Μια πολύ
ενδιαφέρουσα έρευνα που μελέτησε τη συγκέντρωση ιχνοστοιχείων μετάλλων στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου δημοσιεύτηκε πρόσφατα και κατέληξε σε πολύ θετικα συμπεράσματα για το άτμισμα. Βέβαια η επικέντρωση στον τίτλο της στην συγκέντρωση Νικελίου ως πιθανό κίνδυνο δεν πρέπει να μας ξενίζει για τους γνωστούς λόγους...
......
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βρίσκονται υπό στενή μελέτη όσον αφορά την ασφάλειά τους, ιδίως σε σχέση με τις επιπτώσεις που έχουν τα υγρά αναπλήρωσης στην ανθρώπινη υγεία. Μια ανησυχία είναι ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει ίχνη μετάλλων που θα μπορούσαν να παγιδευτούν στον αναπνευστικό ιστό και να προκαλέσουν παθολογία.
Μέθοδολογία: Για να αναπαραχθεί η παραπάνω παγίδευση, περισταλτικές αντλίες χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν και να μεταφέρουν το αερόλυμα επάνω σε μικτές μεμβράνες από εστέρα κυτταρίνης (MCE) όπου το αλουμίνιο (Al), αρσενικό (As), κάδμιο (Cd), χαλκός (Cu), σίδηρος (Fe), μαγγάνιο (Μη), νικέλιο (Ni), μόλυβδος (Pb), και ψευδαργύρος (Ζη) παγιδεύτηκαν και στη συνέχεια ποσοτικοποιήθηκαν. Η παρουσία ιχνοστοιχείων σε μη εκτεθειμένες MCE μεμβράνες και σε MCE μεμβράνες που εκτέθηκαν σε καπνό συμβατικού τσιγάρου χρησιμοποιήθηκαν για έλεγχο και για σύγκριση, αντίστοιχα. Η παρουσία αυτών των μετάλλων προσδιορίζεται επίσης και από την παρουσία τους στο υγρό αναπλήρωσης πριν την μετατροπή του σε αερόλυμα και πριν την επαφή του με την συσκευη του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όλα τα μέταλλα ποσοτικοποιήθηκαν με τη χρήση επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος φασματογράφου μάζας (ICP-MS). Το συγκρότημα του πυρήνα του ηλεκτρονικού τσιγάρου αναλύθηκε χρησιμοποιώντας μικροσκόπια σάρωσης ηλεκτρονίων με δυνατότητα στοιχειακής ανάλυσης.
Αποτελέσματα: Τα ποσοστά (μg) του Al, As, Cd, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, και Zn σε μη εκτεθ
ειμένες μεμβράνες MCE ήταν 1,2 ± 0,2, 0,050 ± 0,002, 0,047 ± 0,003, 0,05 ± 0,01, 0,001 ± 0,001 , 0,16 ± 0,04, 0,005 ± 0,003, 0,014 ± 0,006 και 0,09 ± 0,02, αντίστοιχα. Τα ποσοστά όλων των ιχνοστοιχείων σε μεμβράνες MCE που εκτέθηκαν σε ατμό ήταν παρόμοια με αυτά των μη εκτεθειμένων, εκτός από το Ni που εντοπίστηκε σε σημαντικά (ρ <0.01) υψηλότερα ποσοστά (0.024 ± 0.004 μg).
