Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών: Το παρασκήνιο και το χρονικό της ίδρυσης.Για όποιον του αρέσουν τα διηγήματα και θέλει να γνωρίζει και το υπόβαθρο της δημιουργίας του συλλόγου, τα παρακάτω θέλω να πιστεύω ότι θα τα βρει ενδιαφέροντα.
Προειδοποιώ ότι η διήγηση είναι
από την προσωπική μου οπτική γωνία. Άλλος ίσως να τόνιζε άλλα σημεία, άλλος πάλι μπορεί να παράβλεπε κάποια από αυτά που θα αναφέρω.
Κατ’ αρχάς, σε ό,τι με αφορά
προσωπικά, προσφέρθηκα να συνεισφέρω με όποιον τρόπο μπορούσα από την πρώτη στιγμή και στις αρχικές πρωτοβουλίες αλλά και στη δημιουργία του συλλόγου, γιατί εκτός του ότι το έβλεπα αναγκαίο και ότι με αφορά ως ατμιστή, ήταν και μια υπόσχεση που είχα δώσει πολλές φορές κατά καιρούς στο φόρουμ: ότι δηλαδή μπορεί να μην αναλαμβάνω σε καμία περίπτωση να ηγηθώ μιας τέτοιας προσπάθειας αλλά όποιος αναλάμβανε, θα τον υποστήριζα με όποιον τρόπο μπορούσα. Δεν μπορούσα λοιπόν σε καμιά περίπτωση να τραβήξω την ουρά μου απ’ έξω τη στιγμή που θα μπορούσα να συνεισφέρω.
Με τα παρακάτω που θα διαβάσετε θέλω να κάνω μια
αναδρομή στα πεπραγμένα αλλά και στο
ιστορικό της ίδρυσης του συλλόγου, έτσι για να πάρετε όλοι μια ιδέα και να συμμετέχετε, έστω και νοερά, στην προσπάθεια που έγινε ως τώρα. Ίσως διαβάζοντάς το να λυθούν και κάποιες απορίες και να μπείτε λίγο στο feeling της υπόθεσης.
Από την
αρχική ομάδα που δημιουργήθηκε σχεδόν από το πουθενά (από συζητήσεις, φίλοι, γνωστοί, γνωριμίες ατμιστών, γνωστοί του γνωστού που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν κτλ.), και μετά τις αρχικές πρωτοβουλίες της (επιστολή στον πρωθυπουργό, συνέντευξη τύπου, προσπάθεια για συμμετοχή στην επιτροπή που συζητούσε τον νόμο για κάπνισμα - άτμισμα, δημοσιεύσεις στον τύπο, συνεντεύξεις σε κανάλια, ραδιόφωνα κτλ.) έγινε φανερό ότι ένα μη επίσημο όργανο, δηλ. μεμονωμένα άτομα ή μια μικρή ομάδα ατμιστών που δημιουργήθηκε λόγω των γεγονότων την τελευταία στιγμή για να προλάβει τις εξελίξεις και χωρίς καμία εξουσιοδότηση, δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά πράγματα. Έπρεπε να υπάρχει ένα επίσημο αντιπροσωπευτικό όργανο των ατμιστών, ένας σύλλογος νόμιμος και θεσμοθετημένος. Το τι δουλειά ήθελαν όλες εκείνες οι πρώτες ενέργειες (πριν την έναρξη της συζήτησης για δημιουργία συλλόγου) δε θα το αναλύσω εδώ γιατί δεν είναι επί του παρόντος, αλλά σας λέω ότι κανένας δεν μπορεί να φανταστεί το τι δουλειά και τι τρέξιμο χρειάζεται αν δεν συμμετέχει ο ίδιος στην προσπάθεια.
Από τη στιγμή λοιπόν και μόνο που έπεσε η ιδέα με το σκεπτικό «στη βράση κολλάει το σίδερο» κι «
αν δε γίνει τώρα, δε θα γίνει ποτέ», τα 10 -12 αυτά μέλη άρχισαν να σκέπτονται σοβαρά τη δημιουργία ενός συλλόγου ατμιστών. Μεσολάβησε το καλοκαίρι με «τα μπάνια του λαού» και κάπου στα τέλη Αυγούστου το θέμα ήρθε ξανά στο προσκήνιο. Τι θα γίνει τελικά, θα το κάνουμε ή όχι; Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις και συζητήσεις, αποφασίζεται: Να το κάνουμε, αλλά ας γίνουμε 21 πρώτα, όσοι απαιτούνται από τον νόμο για τη δημιουργία ενός συλλόγου!
Βρίσκονται μερικά
μέλη που φαινόταν θετικά σε μια τέτοια ιδέα, πάλι γνωστοί, προτάσεις γνωστών κτλ. Κακά τα ψέματα. Σε μια τέτοια πρωτοβουλία θα απευθυνθείς καταρχάς σε γνωστά σου άτομα, σε άτομα φίλα προσκείμενα και σε άτομα που σου συστήνουν ως συζητήσιμα και πιθανώς χρήσιμα άλλα γνωστά σου μέλη. Γινόμαστε τελικά 29-30 και αποφασίζεται ότι δεν είναι ανάγκη να πληρώσουν όλοι για τα έξοδα της ίδρυσης. Οι 21 που απαιτεί ο νόμος για ίδρυση συλλόγου και θα εμφανιζόταν πρώτοι ή θα είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν όταν θα χρειαζόταν, θα έφταναν.
