Εδώ και αρκετές μέρες έχω στα χέρια μου αυτό το πραγματικό θηρίο, το πρώτο μοντάκι μαζικής παραγωγής με 4 μπαταρίες 18650, που έστειλε η Heaven Gifts για δοκιμή και παρουσίαση. Είναι σαφές ότι οι φήμες για την αγάπη που έχω στα μεγάλα μοντ, έχει φτάσει μέχρι την Κίνα. Το κουτί περιέχει το μοντ, μία κάρτα εγγύησης, ένα φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης, ένα καλώδιο USB και 6 ζευγάρια δερμάτινα (από ότι λέει η εταιρεία) αυτοκόλλητα τα οποία τοποθετούνται στις εσοχές στα πλάγια της μπροστινής πλευράς του μοντ. Το ξυστό για τον έλεγχο γνησιότητας, βρίσκεται πάνω στο κουτί, στην κάτω βάση του. Το μοντάκι μου ήρθε με την έκδοση λογισμικού 1.0 και μόλις σήμερα κατέβασα από το site της εταιρείας το λογισμικό αναβάθμισης καθώς και την έκδοση 1.11 η οποία έχει μετρητή τζούρας (δουλεύει σε όλες τις λειτουργίες αλλά είναι εμφανής μόνο σε power mode), δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των watt σε 315 και στα TC modes (πριν μπορούσες να ρυθμίσεις μέχρι 60 σε Ni/Ti και 80 σε SS316) και διορθώνει λοιπά θεματάκια. Θα την βάλω μετά. Η εταιρεία δεν μας λέει αν η θύρα USB προορίζεται και για φόρτιση, ούτε όμως μας το απαγορεύει. Φυσικά και δεν έχω σκοπό να το διαπιστώσω, έτσι κι αλλιώς αποκλείεται το μοντ να φορτίζει 4 μπαταρίες καλύτερα από τον Opus BT-C3100. Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, έχουν ως εξής:
- Διαστάσεις: 64,00*41,00*89,00 χιλιοστά
- Βάρος χωρίς μπαταρίες: 197gr με τον κατασκευαστή να δίνει 350.
- Βάρος με μπαταρίες (4*LG HG2): 377gr
- Λειτουργία με ένα ή δύο ζεύγη μπαταριών
- Εύρος λειτουργίας: 5-315W
- Εύρος τάσης εξόδου: 1.0 – 9.0 Volts
- Εύρος ρεύματος εξόδου: 1.0 – 50.0 Amperes
- Λειτουργία Power
- Λειτουργία TC
- Βοηθητική λειτουργία User
- Οθόνη OLED 0.91”
- Διαθέσιμο σε τέσσερα χρώματα: Μαύρο, κίτρινο, μπλε και κόκκινο.
- Υποστηριζόμενα σύρματα για TC: Ni200, Ti01, SS316
- Εύρος TC: 150 – 315oC/300 – 600oF
- Υποστηριζόμενο εύρος αντιστάσεων: 0.06 – 3.00Ω
- Αποτελεσματικότητα πλακέτας: 95%
- Chip by IWEPAL
- Αναβαθμίσιμο λογισμικό
Το μοντ έχει τρία πλήκτρα, το fire και τα πλήκτρα + και -, το μεν κάτω από τον 510 κονέκτορα πάνω από την οθόνη και τα δε κάτω από την οθόνη. Με αυτά γίνονται όλες οι ρυθμίσεις. Η οθόνη OLED των 0.91” μας προσφέρει τις εξής πληροφορίες και δυνατότητες:
Σε λειτουργία Power
- Αντίσταση
- Volts εξόδου
- Norm/Soft/Hard/User
- Watts
- Δύο γραφήματα για τα ζεύγη μπαταριών
Σε λειτουργία TC
- Αντίσταση
- Volts εξόδου
- Watts
- Θερμοκρασία
- SS/TI/NI
- Δύο γραφήματα για τα ζεύγη μπαταριών
Λειτουργία του μοντ και μενού
- Το μοντ ανοίγει και κλείνει με 5 κλικ στο fire.
- Με το μοντ αναμμένο, πατώντας το πλήκτρο ρυθμίσεων αριστερά και δεξιά ταυτόχρονα, κλειδώνει την αντίσταση για χρήση TC
- Με τρία κλικ σε αναμμένο μοντ, αποκτούμε πρόσβαση στο μενού το οποίο είναι απλούστατο με 6 εικονίδια: N, T, S, P, περιστροφή οθόνης, menu USER.
- Μετακίνηση στο μενού με τα +- και επιλογή με το fire
- Τα N, T, S, P είναι αντιστοίχως Ni200, Ti01, SS316 και power
- Πατώντας fire στην περιστροφή οθόνης, η οθόνη γυρνάει 180ο.
