Παρατήρηση 1
Στο ΙΑττυ μου όταν περνάνε πάνω απο 3,5Α ΄έχω πρόβλημα στην γεύση, κάτι καίγεται-αλλειώνετε η γεύση!
P=V*V/r
p=V*I
P=V*I=V*V/R
Άρα για το από πάνω παράδειγμα έχουμε
8,82=4,2*4,2/2
8,82/4,2=2,1
...
Υποθετικό συμπέρασμα
Αυτό είναι το σημείο που κατά την ταπεινή μου γνώμη έχουμε ξεπεράσει το σημείο βρασμού, όποιο και αν είναι αυτό, δυστηχως εδω συγκεκριμενα δεν υπαρχει τροπος για μενα να μετρησω θερμοκρασια.
Το θέμα απο εκεί και πέρα ειναι οτι ο Ιαττυ ειναι μια πολυ αποτελεσματικη και δυνατη συσκευη , στο παραδειγμα με το ego-t θα μας έβγαινε βάση του νόμου του Ω έτσι.
V= 4,2 (που στην πράξη ειναι 3,3 συνήθως)
Ω=2,8 (που στην πράξη μπορεί να πάει μέχρι 3,1 πιστευώ)
οπότε το P είναι 6,3 max - 3,5 Min
Αν όντως η θερμοκρασία ειναι ανάλογη και η τροφοδοσία υγρού σταθερή, η υπόθεση μου ειναι ότι αυτοι οι άτμο ειναι κάπου κοντά στους 100 βαθμούς.
...
Επιπλέον σκέψεις
Κάνω πολλές υποθέσεις και πέρα απο τις μετρήσεις ρεύματος που έχω καλά όργανα, η μέτρηση θερμοκρασίας είναι υποθετικά σωστή.
Σιγουρα η θερμοκρασία είναι βασικό συστατικό της εξίσωσης αλλά ο μόνος τρόπος να υπολογιστεί στην θεωρία (μιας και ξέρουμε τα ρεύματα) είναι μεσώ κάποιου τύπου αν υπάρχει που προφανώς θα χρειάζεται πληροφορίες και για το υγρό (πυκνότητα πιθανότατα?)
Οι μετρήσεις, φυσικά, δεν αμφισβητούνται.
Και ο Γιάννης (cravengr) πριν ένα χρόνο περίπου, βρήκε περίπου ίδιες θερμοκρασίες.
Η θερμοκρασία, φυσικά, αλλάζει ανάλογα με τον ατμοποιητή και την αντίσταση.
Όμως, χονδρικά, είμαστε μεταξύ 100 και 180 βαθμών Κελσίου.
ερώτημα 1 Με τέτοιες θερμοκρασίες, όμως, δεν θα μπορούσαμε να αγγίξουμε το ΗΤ, τουλάχιστον στην περιοχή του δαχτυλιδιού;
ερώτημα 2μπορεί μια οποιαδήποτε μπαταρία να δώσει τόση ισχύ, ώστε σχεδόν αμέσως να ανεβάσει τη θερμοκρασία ενός υγρού σε τέτοια επίπεδα;
απάντηση 1Οι μετρήσεις ΔΕΝ αμφισβητούνται (το forum είναι σοβαρό, δεν είναι... Βουλή)
Από τη στιγμή όμως που δεν νοιώθουμε τόση θερμοκρασία στο χέρι μας, προφανώς υπάρχουν ΤΡΟΜΕΡΕΣ απώλειες.
Αυτό δείχνει ότι το ΗΤ έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του, τουλάχιστον στον τομέα της μηχανικής και ηλεκτρονικής κατασκευής. Θεωρώ ότι είμαστε ακόμα σε πρωτόγονο στάδιο. Αλλά, όλοι μαζί, το βλέπουμε να αναπτύσσεται θεαματικά, από μήνα σε μήνα.
απάντηση 2Ας υποθέσουμε ότι το υγρό μας αποτελείται από σκέτο νερό. Και το γράφω αυτό, γιατί το νερό είναι το σώμα που ζεσταίνεται πιο δύσκολα από όλα τα υπόλοιπα, έχει δηλ. μεγάλη ειδική θερμότητα.
- Κάνουμε λοιπόν μια τζούρα. Πόση ποσότητα (νερού) εισπνέουμε;
Γύρω στα 2,5mg (χιλιοστά του γραμμαρίου), ανάλογα με τον καθένα και τον τρόπο άτμισης, αλλά κάπου εκεί.
- Πόση ενέργεια χρειάζεται για να ζεσταθεί αυτή η ποσότητα από τους 30 βαθμούς στους 100 βαθμούς;
Γύρω στα 0,7 Joule (αυτό είναι το αποτέλεσμα, μην σας κουράζω με υπολογισμούς)
- Πόση ισχύ πρέπει να έχει μια μπαταρία για να το καταφέρει αυτό;
Αν περιμένουμε μισό δευτερόλεπτο σε κάθε τζούρα (έτσι γίνεται συνήθως) 1,5 Watt.
- Υπάρχει τέτοια μπαταρία;
Από τους υπολογισμούς του cv2et...
(βάζω V=3,5V διότι δεν έχουμε όλοι τόσο ισχυρούς ατμοποιητές και μπαταρίες,
και R=3Ω, διότι μια ζεστή αντίσταση έχει και πιο μεγάλη τιμή)
ΝΑΙ !!!... η ισχύς που δίνει η μπαταρία είναι 3Watt.
Φτάνει και περισσεύει (λογαριάστε και τις απώλειες)
Εμένα τώρα μου γεννιούνται τουλάχιστον δύο ερωτήματα...
1) Η θερμοκρασία πλησιάζει τη θερμοκρασία βρασμού της PG, αν δεν την ξεπερνάει κιόλας...
Άρα, αυτό που πολλοί βλέπουν να βράζει βίαια, είναι, εκτός από νερό, και PG κάποιες φορές.
Δηλαδή ο διαλύτης βράζει, γίνεται αέριο, και τα συστατικά που είναι διαλυμένα μέσα του, τι γίνονται...
Επικάθονται στην αντίσταση, ή μπαίνουν μέσα μας αδιάλυτα;
2) Αν οι απώλειες είναι τόσο μεγάλες και οι μετρήσεις αφορούν τη θερμοκρασία της αντίστασης,
πόση θερμοκρασία έχουν τελικά τα υγρά άτμισης;
Και, κυρίως, αυτή η θερμοκρασία έχει σημασία;