Με την έναρξη της συζήτησης αρχίζει και ο Γολγοθάς της δημιουργίας. Αναφέρω μόνο και μόνο περιληπτικά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν:
*
Πώς θα γίνει; Μπήκαν
4 προτάσεις:
1) Αφού γίναμε τουλάχιστον 21 που προβλέπει ο νόμος (και παραπάνω), ψηφίζουμε προεδρείο και καλούμε στη συνέχεια μέλη για εγγραφές, όπως κάνει το 99% των συλλόγων.
2) Μαζεύουμε μόνο κάποιους «leaders» (διαχειριστές ομάδων, Facebook, φόρουμ κτλ.) και τους κοινοποιούμε την πρόθεσή μας και αν θέλουν να συμμετέχουν στην ίδρυση.
3) Το κοινοποιούμε σε όλους τους απανταχού παρόντες ατμιστές των ομάδων και των φόρουμ κτλ. και αρχίζουμε τη συζήτηση για τη δημιουργία.
4) Αναλαμβάνουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ιδρύουμε τον σύλλογο, τον παρουσιάζουμε έτοιμο, τον οδηγούμε σε εκλογές και όποιον ψηφίσουν τα μέλη.
Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία:
Η 1η πρόταση απορρίφτηκε με το σκεπτικό ότι όλοι θα πουν ότι φτιάξαμε τον σύλλογο μόνοι μας και ψηφίσαμε τους εαυτούς μας, οπότε «να τον χαιρόμαστε».
Η 2η, μετά από κάποιες βολιδοσκοπήσεις και συζητήσεις με κάποιους leaders του ατμίσματος έδειξε ότι θα είχαμε μεγάλες καθυστερήσεις. Αρκετοί εξάλλου δεν έδειχναν να είναι δεκτικοί σε τέτοιες συζητήσεις, γιατί παρά τις καλές προθέσεις των αρχικών μελών που δραστηριοποιήθηκαν με τη συνέντευξη τύπου του Ιουλίου, υπήρχε πολύ αρνητικό κλίμα και κριτική γι’ αυτή την κίνηση αλλά και για τα πρόσωπα που την ανέλαβαν. Εκτός αυτού, μόνο οι 21 που μαζευτήκαμε, συζητούσαμε ήδη πάνω από μήνα για να πάρουμε μία και μόνο απόφαση! και υποτίθεται ότι ήμασταν κάπως (ας πούμε) γνωστοί και «ταίριαζαν τα χνώτα μας».
Η 3η λύση, να καλέσουμε τους πάντες, απορρίφθηκε επιτόπου μετά από την εμπειρία των πρώτων συζητήσεων: Ούτε στον αιώνα τον άπαντα δε θα καταλήγαμε σε αποφάσεις (εδώ οι 21 και δυσκολευόμασταν να τα βρούμε!).
Οπότε επικράτησε η 4η λύση: Επειδή οι εξελίξεις τρέχουν και δεν τις προλαβαίνουμε, φτιάχνουμε τον σύλλογο όσο πιο γρήγορα μπορούμε, αν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε, αναλαμβάνοντας τα γραφειοκρατικά, τον δίνουμε έτοιμο για εκλογές και καλή του τύχη. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Πάει αυτό, αποφασίστηκε επιτέλους, έστω και με ψηφοφορία κατά πλειοψηφία. Εδώ εμφανίζονται και οι πρώτες σοβαρές
διαφοροποιήσεις. Άλλος δήλωσε ότι αποχωρεί, άλλος είπε ότι δε συνεχίζει να συμμετέχει στις συζητήσεις αλλά θα συνεισφέρει οικονομικά, άλλος αποδέχτηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συμφώνησε τελικά με το σκεπτικό, ενώ άλλος συνέχισε «αναγκαστικά» με κρύα καρδιά, μιας και είχε δηλώσει ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα όποιο και να ‘ναι. Αυτά στο περίπου. Είναι δύσκολο να θυμηθώ πόσοι και ποιοι ήταν σε κάθε περίπτωση. Στην πορεία όμως πολλές από αυτές τις αντιθέσεις αμβλύνθηκαν και λίγο πολύ σχεδόν όλοι συμμετείχαν ξανά στην προσπάθεια.
Επίσης πρέπει να πω ότι σε όλο αυτό το διάστημα η
απόδοση και η παρουσία του καθενός στις προσπάθειες και τις δράσεις, πλην 4-5 μελών, δεν ήταν σταθερή. Άλλοι εξαφανίζονταν για μέρες, άλλοι εμφανίζονταν δυναμικοί για μια βδομάδα και μετά στοπ, άλλοι περνούσαν πού και πού να πουν ένα «γεια» ή μια γνώμη και άλλοι χάθηκαν για τα καλά και δεν συμμετείχαν καθόλου ή συμμετείχαν ελάχιστα ενώ κάποιοι, εμφανίστηκαν ξανά μόνο τη στιγμή που χρειαζόταν να μαζευτούν τα χρήματα για να συνεισφέρουν οικονομικά στα έξοδα ίδρυσης. Υπήρχε όμως πάντα ένας μόνιμος (σε αριθμό) πυρήνας γύρω στα 10-12 άτομα που συνέχιζαν, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί δεν ήταν οι ίδιοι κάθε φορά. Λογικό εδώ που τα λέμε. Ο κόσμος έχει και δουλειές, και εξάλλου δεν τα καταφέρνουν να βοηθήσουν όλοι σε όλους τους τομείς. Βασικά σχεδόν όλοι λίγο πολύ συμμετείχαν είτε ενεργά είτε επικουρικά, αλλά ο κύριος πυρήνας που ήταν πιο δυναμικός ήταν 5-6 άτομα. Προσωπικά πρέπει να ήμουν περισσότερο σ’ αυτούς που μία ήταν ενεργοί και μία περνούσαν για ένα «γεια». Το κόβω να ήμουν μια βδομάδα μέσα, μία έξω που λέμε και συνήθως σε δευτερεύοντα – τριτεύοντα ρόλο. Οι μέρες περνούσαν όμως!
