Δεν είδα να έχει ανέβει η μελέτη, αν έχει κάπου μπορείτε να το κατεβάσετε. Δημοσιεύτηκε νέα έρευνα στις 11 Ιαν. 2017 ανεξάρτητη από συσκευές που δείχνει ότι πάνω από τους 200-210c υπάρχει κατακόρυφη ανάπτυξη φολμαδεϋδων και ακεταλδεϋδων στα υγρά vg και pg. Η έρευνα είναι
εδώ και φαίνεται γενικά αρκετά αξιόπιστη. Και εδώ η συζήτηση στο ecf
https://www.e-cigarette-forum.com/forum/threads/new-studies-find-carcinogens-in-vg-and-pg-at-high-temps-even-in-tootle-puffers.791711/#post-19284421Μέσες άκρες αναλύθηκαν η VG, η PG, μείγμα 50-50 VG-PG και 2 υγρά από το εμπόριο. Στην VG οι ουσίες αναπτύσσονται κατακόρυφα σε χαμηλότερη θερμοκρασία από την PG, στους 210c. Παρακάτω ενδεικτικά το διάγραμμα για 50-50 PG/VG.
The authors realize that the results from a stainless steel tubular reactor may not exactly mimic what happens inside an e-cigarette. Nevertheless, this study developed a controllable test method to evaluate carbonyl emissions from different e-cigarette liquids under precisely controlled temperatures independent of the variation in specific e-cigarette devices in the market. The estimated daily exposure to formaldehyde at 215°C, exceeding USEPA and OEHHA acceptable cancer risk estimates for e-cigarette users, emphasizes the need to further examine the potential cancer and non-cancer health risks associated with e-cigarette use.
Όπως λέει στον επίλογο, τα αποτελέσματα από ένα ανοξείδωτο σωληνοειδή αντιδραστήρα μπορεί να μην μιμούνται επακριβώς το τι συμβαίνει μέσα σε ένα ηλ. τσιγάρο, αλλά η μελέτη αυτή ανέπτυξε μία δοκιμαστική μέθοδο για την αξιολόγηση εκπομπών καρβονυλίου από διαφορετικά υγρά ηλ. τσιγάρου υπό ακριβείς θερμοκρασίες ανεξάρτητα από την ποικιλία των συσκευών ηλ. τσιγάρου στην αγορά. Η ημερήσια έκθεση στη φολμαδεϋδη που στους 215c υπερβαίνει τις αποδεκτές εκτιμήσεις ορίων δίνει έμφαση στην ανάγκη για περαιτέρω έρευνες γύρω από το ρίσκο καρκίνου ή άλλων θεμάτων υγείας στο ηλ. τσιγάρο.
Επομένως, η χρήση ελέγχου θερμοκρασίας φαίνεται καλύτερη, τουλάχιστον με τα νέα δεδομένα. Κατόπιν ακολουθούν βίντεο από το συνέδριο
"Committee on the Review of the Health Effects of Electronic Nicotine Delivery Systems (ENDS): An Information-Gathering Workshop" που αναλύονται και τα δεδομένα της έρευνας. Βέβαια συμμετέχει και η Evolv που φτιάχνει ηλ. πλακέτες ελέγχου θερμοκρασίας, αλλά ίσως αυτό είναι καλό για την ανάλυση δεδομένων. Στο 2ο βίντεο που ακολουθεί γίνεται και αναφορά για τις ουσίες στα γλυκά υγρά κυρίως, αλλά και για τις
παλιές συσκευές CE4 που λόγω λεπτών συρμάτων ανεβάζουν πιο μεγάλες θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με το όχι τόσο καλό πότισμα στο βαμβάκι και μη επιλογών αέρα κρίνονται μη ασφαλής συγκριτικά με πιο καινούργιες 3ης γενιάς. Αναφέρεται ότι συνήθως ο χρήστης σε αυτές τις παλιές συσκευές μπορεί να καταλάβει πότε παράγονται αυτές οι ουσίες από την άσχημη γεύση που δημιουργείται και ότι γενικά ήταν ένας από τους λόγους που σταμάτησαν να είναι δημοφιλής.
Από το 6ο λεπτό. Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε τη συμμετοχή της Evolv σε συνέδριο όπου αναλύονται τα συμπεράσματα της μελέτης.
https://www.youtube.com/watch?v=Oiqh1r4tJeA Θερμοκρασία από έναν ατμοποιητή χωρίς έλεγχο θερμοκρασίας.
από το 16ο λεπτό.
Υ.Γ Το συνέδριο από το οποίο είναι παρμένα τα βίντεο δεν έχει επίσημη σχέση με την έρευνα, αλλά αναλύονται πράγματα και βάση αυτής.