Βρήκα επιτέλους το χρόνο να κάτσω να διαβάσω αυτό το άρθρο. Σύμφωνα λοιπόν με τη uwell, οι κεραμικές αντιστάσεις, μπορεί να προκαλέσουν θάνατο.
Τι κατάλαβα εγώ από αυτά που λέει το άρθρο, σε συνδυασμό με το reference για την πυριτίαση (silicosis) που είναι η ασθένεια την οποία επικαλείται ότι μπορεί να εμφανιστεί από τη χρήση κεραμικών:
- Τα παραδείγματα, αφορούν όλα περιπτώσεις όπου η αντίσταση εφάπτεται του κεραμικού ώστε να δημιουργήσει ενιαίο θερμαντικό σώμα. Στους επισκευάσιμους με κεραμικό, δεν είναι αυτή η φιλοσοφία.
- Η πυριτίαση, απαιτεί εισπνοή πυριτιούχου κόνεως σε αρκετά μεγάλες ποσότητες. Στις τρεις μορφές τις που δεν συνδυάζεται με άλλη πνευμονική πάθηση, οι χρόνοι εμφάνισης συμπτωμάτων είναι 10-30 χρόνια μετά την πρώτη έκθεση στη σκόνη (χρόνια πυριτίαση, απαιτείται τουλάχιστον 10ετής έκθεση σε μικρές ποσότητες κόνεως), 5-10 χρόνια μετά την πρώτη έκθεση (επιταχυμένη πυριτίαση, απαιτείται έκθεση σε υψηλότερες ποσότητες κόνεως) και μερικές εβδομάδες ως πέντε χρόνια μετά την πρώτη έκθεση (οξεία πυριτίαση, απαιτεί έκθεση σε εξαιρετικά υψηλές ποσότητες κόνεως)
- Το Αμερικάνικο Υπουργείο Εργασίας, και το τμήμα που ασχολείται με τον επαγγελματικό κίνδυνο, θέτει ώς αποδεκτό όριο ύπαρξης εισπνεόμενης πυριτιούχου κόνεως τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κατά μέσο όρο μιας 8ωρης βάρδιας. Συμπερασματικά (δικό μου συμπέρασμα), μία τέτοια ποσότητα δεν επιτρέπει την εμφάνιση της νόσου ούτε στη χρόνιά της μορφή. Δηλαδή, αν κάποιος βρίσκεται σε περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται πυριτιούχος σκόνη σε ποσότητα <50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, για οκτώ ώρες την ημέρα επί δέκα τουλάχιστον χρόνια, δεν θα εμφανίσει συμπτώματα ούτε μετά από 30 χρόνια. Και ο επαγγελματικός κίνδυνος στην Αμερική, μετράει!
- Αν η ταχύτητα του αέρα την ώρα που ατμίζω φτάνει τα 235mph (=376kmh περίπου), με συγχωρείτε αλλά θα προσαρμόσω σωλήνα μεταξύ του στόματος και του ατμοποιητή μου, η οποία θα πηγαίνει σε φτερωτή τουρμπίνας και θα έχω τσάμπα ρεύμα για την υπόλοιπη ζωή μου... (ακραίο, καθώς δεν υπάρχει αρκετή ιπποδύναμη, αλλά όχι και εισπνοή με ταχύτητα αέρα τα 376 kmh!!!)
Ιατρός δεν είμαι. Ειδικός στην αντοχή υλικών, δεν είμαι. Ερευνητής, δεν είμαι. Θεωρώ όμως ότι μια ικανότητα να φιλτράρω πληροφορίες, την έχω. Θεωρώ λοιπόν ότι ακόμα και να εισπνέουμε κεραμικό, επ' ουδενί δεν εκτιθέμεθα σε ποσότητες άνω του ορίου το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ως ασφαλές. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ κεραμικό. Όχι για λόγους υγείας, ούτε θα πω "σας τα έλεγα εγώ", αλλά επειδή δεν μου αρέσει η υπερβολική ένταση με την οποία αποδίδουν τις γεύσεις. Ακόμα και να χρησιμοποιούσα όμως, δεν νομίζω να έδινα βάση σε ένα τέτοιο άρθρο, το οποίο κατά την ταπεινή μου γνώμη, μοναδικό σκοπό έχει την απαξίωση κεραμικών αντιστάσεων μέχρι τουλάχιστον να έχει τη δυνατότητα η εταιρεία να ανταγωνιστεί τους κεραμικούς παίκτες του χώρου.