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΛΥΣΕΙΣ:Σκεφτείτε ότι σε καθένα από τα ερωτήματα και τις δράσεις που προέκυπταν θα έπρεπε να περάσουν μερικές μέρες για να πάρουμε μερικές απαντήσεις τουλάχιστον από όσους συμμετείχαν εκείνο το (κάθε) φεγγάρι για να καταλήξουμε σε μια απόφαση. Επειδή ο σύλλογος θέλαμε να είναι για όλους τους Έλληνες ατμιστές, συμμετείχαν άτομα από διάφορες γωνιές της χώρας και δεν μπορούσαν τα θέματα να συζητηθούν επιτόπου. Επίσης επειδή τα θέματα ήταν πολλά δεν μπορούσαν να συζητηθούν όλα μαζί. Όλα αυτά σήμαιναν καθυστερήσεις.
* Κατ’ αρχάς
ανταλλαγή τηλεφώνων, e-mail, κτλ. όλων των ιδρυτικών μελών. Δεν γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας. Καθένας υπολογίζω ότι ήξερε κάνα δυο από τους υπόλοιπους, άντε να ‘ταν και μερικοί που ήξεραν 5-6. Όχι ότι τώρα γνωριστήκαμε και καλά όλοι δηλαδή! Αλλά ας λέμε ότι γνωριστήκαμε κάπως. Βασικά ο σκοπός μας ένωσε.
*
Ποια θα είναι η ονομασία του συλλόγου; Προτάσεις, δυσκολίες (άλλα ίδια ονόματα) κτλ. Επίσης θα πρέπει να έχουμε και μια ευρωπαϊκή ονομασία αν ο σύλλογος θελήσει να συμμετέχει σε ευρωπαϊκή ένωση συλλόγων ατμιστών. Τελικά αποφασίστηκαν τα ονόματα. Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών (ΚΕΑ) για Ελλάδα και Greek Vapers Club (GVC) για έξω.
*
Τι διαδικασίες χρειάζονται; Ας είναι καλά ο «νομικός» της παρέας που είχε και εμπειρία από συλλόγους και βοήθησε πολύ. Παρόλα αυτά όμως έπρεπε να τρέξουν και μερικοί ακόμα για διευκρινίσεις. Χρειαζόταν σίγουρα ένα καταστατικό, δικηγόρος, 21 άτομα, υπογραφές και κατάθεση στο πρωτοδικείο για έγκριση. Αυτά για αρχή. Μετά θα έρθουν τα υπόλοιπα για την προετοιμασία των εκλογών, ανακοίνωση, site, Facebook, συνδρομές, τόπος, χρόνος εκλογών και χίλια δυο ακόμα.
*
Πόσο θα στοιχίσει η ίδρυση; Ψάχνει ο «νομικός» της παρέας κατ’ αρχάς, ρωτάμε για κόστος πρωτοδικείου, κόστος δικηγόρου και άλλες λεπτομέρειες. Εδώ εμφανίζεται έτερο ιδρυτικό μέλος με δικηγόρο που προσφέρεται αφιλοκερδώς να αναλάβει την κατάθεση στο πρωτοδικείο. Τέλεια!
*
Καταστατικό: Με οδηγό ένα τυπικό καταστατικό συλλόγου αρχίζει η προσαρμογή του στον ατμιστικό κόσμο. Συζητήσεις επί συζητήσεων, δημιουργία google docs για από κοινού επεξεργασία, προσχέδια, ξανά συζητήσεις, ερωτήσεις σε γνωστούς, στην δικηγόρο μας, διορθώσεις κτλ. Έφυγε μήνας και.. , ίσως και δίμηνο, δε θυμάμαι, αλλά καταλήξαμε επιτέλους σε ένα καλό αποτέλεσμα. Ίσως τελικά και να υπάρχει κάποια παράλειψη κάπου, ή να επιδέχεται βελτιώσεις, αλλά μια Γενική Συνέλευση μπορεί αν θέλει να αλλάξει ό,τι θεωρεί ότι χρειάζεται αλλαγή. Είναι ένα κείμενο πολύ ψαγμένο πάντως με ερωτήσεις σε νομικούς κτλ. και πήρε πολύ χρόνο να συνταχθεί προσπαθώντας να μην αφήσει περιθώρια για παρανοήσεις ή εκμετάλλευση.
