιζουμε προιοντα οσο το δυνατον πιο ασφαλη και ελεγμενα, αλλα αυτο μπορει να σημαινει οτι τελικα θα τα πληρωνουμε διπλασια η και τριπλασια.
Οι ευρωπαιοι εδω ειναι πολυ πιο χαλαροι, υποβαλει καποιος μια αναλυση του προιοντος, και με κοστος μικρο παιρνει την εγκριση για την κυκλοφορια του.
(ουσιαστικα ομως δεν υπαρχει ακομα ουτε οριο για καποιες ουσιες, ουτε απαγορευση συγκεκριμενων βλαβερων η υποπτων ουσιων, παρα μια γενικευμενη αναφορα οτι "δεν πρεπει να περιεχουν βλαβερες ουσιες για την υγεια" (φεξε μου και γλυστρισα...)