@Fiestaris:
Το πρώτο σκέλος από τα λόγια σου έχει να κάνει με την συμπεριφορά των άλλων.
Σε αυτό λέω πως κανείς, για κανένα θέμα δεν δικαιολογείται να την λέει στον άλλο για πράγματα που αφορούν μόνο τον άλλο. Ούτε για άτμισμα, ούτε για ντύσιμο, ούτε για θρησκεία, ούτε για σεξ, ούτε για τίποτα. Είμαστε προβληματικοί και το κάνουμε συχνά -και είναι ηλίθιο.
Στο δεύτερο σκέλος νομίζω προσπαθείς κα κάνεις το ξύδι γλυκάδι, που λένε. Μιλάω για εμμονή (με αρνητικό πρόσημο, πράγματι) και όχι για "συνέχιση της απολαυστικής διαδικασίας" διότι το τσιγάρο είναι μεν απόλαυση αλλά αυτό που το χαρακτηρίζει ακόμα περισσότερο είναι πως σκοτώνει. Ανάμεσα στα δύο, ε, το "σκοτώνει" βαραίνει περισσότερο στο ποια λέξη θα χρησιμοποιήσω. Επειδή σκοτώνει είμαστε όλοι εδώ, και οι φουλ ατμιστές και οι της μικτής χρήσης. Αν δεν σκότωνε θα καπνίζαμε χωρίς θέμα.
Οπότε όταν κάποιος προσπαθεί να ξεκολλήσει από κάτι που τον σκοτώνει, το να μένει στο περίπου δεν θα το χαρακτηρίσω "ευτυχώς παίρνει ακόμα την μοναδική απόλαυση του τσιγάρου"! Θα το πω: "δεν έχει ξεκόψει από κάτι που του κάνει κακό, αν και έχει καλό υποκατάστατο". Το γιατί είναι δικό του θέμα. Αλλά δεν μπορούμε να ονομάζουμε κάτι κακό όταν θέλουμε να το μειώσουμε και καλό όταν ακόμα το κάνουμε.
Δεν περίμενα (και ούτε έιναι λογικό) να μιλήσεις για συνέχιση της απολαυστικής διαδικασίας, ούτε και γω θα το πω έτσι. Αλλά θεωρώ ότι είναι το άκρως αντίθετο από το "εμμονή σε μια επιβλαβή συνήθεια". Προσωπικά, δε θα τα ονομάσω ούτε εξ' ολοκλήρου καλό (πχ απολαυστική διαδικασία), ούτε όμως και εξ' ολοκλήρου κακό επειδή το κακό μέρος βαραίνει πιο πολύ. Αν κάποιος καπνιστής συνειδητά καπνίζει λίγο, δε θα σταθώ στο ότι είναι εμμονή σε μια επιβλαβή συνήθεια, θα πω μπράβο του που στέκεται μόνο στο απολαυστικό κομμάτι του πράγματος (κανείς δεν ευχαριστήθηκε τσιγάρο κάνοντας 2 πακέτα τη μέρα) ξέροντας ότι και αυτό βλάπτει αλλά έχει περιορίσει τη βλάβη στο ελάχιστο συνειδητά (σίγουρα όχι στο μηδέν). Έτσι θα επικροτήσω την προσπάθειά του. Αν πάλι, έχει βρει υποκατάστατο που του ταιριάζει απόλυτα και δεν καπνίζει καν, μπράβο του αλλά δυστυχώς δεν είναι για όλους έτσι. Και οι υπόλοιποι που θέλουν να απαλλαγούν πλήρως δεν είναι πιο αδύναμοι από αυτόν, απλώς δε βρήκαν το υποκατάστατο που οι άλλοι ευτυχώς βρήκαν.
Εγώ όταν ξεκίνησα το ΗΤ μου πήρε χρόνο να βρω αυτό που πλήρως υποκαθιστά ένα τσιγαρο, οπότε αρχικά η μείωση μου είχε φανεί κάτι θετικό και καταλαβαίνω πως για κάποιους το ΗΤ μπορεί να είναι κάτι που τους καλύπτει μέχρι το επόμενο τσιγάρο. Όταν βρήκα τον πλήρη συνδυασμό όμως δε μου χρειάστηκε κανένα τσιγάρο. Γιατί? Διότι πολύ απλά δεν το είχα ανάγκη και.
Ένας από τους φίλους μου αρχικά με κορόιδευε (με πείραζε) που χρησιμοποιούσα ΗΤ.. έκανε 3 25άρια τη μέρα.. μέχρι που μια μέρα δοκιμάζει. Πήρε ένα σετάκι, του έκατσε με τη μία (δεν έκανε ούτε ένα τσιγάρο από την ώρα που το δοκίμασε) και μέσα σε 1 χρονο μειώνοντας σταδιακά την νικοτίνη, τώρα κάνει μηδενική και όταν πάμε για καφέ παίζει να μην το βγάλει και καθόλου από την τσέπη διότι απλώς δεν είναι καν στο μυαλό του. Σε αυτόν θα δώσω συγχαρητήρια διότι απαλλάχθηκε σχεδόν πλήρως και από τον ατμό, σταδιακά.
Δε μπορώ σίγουρα να πω μπράβο σε αυτόν που πιέζεται να μην καπνίσει διότι θεωρώ ότι η μεγάλη πίεση του να μην καπνίσει κάποιος που θέλει, του να μην πιει αυτός που θέλει, του να ζει συντηρητικά από όλες τις απόψεις για να μη βλάψει τον εαυτό του, μπορεί να επιφέρει επίσης κακό και μάλιστα πολύ κακό (ψυχολογική καταπίεση). Πολλοί πιέζονται επίσης στο να μην κάνουν κάτι και κάνουν κάτι άλλο κακό και ξεδίνουν εκεί (τι να το κάνω αν κόψει κάποιος το τσιγάρο και γίνει παχύσαρκος - σε αυτή την περίπτωση ας κάνει και 5).
Επίσης με ενοχλεί όταν έχει υφάκι κάποιος που χρησιμοιποιεί ΗΤ έναντι όσων καπνίζουν λίγο δίοτι οι πρώτοι είτε ζηλεύουν και θέλουν να κάνουν και αυτοί, είτε δεν καταλαβαίνουν ότι στάθηκαν τυχεροί που βρήκαν το τέλειο υποκατάστατο, το οποίο όμως μπορεί να μην είναι για τον άλλον (έστω όχι ακόμα). Επομένως ας μην τον κάνουν να αισθανθεί αυτόν που κάνει και ΗΤ και κανονικό τσιγάρο ότι κάνει βλακεία δίοτι τον ενοχοποιούν και σαν να του λένε "μια τρύπα στο νερό κάνεις" και αυτός θα πάει φουλ για τσιγάρο. Όχι, δεν κάνει μια τρύπα στο νερό.. είναι στην προσπάθεια, το έχει μειώση και όταν το ΗΤ τον καλύψει πλήρως, είμαι σίγουρος ότι θα σταματήσει και το κανονίκο.