*
Ας μαζέψουμε τα χρήματα να αρχίσουμε επιτέλους! Πόσα; (άλλη συζήτηση εδώ). Καταλήγουμε στο ποσό των 50 ευρώ έκαστος. Σεβαστό ποσό για τις μέρες που περνάμε αλλά τι να κάνουμε! Πρέπει να γίνει μια αρχή. Στο κάτω κάτω, όταν με το καλό γίνει ο σύλλογος, τα χρήματα αυτά θα μετρήσουν ως συνδρομή μας για όσα χρόνια (3) αντιστοιχεί αυτό το ποσό, οπότε θα τα γλιτώσουμε αργότερα που δε θα πληρώσουμε συνδρομές.
*
Ποιος θα αναλάβει να τα μαζέψει; Σε ποιον λογαριασμό θα σταλούν; Μετά από συζητήσεις, εμπόδια, αναλαμβάνει ένας τελικά, στέλνονται IBAN, γίνονται καταθέσεις, όλα οκ. (Πάει καμιά βδομάδα και βάλε). Όποιος ήταν online το φεγγάρι εκείνο ή όποιος είχε τη δυνατότητα, πλήρωσε μέχρι που συμπληρώθηκαν 21 άτομα.
*
Πρέπει να το υπογράψουμε και οι 21 το καταστατικό ιδιοχείρως! Αποστολή με courier σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, υπογραφές και ξανά πίσω (έφυγαν κάνα δυο βδομάδες ακόμα!).
* Εν τω μεταξύ
προετοιμασία κειμένων για την ανακοίνωση, κοινή επεξεργασία σε Google docs, Dropbox κτλ. Τι θα λέει το κείμενο της δημιουργίας του συλλόγου στο Facebook και στα φόρουμ όταν ιδρυθεί επίσημα και ανακοινωθεί; Συζητήσεις, προσχέδια, σύνταξη, διορθώσεις…
*
Ψήφιση προεδρείου για την ΠΔΕ (ήταν απαραίτητο για τα διαδικαστικά της ίδρυσης). Ποιος θα αναλάβει; Για καμιά βδομάδα και βάλε δεν εμφανιζόταν κανένας. Ευτυχώς μετά από αρκετή καθυστέρηση βρέθηκαν τα μέλη που προσφέρθηκαν να αναλάβουν.
*
Επιστροφή του καταστατικού, μετά την περιοδεία του για υπογραφές, ξανά στην Αθήνα. Ραντεβού με την δικηγόρο, προετοιμασία για κατάθεση στο πρωτοδικείο. Σε ποιο πρωτοδικείο; Δεν έχει καμία σημασία, σε όποιο θεωρήθηκε ότι θα το εγκρίνει γρηγορότερα και βολεύει όσους αναλάβουν να παρίστανται. Επιλέγεται το πρωτοδικείο Καλλιθέας.
*
Μπλοκάκια αποδείξεων. Πρέπει να εκδοθούν για να κόβονται αποδείξεις. Προσφορά μέλους! Όλα καλά.
*
Κατάθεση στο πρωτοδικείο. Και όσο αναμένουμε την έγκρισή του συνεχίζουμε τις προετοιμασίες στα θέματα που είχαν μείνει ημιτελή. Αναμονή.
* Λαμβάνεται επιτέλους η
πολυπόθητη έγκριση από το πρωτοδικείο (κάνα δυο βδομάδες αργότερα) στις 29 Δεκεμβρίου. Τελευταίες μέρες του 2016. Μεσολαβούν οι γιορτές, υπολειτουργία πολλών υπηρεσιών, πολλές υποχρεώσεις και απουσίες μελών κτλ.
*Από εδώ και πέρα
ο χρόνος μετράει αντίστροφα. 3 μήνες διορία μέχρι τις εκλογές! Η ανακοίνωση πρέπει να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται και πολλά πράγματα έπρεπε να γίνουν τα οποία δεν περιμέναμε να μας καθυστερήσουν τόσο. Τα σοβαρά δυστυχώς δεν μπορούσαμε να τα προετοιμάσουμε από πριν χωρίς να έχουμε στα χέρια μας την έγκριση του καταστατικού. Ποτέ δεν ξέρεις… στην Ελλάδα είμαστε.
*
Δημιουργία site του συλλόγου. Ευτυχώς από τα ιδρυτικά στελέχη υπήρχαν μερικοί που ήταν γνώστες αλλά και κάποιοι ήταν επαγγελματίες οι οποίοι ανέλαβαν εθελοντικά να προσφέρουν υπηρεσίες:
*
Αγορά domain name: Ποιο θα είναι το url του; Βρίσκεται και αγοράζεται το gvc.gr.
*
Εύρεση server για τη φιλοξενία της σελίδας: Προσφορά μέλους.
*
Γραφιστικά: Προσφορά μέλους
*
Στήσιμο σελίδας, εφαρμογές: Προσφορά μελών κτλ.
*
Περιεχόμενο: Από λίγο όλοι μαζί, αλλά 4-5 τράβηξαν το μεγαλύτερο κουπί.
*
Προμήθεια πιστοποιητικού SSL για τη σελίδα, ώστε να είναι πιστοποιημένη και ασφαλής για κωδικούς και online πληρωμές για τις εγγραφές των μελών. Αλλαγή της σελίδας σε ασφαλή “https”.
