Ξεκινάω αυτό το θέμα βλέπωντας πως υπάρχει ένα κενό σε αυτό το ερώτημα έως τώρα. Την τελευταία εβδομάδα ασχολήθηκα μόνο με προσωπική έρευνα του καλύτερου RTA στην αγορά και αμέτρητες ώρες ψαξίματος, λόγω του ότι έχω την δυνατότητα να κάνω μόνο μια καλή αγορά. Κατέληξα κι έχω κάνει την παραγγελία μου. Παραθέτω τα αποτελέσματα μου με σκοπό να βοηθήσω όποιον βρεθεί στην ίδια θέση και όχι μόνο. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν είναι καθαρά και μόνο απο το ίντερνετ (χωρίς προσωπικές δοκιμές) και οι πληροφορίες απο διάφορους reviewers και site έχουν φιλτραριστεί διότι πέφτει πολύ "σπρώξιμο". Έχω λάβει υπόψιν μου μόνο καθαρές βασικές πληροφορίες των προιόντων και ατμιστηκές εμπειρίες. Επίσης RDTA (όπως ο Avocado) δεν έχουν ληφθεί υπόψιν λόγω διαφορετικής κατηγορίας.
Στο θέμα μας τώρα. Τα
κρητήρια που χρησημοποιήθηκαν βάση προτεραιότητας είναι:
Velocity style επισκευάσιμα deck
2 αντιστάσεωνΒάση 22mm
Πνευμονικές > Σφηχτές (τζούρες)
Airflow (γεύση και επιλογές)
Διαρροές
Juice Flow (να μην τραβάμε καμμένα)
Μέγεθος του deck (ώστε να χωράνε clapton και μεγάλα coil)
Ευκολία χρήσης (προσβασιμότητα στο deck, γύρισμα rings airflow/ juice flow)
Γέμισμα απο πάνω
Περιεχόμενα συσκευασίας (ανταλλακτικά O-rings, 2ο γυαλλί, συμβατότητα με 510 drip-tip κ.α.)
Σημαντικά κρητήρια που ΔΕΝ λήφθηκαν υπόψιν:
Μέγεθος/ύψος Tank
Χωριτηκότητα Tank
Κατανάλωση υγρών (όλα αυτά πίνουν πολύ)
Ευκολία εύρεσης ανταλλακτικών
Βάση των παραπάνω, τα αποτελέσματα της (ψυχοφθώρας
) έρευνας έβγαλαν δύο καθαρούς νικητές στην κατηγορία Velocity style 22mm με σημαντική διαφορά απο τους υπολοίπους:
1. Tο
Gemini RTA της Vaporesso
2. Το
Griffin RTA της Geek Vape
Εάν θέλετε, θα πρότινα να διαβάσετε τις πολύ ωραίες παρουσιάσεις τους στο forum μας. Εδώ η
παρουσίαση του Gemini RTA απο τον Shadowjump. Κι
εδώ του Griffin RTA απο mel9887. Οι παρουσιάσεις εχουν φώτο, λεπτομέρειες και γενικά είναι πολύ προσεγμένες, τα έχουν και πάνω στα VTC mini τους για να δείτε μεγέθη. Εδώ δεν θα δείτε παρουσίαση, παρά μόνο δεδομένα που είναι απαραίτητα για σύγκριση και απονομή του τίτλου του καλύτερου.
ΣΥΓΚΡΙΣΗΞεκινώντας την σύγκριση, πρέπει να γνωρίζουμε πως πρώτο κυκλοφόρησε το Griffin και αρκετό καιρό μετά το Gemini. Η κοινή πεποίθηση που υπάρχει είναι πως το Gemini "δανείστηκε" την πολύ πετυχημένη συνταγή του τότε βασιλιά των RTA (Griffin) και οι περισσότεροι συμφωνούν πως κατάφερε να την βελτιώσει. Ας δούμε όμως τις διαφορές τους για μπορέσουμε να τις συγκρίνουμε:
1. Top airflow
Η μεγαλύτερη φαινομενική διαφορά είναι το top airflow που προσφέρει το Gemini. Δίνει περισσότερο airflow,
χωρίς αυτό να σημαίνει καλύτερη γεύση. Διευρύνει όμως τις επιλογές μας και ικανοποιεί τους πιο απαιτιτικούς όσον αφορά το ντουμάνι. Παρ'ολα αυτά, καλό είναι να γνωρίζουμε πως πλέον υπάρχει και πωλείται top airflow (εικονα) για το Griffin... Δεν παρέχεται με τον ατμοποιητή όμως (τουλάχιστον την χρονική στιγμή που γράφεται αυτο), αλλά μπορείτε να το προμηθευτείτε γύρω στα 10-14 ευρώ. Σε γενικές γραμμές πάντως, όλοι συμφωνούν πως δεν κάνει
μεγάλη διαφορά το top airflow. Γενικά είναι αμφιταλαντευόμενο θέμα κι αν δεν το δοκιμάσω, δεν μπορώ να προσφέρω καλύτερη άποψη. Επίσης κανένα απο τα δύο top airflow δεν κουμπώνει σε συγκεκριμένη θέση όταν το ανοιγοκλείνουμε, ίσως σε κάποιoυς δεν αρέσει αυτό.