- Το μενού User, μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τα τρία πρώτα δευτερόλεπτα της τζούρας. Έχει τρεις λειτουργίες: Norm, Soft, Hard, User
- Στη λειτουργία Norm, τα watt μένουν όπως τα έχουμε ρυθμίσει
- Στη λειτουργία Soft, στα 3 πρώτα δευτερόλεπτα παίρνουμε 20% λιγότερα Watt από αυτά που έχουμε ρυθμίσει και μετά επιστρέφουν.
- Στη λειτουργία Hard, στα 3 πρώτα δευτερόλεπτα παίρνουμε 30% περισσότερα Watt από αυτά που έχουμε ρυθμίσει και μετά επιστρέφουν.
- Στη λειτουργία User, εμφανίζονται 6 ράβδοι, η καθεμία αντιπροσωπεύει μισό δευτερόλεπτο. Μπορούμε να ρυθμίσουμε το κάθε βήμα μισού δευτερολέπτου να μας δίνει από -50 ως +50% των watt που έχουμε ρυθμίσει
- Το μενού δεν έχει επιστροφή. Άπαξ και γίνει μια επιλογή, μας γυρνάει στην οθόνη ατμίσματος.
Προστασίες
- Κόφτης 10 δευτερολέπτων
- Προστασία βραχυκυκλώματος ατμοποιητή
- Ειδοποίηση μη ύπαρξης ατμοποιητή
- Ειδοποίηση πολύ χαμηλής ή πολύ υψηλής αντίστασης
- Ειδοποίηση πολύ υψηλής θερμοκρασίας πλακέτας
- Όταν η τάση μίας ή και των δύο μπαταριών υπό φορτίο, πέσει κάτω από τα 2.9V, το μοντ μας ειδοποιεί και σταματάει να δίνει ρεύμα
Πως ατμίζει
Το πρώτο που πρέπει να πω, είναι ότι ακόμα και μένα μου φάνηκε μεγάλο. Το σχήμα του, που είναι σαν ένα διογκωμένο Ruleaux μου είναι σχετικά ξένο, αλλά το συνήθισα σχετικά γρήγορα. Δεν έκανα και πολύ αναλυτικές μετρήσεις αλλά το δοκίμασα σε διάφορες συνθήκες ατμίσματος τις οποίες θα αναφέρω αναλυτικά παρακάτω. Ιδιαίτερα δε τις λειτουργίες ελέγχου θερμοκρασίας τις έκανα «ξεπέτα» καθώς δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι κάποιος θα αγοράσει ένα θηρίο, με 4 μπαταρίες, ώστε να ατμίζει με έλεγχο θερμοκρασίας! Ιδιαίτερα δε όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ρυθμιζόμενου TCR από το χρήστη.
1. «Φυσιολογικό» άτμισμα.
Ή τουλάχιστον αυτό που θεωρούνταν κάποτε φυσιολογικό, με αντιστάσεις δηλαδή σχετικά υψηλές. Εδώ χρησιμοποίησα τον Tobecco KF4 στημένο με Kanthal D 0.28mm και μια αντίσταση της τάξης των 1.8Ω. Με τη ρύθμιση στα 20W μπορώ να πω υπερήφανα ότι το μοντάκι με πήγε τραίνο για σχεδόν τρεις μέρες. Και όταν εγώ μιλάω για ημέρες, εννοώ για χρήση 18-20 ωρών ανά 24ωρο και περίπου 15ml. Πολύ θα ήθελα να υπήρχε η δυνατότητα μετρητή τζούρας και χρόνου ατμίσματος για να δώσω πιο ακριβή νούμερα αλλά δυστυχώς σήμερα ανακάλυψα τη version. Και πάλι, σύμφωνα με τις οδηγίες της version, ο μετρητής μηδενίζει μόλις φτάσει τις 999 τζούρες τις οποίες σίγουρα θα ξεπερνούσα. Αυτό το λέω με σιγουριά καθώς το άλλο μου κτήνος το SMY180 με τρεις μπαταρίες σε σειρά μου δίνει με τέτοια αντίσταση κάπου 1200 τζούρες. Πόσο μάλλον αυτό το εργαλείο, το οποίο δουλεύει με δύο ζεύγη μπαταριών σε σειρά, συνδεδεμένα μεταξύ τους παράλληλα. Η ποιότητα του ρεύματος είναι καθαρά υποκειμενική, και την κρίνει ο καθένας. Μπορώ να πω ότι δεν είναι ούτε πολύ άγριο, ούτε αυτό που λέμε γλυκό. Αποδίδεται δε με συνέπεια και χωρίς αισθητά κύματα.
2. Άτμισμα «των ημερών μας».
Ή αλλιώς Clapton και 35W. Εδώ δούλεψα τον Phenomenon Zest V1.0 με ένα Clapton αγνώστων λοιπών στοιχείων, που με 4 σπείρες σε πυρήνα 2.0mm μου έδωσε 0.75Ω. Ελάχιστη διαφορά παρατήρησα στην αυτονομία, αν δηλαδή στο προηγούμενο σετάπ πήρα 56-60 ώρες χρήσης, εδώ έχω 5-7 ώρες λιγότερο. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα παραπάνω.