*
Τι ποσό θα βάλουμε στην εγγραφή των μελών; Συζητήσεις, εκτιμήσεις, τελικά καταλήγουμε στα 5 € για την εγγραφή και 15 € συνδρομή ετησίως για το κάθε μέλος. Θεωρήσαμε ότι δεν είναι ούτε πολύ μικρό, ούτε πολύ μεγάλο το ποσό. Έτσι κι αλλιώς, όσο και να αποφασίζαμε, ήταν σίγουρο ότι θα ακούγαμε στη συνέχεια «γιατί τόσο και όχι τόσο;». Πολλοί ανέφεραν τα 5 ευρώ αλλά κι εκεί θα ακούγαμε το «τι περιμένετε να κάνει ο σύλλογος με 5 ευρώ συνδρομή;». Δεν είχαμε καιρό για χάσιμο χρόνου, οπότε καταλήξαμε αναγκαστικά σε μια απόφαση.
*
Περιεχόμενο – δομή σελίδας του συλλόγου. Σε τι πλατφόρμα; Τι θα περιέχει, τι θα γράψουμε; Εμφάνιση, προσχέδια, κείμενα, FAQ, ομαδικές επεξεργασίες, επένδυση με φωτό, διακόσμηση, λειτουργικότητα κτλ. Εδώ έπεσε επίσης πολλή δουλειά από αρκετούς.
*
Φόρμα εγγραφής μελών. Τι πρέπει να περιέχει; Ερωτήσεις νομικής φύσεως, πώς θα λειτουργεί η φόρμα; Πρέπει να είναι κάτι απλό και γρήγορο με πληρωμές online κτλ. Ερωτήσεις, ψάξιμο, κώδικες, δημιουργία…
*
Διαδικτυακή πληρωμή. Πώς θα γίνει; Η τράπεζα μάς δυσκολεύει στο άνοιγμα λογαριασμού ως συλλόγου, θέλει «μάλλον» ΑΦΜ συλλόγου. Η εφορία δε βγάζει «μάλλον» ΑΦΜ σε ΠΔΕ (Προσωρινή Διοικητική Επιτροπή), θέλει Δ.Σ. (Διοικητικό Συμβούλιο εκλεγμένο), τελικά είπε ότι μπορεί να βγάλει. Οι τράπεζες λένε ότι θα δώσουν το θέμα τους στο νομικό τους σύμβουλο και θα μας απαντήσουν σε 2-3 βδομάδες ενώ ο χρόνος πιέζει. Εδώ ή οι υπάλληλοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται, ή η νομοθεσία πάσχει σε μεγάλο βαθμό και φαίνεται σαν να είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να αποτρέπει τέτοιες κινήσεις όπως τη σύσταση συλλόγων με ευρύτερες δημοκρατικές διαδικασίες. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που πολλά ιδρυτικά στελέχη συλλόγων κάνουν τις πρώτες εκλογές μεταξύ τους. Τελικά στο θέμα του τραπεζικού λογαριασμού σηκώσαμε τα χέρια ψηλά γιατί ο χρόνος πίεζε, οπότε το αφήσαμε για το Δ.Σ. που θα εκλεγεί. Μπορεί να μην είμαι τόσο ακριβής στην περιγραφή αυτού του θέματος γιατί κάπου χάθηκα στην πορεία με τους τόσους κλυδωνισμούς. Αυτά μέχρι και προχτές ακόμα. Λίγο δύσκολο αλλά μπορεί να υπάρξουν και αλλαγές.
* Ευτυχώς τουλάχιστον μετά από μερικά e-mail και συνεννοήσεις με την
PayPal καταφέρνουμε να έχουμε έστω ένα PayPal στο όνομα του συλλόγου για εγγραφές μελών, ενώ συνεχίσαμε να το παλεύουμε συγχρόνως και για λογαριασμό τραπέζης γιατί από τη μια κανένας υπεύθυνος δεν ήταν απόλυτα αρνητικός, αλλά από την άλλη ο ένας υπάλληλος έριχνε το μπαλάκι στον άλλον. Τελικά δε βγήκε άκρη, όπως ανέφερα.
*
Ανακοίνωση σε ομάδες του Facebook και σε φόρουμ. Ποιοι θα αναλάβουν και σε ποιούς; Με ποιον τρόπο; Πότε; Τι θα γράψουν; Συζητήσεις, αναλαμβάνονται καθήκοντα, συντάσσονται κείμενα, γίνονται προσωπικές επαφές κτλ.
* Κατόπιν επικοινωνίας, ο σύλλογος γίνεται επίσημο
μέλος του EVUN, της ένωσης των ευρωπαϊκών ατμιστικών συλλόγων.
*
Κοινοποίηση και προώθηση της είδησης της δημιουργίας του συλλόγου. Ανακοινώσεις σε Facebook, φόρουμ, διαχειριστές κτλ. Εγώ ανέλαβα αποστολή e-mail σε +17.200 μέλη του vaping.gr. Από αυτά κάπου 1.200 δεν παραδόθηκαν ποτέ. Λογικό μιας και υπήρχαν μέλη μέχρι και από το 2008 εγγεγραμμένα στο φόρουμ. Μερικά e-mail δεν υπήρχαν πια ή είχαν καταργηθεί ακόμα και οι υπηρεσίες τους. Δεν πειράζει, και τα 16.000 είναι ένας καλός αριθμός.
