Φίλε thekal, μάλλον μπερδεύτηκες και θεώρησες ότι το νήμα απευθύνεται σε Σουηδούς πολίτες που μία λατρεία να πληρώνουν φόρους, την έχουν!

Θαυμάζω την αισιοδοξία σου πάντως, αν περιμένεις να πάρεις αντικειμενικές απαντήσεις. Οι δικές μου θα είναι αντικειμενικές πάντως.
Στο δια ταύτα:
Κατ' αρχάς, ο Ε.Φ.Κ. είναι ένας πολύ συγκεκριμένος φόρος, που επιβάλλεται σε πολύ συγκεκριμένα αγαθά, για πολύ συγκεκριμένο λόγο. Στη θεωρία τουλάχιστον. Ο φόρος που επιβλήθηκε στα υγρά και τον καφέ, δεν μπορεί να ενταχθεί εκεί, άρα στην ουσία μιλάμε για ένα φόρο υβρίδιο.
Φυσικά και ψήφισα όχι. Είναι τραγικό να είσαι κυβέρνηση, να ψάχνεις έσοδα και για να τα βρεις να πιάνεις ένα τεφτέρι και να λες "Πουλάει ο καφές? Δώσε πόνο!" και μάλιστα με flat rate!
Αν ήξερα ότι:
α) Τα έσοδα από αυτό το φόρο θα πάνε σε έρευνα για το ητ
β) Μέρος τους θα επέστρεφε στην αγορά ως επενδυτικό εργαλείο σε κατασκευαστές που θέλουν να δημιουργήσουν ή να αναβαθμίσουν εγκαταστάσεις καθώς και για επιδότηση εισαγωγών
γ) Δεν υπάρχε αντισταθμιστικό μέτρο (ανέβασε τον ΕΦΚ στα καπνά 500% ρε αδερφέ! Ή που θα τα αγοράσουν, ή που θα γυρίσουν στο ητ και θα έχεις αυξημένα έσοδα από φόρους και ΦΠΑ)
δ) το λόγο που εγώ και οι συνατμιστές που γνωρίζω ή που δεν γνωρίζω θα κληθούν να καταβάλλουν κάποια € παραπάνω το μήνα όταν ο συνολικός μηνιαίος
βασικός μισθός όλων των βουλευτών είναι στο ύψος του ετήσιου εσόδου που προσδοκά το κράτος από αυτό το φόρο (περί τα €22 εκ αν δεν κάνω λάθος)
τότε θα ψήφιζα με τα μπούνια "ναι". Αλλά λογικές επιπέδου "τόσα μου λείπουν, ρίξε €0.1/ml με προοπτική να παίξω προς τα πάνω όταν μου λείπουν έσοδα και μετά να το μειώσω για να εμφανιστώ και καλός", να μου λείπουν.