3. Χρήση λειτουργίας User
Στο στήσιμο του «2» ρύθμισα τα τρία δευτερόλεπτα ως εξής: +30, +20, +10, +30, +20, +10 με τη βασική ρύθμιση στα 35W. Βγάζουμε 1 ώρα ακόμα αυτονομία, αλλά ανεβάζουμε απόλαυση καθώς το preheat είναι must όταν δουλεύουμε Clapton.
4. Άτμισμα «σαν να μην υπάρχει αύριο».
Καλεσμένος σε ένα σπίτι την προηγούμενη εβδομάδα, μου παρουσιάστηκε ένας ατμοποιητής ο οποίος είχε σκοπό να βάλει το Maxo να αποδείξει ότι αξίζει τα λεφτά του. Ένας mutation στημένος με δύο coils που το καθένα είχε διπλό SS316 0.40mm και περίπου 10 σπείρες. Για να κατέβει η καμπάνα, χρειάστηκε να τα καμπυλώσουμε. Τελικά, πήραμε ένα αποτέλεσμα 0.40Ω και μέχρι τα 60W το σύρμα δεν μπορούσε καν να πυρώσει. Στα 90 άρχιζες να καταλαβαίνεις άτμισμα. Εκεί φτάσαμε μέχρι τα 220W και θα πηγαίναμε παραπάνω αλλά ο ατμοποιητής δεν μπορούσε να υποστηρίξει την απαιτούμενη τροφοδοσία. Για τα ντουμάνια και την κατανάλωση δεν θα πω κουβέντα, όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε τι έγινε και πόσο όμορφα μύριζε το σπίτι μετά από ντριπάρισμα Bam Bam’s cream and cookies cannoli. Και ας μην έβλεπες στα 2 μέτρα. Η τετράδα των μπαταριών γονάτισε σε περίπου 10 ώρες χρήσης νούμερο που θεωρώ άκρως εντυπωσιακό σε τέτοιες συνθήκες.
5. TC.
Το κακό της μη ύπαρξης TCR, δεν μπορώ να το παραβλέψω. Το θεωρώ ατόπημα, παρότι θεωρώ ότι ο έλεγχος θερμοκρασίας δεν είναι ο σκοπός για τον οποίο φτιάχτηκε το κτήνος τούτο. Παρόλα αυτά δοκίμασα τη χρήση του με το Φαινόμενο και με τα τρία σύρματα. Για καλή μου τύχη είχα στην κατοχή μου ένα εξαιρετικό SS316 όχι L το οποίο δουλεύει τέλεια με TCR 0120. Και τα τρία modes απέδωσαν σχεδόν υποδειγματικά, δεν πέρασαν όμως το τεστ του στεγνού βαμβακιού με απόλυτη επιτυχία. Θεωρώ ότι έχει μια απόκλιση η λειτουργία κατά περίπου 5%, γεγονός που διαπίστωσα ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία γύρω στους δέκα βαθμούς χαμηλότερα. Συνήθως δουλεύω στους 200 και στους 190 έπαιξε μια χαρά. Και στα τρία σύρματα, με τα watt ρυθμισμένα στα 40.
Τελικό συμπέρασμα
Είναι μεγάλο το άτιμο! Πραγματικά μεγάλο. Αν όμως έχεις χέρια μεγαλύτερα από το κανονικό το συνηθίζεις εύκολα. Δεν μπορώ να φανταστώ τις εκπροσώπους του ωραίου φύλου να κυκλοφορούν με αυτό ούτε μέσα στο σπίτι. Σε διάφορες βόλτες που το πήρα, μου το χαρακτήρισαν ως έπιπλο! Η αυτονομία του φυσικά είναι απαράμιλλη, και για όσους αρέσκονται σε χαμηλές αντιστάσεις και πολλά W, αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Όμως: αν το πάντρεμα δύο ή τριών μπαταριών είναι δύσκολη δουλειά, το πάντρεμα τεσσάρων είναι ακόμα δυσκολότερη. Προσωπικά, αγόρασα καινούρια τετράδα. Εκτός λοιπόν από το έξοδο του μοντ, θέλουμε και μια τετράδα μπαταρίες καθώς και έναν καλό φορτιστή 4 θέσεων. Αν έχουμε σκοπό να το έχουμε ως το μοναδικό μας μοντ, τότε θέλουμε και δεύτερη τετράδα και ο φορτιστής μας να φορτίζει με 1Α και στα 4 κανάλια. Εκτός αν το δουλεύουμε με ζευγάρια. Μεγάλο αισθητικό μείον, το καπάκι των μπαταριών που δεν κουμπώνει καλά και φαίνεται σαν εξόγκωμα, θα το δείτε και στις φωτογραφίες. Ας το έκαναν 5 χιλιοστά μεγαλύτερο, με ελατήρια στη μπαταριοθήκη. Παραθέτω κάμποσες φωτογραφίες προς τέρψη οφθαλμών και πάω να τελειώσω με τα υγρά που δοκιμάζω!