* Συζήτηση να βάλουμε ένα μικρό ποσό ο καθένας από την τσέπη μας, από τα 50 που είχαμε δώσει και δεν αξιοποιήθηκαν ακόμα, για να προωθήσουμε την είδηση με
καμπάνια μέσω Facebook ή άλλων μέσων, και το υπόλοιπο που θα μείνει να μετρήσει ως συνδρομή για τα επόμενα έτη. Εκκρεμεί ακόμα γιατί στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι υπάρχει φόβος μην παρεξηγηθούμε γιατί είχαμε πει ότι η συνδρομή μας θα ισχύει για 3 έτη οπότε πρέπει να το τηρήσουμε! Άποψή μου: Αν κάποιος αυτό το θεωρήσει λόγο για διαμαρτυρία, σηκώνω τα χέρια ψηλά, τι να πω! Εξάλλου δεν θα παίρναμε χρήματα από τον σύλλογο, αλλά από αυτά που βάλαμε για την ίδρυσή του, οπότε θα μετρούσαν λιγότερα προπληρωμένα έτη για εμάς. Για τα οικονομικά του συλλόγου δεν υπάρχει καμία διαφορά. Όπως εξηγώ και πιο κάτω, παρόμοιες συζητήσεις μας καθυστέρησαν πολύ τον σε όλη την πορεία της προετοιμασίας για την ίδρυση του συλλόγου αλλά και στη συνέχεια.
*
Συνεντεύξεις με άλλους ατμιστές για ενημέρωση σε Hangout, YouTube και ιντερνετικά ραδιόφωνα. Πολλές επαφές, βολιδοσκοπήσεις, τηλέφωνα κτλ. Αρχίζει επιτέλους να διαμορφώνεται ένα καλό κλίμα.
*
Συναντήσεις σε διάφορα μέρη της Αθήνας για γνωριμία με ατμιστές, απάντηση αποριών και ερωτημάτων και εγγραφές μελών επιτόπου. Προγραμματίζονται, όσο αυτό είναι δυνατόν, τουλάχιστον από μία για όλες τις Κυριακές μέχρι τις εκλογές.
*
Δημιουργία φόρμας εγγραφής υποψηφίων στη σελίδα. Τι θα περιλαμβάνει; Τι θα ζητείται να συμπληρώσει ο υποψήφιος; Υποχρεωτικά πεδία για συμπλήρωση, προαιρετικά πεδία, επαφές με νομικό σύμβουλο, προγραμματισμός, κατασκευή κτλ.
* Συζήτηση για τον
χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Θα μας βόλευε χρονικά η τελευταία Κυριακή 26 Μαρτίου αλλά υπάρχει ο φόβος να μην μπορούν μέλη που δεν έχουν balance στο PayPal να εγγραφούν γιατί τα capital controls αφήνουν τις τράπεζες χωρίς δικαίωμα μεταφοράς χρημάτων προς PayPal προς το τέλος του μήνα. Αποφασίζεται τελικά η 19η Μαρτίου.
*
Επιλογή πλατφόρμας διαδικτυακής ψηφοφορίας: Συζητιέται για plugin στο site αλλά απορρίπτεται αμέσως γιατί θέλουμε κάτι έξω από το site του συλλόγου και αναγνωρισμένο για την αξιοπιστία του. Βολιδοσκοπούνται κάνα δυο υπηρεσίες διαδικτυακών εκλογών και τελικά καταλήγουμε σε μία. Γίνεται δοκιμαστική ψηφοφορία κτλ. και επικοινωνία για τον υπεύθυνο για το κόστος και τις δυνατότητες. Από ό,τι φαίνεται δε θα κοστίσει κάτι, ακόμα το θέμα τρέχει για τις λεπτομέρειες αλλά βασικά έχει καταλήξει.
*
Εύρεση αίθουσας για την πρώτη γενική συνέλευση. Συζήτηση για το κόστος, το μέγεθος, την περιοχή. Επαφές με υπευθύνους, ερωτήσεις κτλ.
*
Συζήτηση για τον τρόπο ενημέρωσης των ατμιστών εκτός φόρουμ. Δεν βρίσκεται πιο αποτελεσματικός τρόπος από τζαμοκόλληση σε ατμομάγαζα. Υπάρχει όμως ο φόβος των εγκάθετων που θα σπεύσουν να πουν ότι ο σύλλογος τα ‘χει πλακάκια με τους εμπόρους. Πιθανώς και να απορριφθεί τελικά και να τα αφήσουμε όλα για το επερχόμενο Δ.Σ. που μπορεί να δικαιολογήσει και έξοδα για φυλλάδια ή άλλους τρόπους ενημέρωσης. Γράφοντας τα παραπάνω σκέφτομαι ότι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια ανακοίνωση για τζαμοκόλληση κι όποιο μέλος θέλει, την τυπώνει και την κολλάει όπου πιστεύει ότι μπορεί να αποδώσει, χωρίς να ανακατευτεί πουθενά η Προσωρινή Διοικητική Επιτροπή. Πιθανώς να υπάρχουν και άλλες λύσεις.
* Όπως καταλαβαίνετε, ενδιάμεσα από όλα αυτά (σε όλους αυτούς τους μήνες) γινόταν κατά περιόδους και κάποιες
συναντήσεις δια ζώσης μεταξύ των ιδρυτικών μελών που είναι από Αθήνα, με πολλές δυσκολίες πάντα ώστε να βρεθεί ο χρόνος που θα βολεύει όσο το δυνατόν περισσότερους.
