Καλημέρα!
Θα' θελα να καταθέσω την γνώμη μου σαν συνφορουμίτης - ατμιστής, αλλά και σαν Παθολόγος - Διαβητολόγος.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι εξαιρετικά επωφελής για όλους και πολλαπλάσια επωφελής για τον ασθενή με (Σ.Δ.)Σακχαρώδη Διαβήτη (όλων των τύπων). Όχι γιατί μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, αλλά γιατί το κάπνισμα, δρα συνεργατικά με τον ΣΔ, εναντίον του καρδιαγγειακού συστήματος του ασθενή.
Ούτως ή άλλως η αθηρωματική νόσος, είναι μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση (θα την λέγαμε χρόνια επιδεινούμενη φθορά των αγγείων), που εκτός απ' την φυσική φθορά με την ηλικία, επιταχύνεται σαν διαδικασία απ' τους λεγόμενους παράγοντες κινδύνου: ΣΔ, υπέρταση, χοληστερίνη, κάπνισμα, αντρικό φύλο). Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι όσο λιγότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος, τόσο απομακρύνεται απ' τον κίνδυνο.
Το η.τ. δεν αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στον διαβητικό.
1. Η νικοτίνη δεν το κάνει.(Ούτε με το κ.τ., ούτε φυσικά και με το η.τ.)
2. Υπάρχουν μελέτες, με δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη, που έγινε προσθήκη στη φόρτιση και με VG και με PG χωρίς μετρήσιμη επιβάρυνση της δοκιμασίας.
Όταν ασθενείς με ΣΔ παρατηρούν δυσκολία ρύθμισης, νομίζω ότι πρέπει να επικεντρώνονται στους "συνήθεις ύποπτους" (λοιμώξεις, φλεγμονές, πρόσληψη βάρους, ανάγκη αναθεώρησης της φαρμακευτικής αγωγής, δίαιτας κ.λπ.) και να απευθύνονται στον Ιατρό τους.
Εύχομαι να βοήθησα κάποιους που δικαίως ανησυχούν...με την παραπληροφόρηση και την αδόκιμη επίθεση που υφίσταται το η.τ.
----------------
Ευχαριστούμε. Προστέθηκε και link στο πρώτο μήνυμα του θέματος για ευκολότερη αναζήτηση.
Από το Συντονισμό