Δυστυχώς εγώ τις Τετάρτες παίζω μπριτζ μέχρι αργά και δεν μου αρέσει να πιάνω συνεντεύξεις που θεωρώ σημαντικές από τη μέση. Έκατσα λοιπόν να τη δω χτες το βράδυ, αργάμιση προς πολύ αργά παρά κάτι.
Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσω κάτι ιδιαίτερα στα νεότερα μέλη του φόρουμ. Ο κος Παναγιωτόπουλος, γνωστός και ως kallitexnis, έχει υπάρξει δάσκαλος για πολλούς από εμάς στις ιδιοκατασκευές. Μέχρι και live σεμινάριο είχε κάνει. Παρόλο που πλέον δεν προτιμώ τα προϊόντα του, τον σέβομαι και τον εκτιμώ όσο λίγους. Ιδιαίτερη εντύπωση μου είχε προκαλέσει η επιλογή του να συστήσει ομάδα δοκιμαστών, την Atmos Lab Testers, της οποίας υπήρξα υπερήφανο μέλος. Αντιθέτως, αρνητική εντύπωση μου προκάλεσε το ότι αυτή η ομάδα περιορίστηκε στη δοκιμή μόνο ενός αρώματος πριν αυτό κυκλοφορήσει, το MANGO. Με την επιλογή του να σταματήσει να ασχολείται με το φόρουμ, με αποτέλεσμα να σταματήσει να κινείται ένας από τους πιο σημαντικούς πίνακες στο φόρουμ, δεν μπορώ να πω ότι χάρηκα. Φαντάζομαι θα έχει τους λόγους του.
Μετά την εισαγωγή, πάμε στο δια ταύτα. Όσον αφορά τη φορολόγηση, νομίζω ότι έκανε ένα λάθος. Ενώ όντως δήλωσε ότι η καθαρή VG ή PG χωρίς νικοτίνη δεν θα φορολογείται, απάντησε σε ερώτηση του Κώστα περί Pink Mule ότι οι 100% PG και VG ότι δεν θα φορολογούνται οι μηδενικές. Πολύ φοβάμαι ότι πρόκειται περί παρεξήγησης, καθώς όσο 100% και να είναι, προέρχονται από εταιρεία που παρασκευάζει βάσεις για άτμισμα. Εδώ, έπρεπε να τον ρωτήσει ο Κώστας κατά πόσο θα δούμε στην αγορά μηδενικές PG και VG υπό την ετικέτα του, χωρίς φόρο. Αν βρέθηκε φόρμουλα ώστε αυτά τα προϊόντα να εισάγονται ή να παράγονται υπό άλλον TARIC, πάω πάσο. Και δεν μπορώ να πω ότι μου έκανε καλή εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο έγινε αναφορά σε αυτό το θέμα, ιδιαίτερα από άνθρωπο ο οποίος και λόγω της δουλειάς του αλλά και λόγω της ιδιότητάς του, πρέπει να γνωρίζει ότι οι Νόμοι ερμηνεύονται στενά και κάθε λέξη παίζει ρόλο.
Όσον αφορά την απορρόφηση του κόστους, ας μη γελιόμαστε. Αυτός ο φόρος είναι φλατ, δεν επιβάλλεται στο ποσοστό κέρδους όπως ο ΦΠΑ ώστε ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας να έχουν τη διάθεση να απορροφήσουν μέρος τους κόστους. Συμφωνώ ότι τα καταστήματα έχουν ένα μεγάλο ποσοστό κέρδους, και θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο. Αυτό όμως, δεν μπορεί ούτε κεντρικά να επιβληθεί, ούτε να απαιτηθεί. Γι αυτό και είναι ατυχέστατη η σύγκριση με το βενζινάδικο, το οποίο δουλεύει με απειροελάχιστο ποσοστό κέρδους και αν δεν βαρέσει τζίρο άνω του μισού εκατομμυρίου, μπαίνει και μέσα. Για το καινούριο ασφαλιστικό, το οποίο θέτει ως επιβάρυνση, αυτοί που θα ζημιωθούν, είναι οι σχετικά νέοι επιχειρηματίες οι οποίοι βγάζουν αρκετά προ φόρων κέρδη. Έτσι κι αλλιώς, οι ασφαλιστικές εισφορές του επιχειρηματία εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα εδώ και 4 χρόνια.
Περί της αναζήτησης του πιο φτηνού υγρού, η άποψή του με ξένισε. Συμφωνώ ότι πολλοί ατμιστές έχουν το κόστος πολύ υψηλά στους λόγους για τους οποίους αντικατέστησαν το κάπνισμα με το άτμισμα. Δεν είναι και πολύ καλό να ακούς όμως «άσε αυτό που σου αρέσει και ψάξε το πιο φτηνό».
Οι μαρκέ τιμές, επιβάλλονται κεντρικά και νόμιμα σε ελάχιστα προϊόντα, όπως τα τσιγάρα ή τα φάρμακα. Σε όλα τα άλλα προϊόντα, ο μόνος τρόπος να επιβάλλεις μαρκέ τιμή, είναι μέσω της απειλής ότι «αν πέσεις από την ελάχιστη τιμή, δεν σου ξαναπουλάω». Δυστυχώς, είμαι οπαδός της ελεύθερης αγοράς και το συγκεκριμένο θέμα αφορά εμπορικές σχέσεις. Ο κάθε παραγωγός έχει δικαίωμα να επιλέξει τους συνεργάτες του και οι παράμετροι που θέτει είναι δική του υπόθεση. Άσχετα αν συμφωνώ μαζί τους ή όχι.