* Μέχρι και την ημέρα των εκλογών τουλάχιστον, αλλά σίγουρα και μερικές μέρες αργότερα, τα ιδρυτικά μέλη θα συνεχίζουν το τρέξιμο.
Ακόμα πρέπει να γίνουν πράγματα. Τίποτα δεν γίνεται από τον καναπέ, δυστυχώς.
ΕΠΙΛΟΓΟΣΣυμπέρασμά μου είναι ότι η απόφασή μας - που μου άρεσε και τη βρήκα σωστή στη συνέχεια- να μην κάνουμε τις εκλογές τα ιδρυτικά στελέχη μόνοι μας, δυσκόλεψε πολύ την πορεία μας μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Προσωπικά άρχισα με την υποστήριξη όσων γίνεται περισσότερων, μόλις είδα τις δυσκολίες, «έπεσα» στη 2η πρόταση αλλά τελικά συμφώνησα ότι ο πιο γρήγορος τρόπος ήταν η 4η πρόταση. Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια όμως, το σχετικό νομικό πλαίσιο είναι έτσι φτιαγμένο που δυσκολεύει πολύ αυτή την πρακτική. Όπως είπα και παραπάνω, κατόπιν εορτής καταλαβαίνω γιατί οι περισσότεροι σύλλογοι κάνουν τις πρώτες εκλογές μόνο με τα ιδρυτικά μέλη τους, βγάζουν Δ.Σ. και στη συνέχεια καλούν τα μέλη για εγγραφές. Πιθανώς δεν το κάνουν πάντα και απαραίτητα για να αναλάβουν τη διοίκηση αλλά κάποιες φορές και για να αποφύγουν όλες αυτές τις δυσκολίες.
Πρέπει να αναφέρω ότι
η χρονική σειρά των γεγονότων που αναφέρθηκαν δεν είναι απόλυτα ακριβής γιατί κάποια πράγματα έτρεχαν ταυτόχρονα από διαφορετικά μέλη, άλλα γινόταν αποσπασματικά σε βάθος χρόνου, αλλά και γιατί η συγκομιδή όλων των δράσεων και των προβλημάτων από σημειώσεις μου και κείμενα στα οποία ανέτρεξα, έγινε με χρονική ταξινόμηση «από μνήμης», και επιπλέον είναι κι αυτό το
emental πώς το λένε, που δε βοηθάει και πολύ! Η υπόθεση τράβηξε μήνες και έχουν γίνει τόσα πολλά. Δύσκολο να τα θυμηθώ όλα και με σωστή σειρά!
Επίσης πρέπει να πω ότι
το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και των συζητήσεων δυστυχώς καταναλώθηκε στο πώς θα είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη και πιο αδιάβλητη η κάθε κίνησή μας ώστε να μην επιτρέπει να υπάρχουν περιθώρια για κατηγορίες ή καχυποψίες ακόμα και από τους πιο δύσπιστους ή εχθρικά διακείμενους. Για το κάθε βήμα μας, το πρώτο μας μέλημα ήταν αυτό και έμπαιναν στο τραπέζι ακόμα και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια που μερικές φορές άγγιζαν τα όρια της παράνοιας. Κι όμως είδαμε, στην αρχή κιόλας της ανακοίνωσης της ίδρυσης, μηνύματα από μερικούς που δεν είχαν διαβάσει καν το καταστατικό που έδειχναν ότι τελικά αν και χρονοβόρα, άξιζε η καθυστέρηση γι’ αυτόν τον λόγο. Μία υπόνοια, ένα σκοτεινό ή μη διευκρινισμένο σημείο ήταν για κάποιους η ευκαιρία να προσπαθήσουν να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Ποτέ δε θα μάθω αν αυτή η συμπεριφορά οφείλεται σε κάποια συμφέροντα που δεν θέλουν τη δημιουργία του συλλόγου ή απλά πρόκειται για άτομα που είναι κολλημένα με πρόσωπα ή καταστάσεις από ιστορίες του παρελθόντος. Ευτυχώς η πορεία έδειξε ότι αυτοί τελικά είναι ελάχιστοι και ότι και οι πιο σκεπτικιστές πείστηκαν εκ των πραγμάτων ότι η ίδρυση του συλλόγου δεν παραπέμπει σε μια ενέργεια με σκοτεινούς σκοπούς από πίσω.
Αν ρωτήσετε την εντύπωσή μου και
πού θα έδινα τις ευχαριστίες μου για το εγχείρημα, θα έλεγα ότι απευθύνονται καταρχάς στα μέλη που πάτησαν το περισσότερο τρέξιμο και έριξαν την
περισσότερη δουλειά. Δύσκολο να τους βάλω κατά σειρά προτεραιότητας, γιατί κατά περιόδους ξεπερνούσαν ο ένας τον άλλον. Επίσης είναι σίγουρο ότι θα ξεχάσω κάποιες δράσεις του καθενός ή και πρόσωπα αλλά θα προσπαθήσω να αναφέρω αυτά που κατάφερα να συγκεντρώσω και να θυμηθώ. Αναφέρω μόνο τις
βασικότερες δράσεις κάποιων. Σχεδόν όλοι συμμετείχαν σε πολλά, όπως αναφέρω παρακάτω, και όχι μόνο σ’ αυτά που αναφέρονται.
chzamp: Προσέφερε μεγάλη βοήθεια με το να μας εξασφαλίσει δικηγόρο χωρίς αμοιβή για τα διαδικαστικά κ.ά.
e-spy: Τρέξιμο γενικότερα (ενημέρωση, διαδικαστικά κτλ.), γραφιστικά, styling (χρώματα, φωτο, διάταξη) στο site, προσθήκες σε περιεχόμενο κ.ά.