2. Deck holes, Εxtra middle air hole
Εδώ αρχίζει να φαίνεται πως το Gemini (αριστερά) είναι όντως βελτιωμένη έκδοση του Griffin (δεξιά). Παρατηρείστε την διαφορά στο μέγεθος των αεραγογών. Η τρύπα στο αριστερό είναι σαφώς μεγαλύτερη απο του δεξιού. Πέρα απο αυτό βλέπουμε πως το Gemini έχει έναν επιπλέον αεραγωγό στο κέντρο, ανάμεσα στις αντιστάσεις. Αυτός ο αεραγωγός "κοιτάει" απευθείας βαμβάκι και γι' αυτόν τον λόγο ίσως βελτιώνει ως ένα βαθμό την γεύση μας.
Gemini-Griffin
Gemini
Griffin
3. Juice flow
Η εικόνα μιλάει απο μόνη της. Το Gemini έχει ξεκάθαρα μεγαλύτερες υποδοχές υγρού, χωρίς να βγάζει διαρροές. Το σημαντικότερο για μένα σε αυτό, είναι πως προσφέρει πιο πλούσια γευστική εμπειρία λόγω της παραπάνω υγρασίας που παρέχει, δίνει αντοχή στο chain vape καθώς και καλύτερο wicking για τα VG μας.
4. Σχήμα θαλάμης
Αυτό είναι καθαρά προσωπική γνώμη και δεν έχω δεί κανέναν να το αναφέρει. Το σχήμα της "καμπάνας" του RTA στο Gemini είναι πιο κωνικό. Στο Griffin είναι ίσιο απο πάνω. Έχουμε δει σε άλλους ατμοποιητές όπως το billow v2 πως αυτό το κωνικό σχήμα βοηθάει στη γεύση. +1 Vaporesso
5. Κούμπωμα airflow και juice flow
Οι τελευταίες διαφορές είναι εργονομικής φύσης. Τα κάτω δαχτυλίδια του αέρα, καθώς και της παροχής υγρού κουμπώνουν στο Griffin. Κλικάρουν στην θέση τους. Ο Gemini υστερεί σε αυτό το κομμάτι, δεν έχει τέτοιο μηχανισμό το παρόν μοντέλο που είναι αρκετά σημαντικό το να μην γυρίζει ελεύθερα. Ελπίζω να μην ενοχλεί σε καθημερινή χρήση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤο τελικό συμπέρασμα είναι πως το Gemini θα μπορούσε να ονομαστεί Griffin V2. Δίνει καλύτερη γεύση, περισσότερο ντουμάνι αν χρειαστεί, αλλά χωρίς μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον αντίπαλο του. Θα βρείτε άριστη κατασκευή και γεύση στους δύο αυτούς ατμοποιητές, με τις καλύτερες κριτικές που υπάρχουν στην κατηγορία τους. Είναι οι βασιλιάδες των 22mm RTA με velocity style deck, με την Vaporesso να 'ναι μισό βήμα πιο μπροστά έως τώρα. Τα επόμενα μοντέλα τους αναμένω να φτάσουν την τελειότητα.. Ας μην βιαζόμαστε όμως!
Edit:
Έχει αναφερθεί ως αρνητικό πως ο πόλος του Gemini, ακόμη και στην κοντύτερη του ρύθμιση, είναι αρκετά ψηλός για κάποια modάκια όπως το VTC mini. Ίσως θυμάστε το ίδιο πρόβλημα που είχε το VTC με κάποια Subtank. Υπάρχουν λύσεις όπως του BlaCkMamba
εδώ, αλλά δεν παύει να είναι ένα αρνητικό για κάποιους.