Όσον αφορά το Shake n Vape, και γενικά τις ιδιοκατασκευές, θεωρώ ότι σωστά λέει ότι αφορούν ελάχιστους ατμιστές. Κάπου το 5% των ατμιστών συμμετέχουν σε φόρα και ΜΚΔ, και από αυτούς ένα ποσοστό ασχολείται με ιδιοκατασκευές. Δεν μπορώ να δω καπνιστή να μπαίνει σε ατμομάγαζο και να ακούει «θα πάρεις αυτό, θα το ανακατέψεις με αυτό, θα περιμένεις δύο μέρες και μετά θα ατμίσεις».
Επιστρέφω στα περί φόρου και στη σύγκριση κιλού καπνού και κιλού υγρών αναπλήρωσης. Ένα τσιγάρο ζυγίζει 1 γραμμάριο μαζί με το φίλτρο, έριξα ένα στη ζυγαριά ακριβείας που έχω στην κουζίνα. Ένας καπνιστής καπνίζει κατά μέσο όρο 15 τσιγάρα τη μέρα, άρα αποδίδει στο κράτος 0.015*€170,00. Ένας ατμιστής ατμίζει κατά μέσο όρο 5ml άρα αποδίδει στο κράτος 0.005*€100,00. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς ζητάει με αυτή του την αναφορά ο κος Παναγιωτόπουλος. Να αυξηθεί κι άλλο ο ΕΦΚ στα τσιγάρα? Να πέσει κι άλλο στα υγρά αναπλήρωσης? Ή να αυξηθεί και στα υγρά αναπλήρωσης ώστε να φτάσει τα τσιγάρα? Σίγουρα όχι το τελευταίο.
Για τις διασυνοριακές πωλήσεις, διαπίστωσα κάποιες ανακρίβειες. Είπε ότι αν κάποιος αγοράσει υγρά από το εξωτερικό και αυτά πιαστούν στο τελωνείο, θα κληθεί ο αγοραστής να καταβάλλει ΕΦΚ και ΦΠΑ και θα του αποδεσμεύσουν το πακέτο. Αυτό δεν ισχύει έπ’ ουδενί καθώς απαγορεύεται ρητά η διασυνοριακή συναλλαγή. Επιφυλάσσομαι για μια τέτοια περίπτωση και η επίσημη πρότασή μου προς τους ατμιστές είναι να τους αποθαρρύνω από πρακτικές του στυλ «και τι έγινε? Το πολύ πολύ να κληθώ να πληρώσω» καθώς ενδέχεται να εφαρμοστούν διατάξεις περί λαθραίας εισαγωγής, ενώ το προϊόν σίγουρα θα κατασχεθεί αν πιαστεί.
Όσον αφορά το ΣΕΕΗΤ γενικά, θα πω τα εξής: συμφωνώ ότι σύλλογος επαγγελματιών είναι, δεν είναι το κύριο μέλημά του το συμφέρον των ατμιστών. Μόνο ως cross contact. Όμως, μήπως πρέπει ο ΣΕΕΗΤ να αρχίσει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν το ότι δεν θέλει να έχει τους ατμιστές απέναντί του? Κάποια συμφέροντα τα έχουμε κοινά. Έχει και ένα πίνακα στο φόρουμ ο ΣΕΕΗΤ ο οποίος δεν έχει κινηθεί καιρό τώρα. Μήπως να επανενεργοποιηθείτε σε αυτό το κομμάτι? Δεν είναι υποχρέωσή σας η ενημέρωση των ατμιστών, το δέχομαι, αλλά μήπως μια τέτοια ενέργεια θα μετριάσει λίγο το αρνητικό κλίμα το οποίο έχει σχηματίσει η ατμιστική κοινότητα για εσάς ως φορέα?
Η γενική μου εντύπωση από τη συνέντευξη δεν μου άφησε κάτι. Περίμενα να ακούσω πολλά περισσότερα πράγματα και να δω απαντήσεις σε ερωτήσεις ατμιστών. Η στάση του κου Παναγιωτόπουλου γενικά, δεν με ξένισε ιδιαίτερα, νεοεκλεγείς είναι και έκανε αυτό για το οποίο εκλέχθηκε, υπερασπίστηκε ως επί το πλείστον τα συμφέροντα των μελών του συλλόγου. Έδωσα μεγάλη βάση στα σχόλια που έπαιζαν στο live. Παρατηρώ ότι πολλοί ατμιστές ακόμα ρωτάνε βασικά πράγματα για τη Νομοθεσία, γεγονός που μου δείχνει ότι δεν έχουν φροντίσει να ενημερωθούν. Θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα εμπεριστατωμένο φυλλάδιο από τον ΣΕΕΗΤ το οποίο θα διατίθεται στα καταστήματα και θα ενημερώνει τους ατμιστές. Εμπεριστατωμένο όμως, χωρίς κενά και ελεύθερες ερμηνείες. Καλώ από εδώ τα καταστήματα να απαιτήσουν κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα δε επειδή κάποιες επιχειρήσεις έχουν επικοινωνήσει μαζί μου για τέτοιες διευκρινήσεις υπό τη μορφή συζήτησης φυσικά, καθώς δεν είμαι νομικός και οποιαδήποτε πιθανή παρερμηνεία μου η παράλειψη, μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά πολλών χιλιάδων ευρώ.
Θα ήθελα επίσης να δω μια συνέντευξη με κάποιον άλλον παραγωγό ή εισαγωγέα, ο οποίος να μην κατέχει θέση ευθύνης στον ΣΕΕΗΤ.
Σεντόνι βγήκε πάλι...