Επιτρέψτε μου (για ακόμη μια φορά) την "παραβίαση" των κανονισμών του forum, αλλά νομίζω πως πρέπει να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου.
Θα πρέπει να διαχωρίσουμε αυτά που ρυθμίζει η οδηγία με αυτά που αφήνει να ρυθμίσει το κάθε κράτος χωριστά.
1) Αν θέλουμε να αμφισβητίσουμε ολόκληρη την οδηγία ή μέρη της
2) Αν θέλουμε να βελτιώσουμε αυτά που αφήνει προς ρύθμιση στα κράτη μέλη.
Ίσως να μπορούμε να τα κάνουμε και τα δύο, αλλά με σαφείς στόχους. Δηλαδή τι εννοώ.
Να αμφισβητήσουμε την οδηγία στα μέρη εκείνα που θεωρούμε αφενός ανεφάρμοστα πρακτικά, αφετέρου υπερβολικά με όλες μα όλες τις ενστάσεις που μπορεί να προβάλουμε, ώστε να δημιουργήσουμε κλίμα για την αλλαγή αυτών που μπορεί να ρυθμίσει το κράτος. Δηλαδή επιχειρηματολογούμε για την TPD αλλά σημειώνουμε πως δεν είμαστε βέβαιοι αν αυτά τα άδικα μέτρα, μπορούν να παρακαμφθούν από το Ελληνικό νομοσχέδιο όποτε ζητάμε αλλαγές σε αυτά που μπορούν να ρυθμιστούν από το Ελληνικό νομοσχέδιο.
Προσοχή όμως, να μην μπερδέψουμε τον ΕΦΚ με το νομοσχέδιο ένταξης της TPD στο εθνικό δίκαιο. Είναι διαφορετικά πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πιαστεί το θέμα. Απλά θα πρέπει να γίνει διακριτά από την οδηγία, αφού πέρασε με διαφορετικό νόμο στη βουλή. Στο θέμα του ΕΦΚ δεν τρέφω πολλές ελπίδες, γιατί είναι δημοσιονομικό και εκεί παίζουν οι Θεσμοί. Αν υποθετικά η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει x ποσό προς είσπραξη, θα πρέπει να λάβει ισοδύναμα για αυτό το ποσό. Ενδεχόμενα μια επιχειρηματολογία τύπου ότι στην Πορτογαλία δεν έπιασε και τον ακύρωσαν και πως αυτό θα οδηγήσει σε μαύρη αγορά και πως αν ο φόρος αυτός είναι μικρότερος π.χ 50 λεπτά ανά 10μλ, τότε θα τον αποροφούσαν οι εταιρίες και έτσι θα απέφερε περισσότερα έσοδα, ίσως να είναι πιο πειστική.
Για να μην σεντονιάζω, η άποψή μου είναι να τεκμηριωθούν οι βλακείες της TPD καθώς και να οριστεί πως το άτμισμα δεν είναι κάπνισμα και επίσης να γίνει αναφορά σε έρευνες που οδηγούν στο συμπέρασμα πως το Η.Τ. μπορεί να σώσει εκατομμύρια καπνιστές αφενός και αφετέρου να γλυτώσει δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία και εν συνεχεία να επικεντρωθεί σε αυτά που μπορούν να ρυθμιστούν στο νομοσχέδιο (πληροφόρηση, απαγόρευση). Δεν βάζω τις διασυνοριακές γιατί αυτές είναι στενά συνδεδεμένες με τον ΕΦΚ