Σε αντίθεση, τα ποσοστά του Al, As, Fe, Μη, Ζη και σε MCE μεμβράνες που εκτέθηκαν σε καπνό συμβατικού τσιγάρου ήταν σημαντικά υψηλότερα (ρ <0,05) τόσο από τα ποσοστα των μη εκτεθειμένων, όσο και από τα ποσοστά του Al, As, Cu, Fe, Μη στις μεμβράνες MCE συμβατικού τσιγάρου που ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερα (ρ <0,05) από ότι τα ποσοστά στις μεμβράνες MCE του ατμού. Το ισοδύναμο ποσοστό των μετάλλων ανά τσιγάρο στο υγρό αναπλήρωσης πριν μετατραπεί σε ατμό ήταν αμελητέο σε σύγκριση με τα ποσοστά στο αερόλυμα του υγρού αναπλήρωσης, εκτός από τον Fe (0,002 μg πριν και 0.001 μg μετά). Στοιχειακή ανάλυση του συγκροτήματος πυρήνα αποκάλυψε την παρουσία αρκετών από αυτά τα ιχνοστοιχεία, ειδικά ΑΙ, Fe, Ni, και Zn.
Μετρήθηκε και η παρουσία μονοξειδίου του άνθρακα (CO) συγκριτικά σε 3 τζούρες αέρα, αερολύματος (ατμού), και καπνού συμβατικού τσιγάρου.
Τα ποσοστά συγκέντρωσης CO στον αέρα και στο αερόλυμα (ατμός) κυμάνθηκαν από 0.006 ± 0.001 εώς 0.010 ± 0.003 μM/L. Αντίθετα τα ποσοστά συγκέντρωσης CO στον καπνό συμβατικού τσιγάρου είχαν μια μέση τιμή στα 831 ± 166 μM/L !Συμπεράσματα: Σε γενικές γραμμές, από τον συγκεκριμένο συνδυασμό ηλεκτρονικής συσκευής/υγρού αναπλήρωσης που χρησιμοποιήθηκε,
τα ποσοστά των ιχνοστοιχείων μετάλλων στον ατμό είναι χαμηλότερα από ό,τι στον καπνό του συμβατικού τσιγάρου, μόνο το ποσοστό του Ni ήταν υψηλότερο από τις μη εκτεθειμένες μεμβράνες. Η πιθανότερη πηγή Ni σε αυτό το αερόλυμα προέρχεται από το συγκρότημα του πυρήνα.
.......
Η έρευνα συνεχίζει τονίζοντας ότι η μεγάλη παρουσία νικελίου (Ni) αφορά
μόνο το συγκεκριμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή, αφού επισημαίνει ότι άλλες παρόμοιες έρευνες εντόπισαν χαμηλότερα επίπεδα Ni στα αποτελέσματά τους. Έτσι συμπεραίνει ότι το είδος της ατμιστικής συσκευής παίζει καθοριστικό ρόλο στην παρουσία του. Ο κίδυνος στην υγεία απο το Νικέλιο προέρχεται απο την ένωση του με το μονοξείδιο του άνθρακα σε καρβονύλιο του νικελίου (Ni(CO)
4) που είναι καρκινογόνο. Η πρακτικά απουσία του CO απο τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου μειώνει σε μεγάλο βαθμό αυτή την πιθανότητα, αλλά εγείρει ανησυχίες για τους χρήστες που κάνουν ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου. Γίνεται επίσης αναφορά στις αντιστάσεις νικελίου που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο θερμοκρασίας (TC) που πιθανώς να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες νικελίου στον ατμό.
Ολοκληρώνοντας η έρευνα υπογραμμίζει ότι πέραν της παρουσίας νικελίου, τα ποσοστά όλων των υπόλοιπων ιχνοστοιχείων μετάλλων στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πολύ χαμηλά και δεν είναι ικανά να προκαλέσουν οποιαδήποτε παθολογία στον οργανισμό.Η έρευνα δίνει αναλυτικότατες λεπτομέρειες και μετρήσεις όλων των παραμέτρων της με γραφικές αναπαραστάσεις και φωτογραφίες. Μπορείτε να τις δείτε στο λίνκ της στην αρχή του ποστ. Για τους μη αγγλομαθείς που ενδιαφέρονται για περαιτέρω πληροφορίες για στοιχεία της έρευνας μπορούν να ρωτήσουν στη συνέχεια του νήματος.