BigSur: Τρέξιμο για διάφορα διαδικαστικά, ερωτήσεις σε τράπεζες, εφορίες, δέχθηκε να αναλάβει ταμίας κ.ά.
Cruiser79: Οικονομικά θέματα, φορολογικά, συνεργασία με την νομικό, ερωτήσεις σε τράπεζες, εφορίες.
microchip: Τα ίδια περίπου με τον BigSur από ότι θυμάμαι.
gipsy: Ο άνθρωπος για όλες τις γραπτές και διαδικτυακές δουλειές. Δουλειά στο περιεχόμενο της σελίδας, εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα, δοκιμές πάσης φύσεως, επικοινωνία για ερωτήσεις κ.ά.
modivin: Έβαλε τον server έφτιαξε email, βοήθησε στον λογαριασμό Paypal κ.ά.
achatzi: Δημιουργία σελίδας, επεμβάσεις στον κώδικα και διάφορα plugins κ.ά.
Caros: Ετοίμασε το ιατρικό faq
estrifan: Επιμελήθηκε το γλωσσάρι, που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και δεν το έχουμε βάλει ακόμα στο site, με αλλαγές από τον BigSur
taktak Προσφέρθηκε και ανέλαβε πρόεδρος της ΠΔΕ όταν κανένας δεν φαινόταν πρόθυμος να το κάνει.
Psit: Ανέλαβε την εκτύπωση μπλοκ αποδείξεων και σφραγίδες κ.ά.
oaksmoke: ανέλαβε γραμματέας, εγγραφές κ.ά.
Με το που τελείωσα τη λίστα, είδα ότι είχα ξεχάσει 2 τουλάχιστον και τους συμπλήρωσα! Φοβάμαι ότι θα ξέχασα να αναφέρω κι άλλους. Ήταν τόσες πολλές οι δραστηριότητες που έχω χάσει τον μπούσουλα.
Θερμή παράκληση σε όσους συμμετείχαν: Αν ξέχασα να αναφέρω κάποιους με σημαντική δράση, επειδή είναι πολύ πιθανό να μην τις αναφέρουν οι ίδιοι, να το αναφέρουν οι υπόλοιποι που τα θυμούνται καλύτερα. Επίσης αν έγραψα κάποιο λάθος, παρακαλώ διορθώστε με ή συμπληρώστε πράγματα που ξέχασα γενικότερα.
Οι υπόλοιποι τώρα (μαζί με τους παραπάνω): Συμμετείχαν στις συζητήσεις, έριχναν ιδέες για διορθώσεις, αλλαγές, βοηθούσαν ομαδικά στη σύνταξη κειμένων, βοηθούσαν σε επαφές, για διαδικαστικά θέματα, σε μικρές «αγγαρείες» κ.ά. Κάπου εκεί στους υπόλοιπους βάζω και τον εαυτό μου. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό που έκανα ήταν να ανακοινώσω σε όλα τα μέλη του φόρουμ με αποστολή e-mail για τη δημιουργία του συλλόγου, πράγμα που δεν ήθελε και κανέναν ιδιαίτερο κόπο εδώ που τα λέμε.
Επίσης πρέπει να ευχαριστήσω
όλα τα μέλη που υποστήριξαν με την πρώτη ανακοίνωση την προσπάθεια αλλά
ακόμα περισσότερο αυτούς που άφησαν τον αρχικό αρνητισμό τους που οφειλόταν σε αντιθέσεις και «προηγούμενα» από παλιότερες εποχές στην άκρη και όχι απλά συντάχτηκαν με την προσπάθεια αλλά εγγράφηκαν και ως μέλη στον σύλλογο.
Αν μπήκατε λιγάκι στο πνεύμα, σκεφτείτε ότι
είναι κρίμα να πάει χαμένη τέτοια προσπάθεια από κάποια άτομα που πραγματικά χωρίς καμία ιδιοτέλεια και με ένα όραμα έφτιαξαν τον σύλλογο μόνο και μόνο για να τον παραδώσουν έτοιμο για να εκλέξει τα άτομα που εσείς θα αποφασίσετε.
Εγγραφείτε στον σύλλογο και
πάρτε μέρος στις αποφάσεις του ή ακόμα καλύτερα, αν έχετε όρεξη και χρόνο για δουλειά,
βάλτε υποψηφιότητα για τον Διοικητικό Συμβούλιο.
Εύχομαι να απολαύσατε το κείμενο και να μπήκατε λίγο στο feeling της υπόθεσης.
Τα παραπάνω ήταν μια εντελώς
επιφανειακή ανάλυση του:
«Μαζεύτηκαν μια παρέα 21 άτομα κι έκαναν ένα σύλλογο». Εύχομαι
κάθε επιτυχία στο σύλλογο από την καρδιά μου.
Και βέβαια εύχομαι
πολλά μέλη, γιατί αυτά είναι η δύναμή του.