Γεια χαρά σε όλους.
Σεβόμενος τον κανόνα του forum που δεν επιτρέπει στους εμπόρους να γράφουν οπουδήποτε αλλού εκτός του δικού τους νήματος, δεν το έπραξα μέχρι τώρα. Ωστόσο αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκαθαρίσω την δική μου θέση, για πολλά από αυτά που γράφτηκαν από τα μέλη κυρίως λόγω του γεγονότος πως θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα ατμιστή (που έχει περάσει τα πεντέμιση χρόνια στον ατμό) και τα τελευταία σχεδόν δυόμιση έμπορο. Βεβαίως και θα κατανοήσω πλήρως έαν ο συντονισμός δεν επιτρέψει το παρόν.
Αρχικά να γράψω πως καλό θα ήταν τα μέλη (ιδιαίτερα τα νεώτερα) να διαβάσουν το
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,20697.0.htmlαπό τις σελίδες 7 μέχρι και 17 όπου από την εποχή της ψήφισης της TPD είχα πλήρως διαφωνήσει αλλά και διαχωρίσει την θέση μου από τις θέσεις του ΣΕΗΤ ο οποίος δεν με εκπροσωπεί επ' ουδενί.
Οφείλουμε βέβαια όλοι μας να κατανοήσουμε πως η εθνική νομοθεσία δεν μπορεί να παρέμβει σε όσα ρυθμίζει η Ευρωπαϊκή οδηγία. Μπορεί να κάνει παρεμβάσεις μόνο σε όσα δεν ρυθμίζει. Επομένως όλα όσα γράφονται και είναι σωστά για τις πιθανές συνέπειες και επιπτώσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας θα πρέπει να δωθεί μάχη να αλλάξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως μέσω της ανάδειξης της μη εφαρμοσιμότητάς τους στην πράξη.
Πραγματικά δεν γνωρίζω, εαν μετά από ένα χρόνο όπου η οδηγία θα εφαρμόζεται πλήρως, θα συνεχίζω να είμαι έμπορος, εφόσον η οδηγία αυτή, κυρίως πλήτει τα μικρά και ανεξάρτητα καταστήματα πώλησης που δεν βρίσκονται υπό την ομπρέλα μιας αλυσίδας ή εταιρίας (που ο ΣΕΕΗΤ εκπροσωπεί).
Επέλεξα να δημιουργήσω φυσικό κατάστημα (και επικουρικά διαδικτυακό) διότι βαθύτατα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω, πως η ανάπτυξη του ατμισμού, περνάει κυρίως μέσα από τα φυσικά καταστήματα και την σωστή πληροφόρηση και καθοδήγηση.
Εκτιμώ πως η μέχρι τώρα ανάπτυξη του ατμισμού δεν θα ήταν αυτή που είναι, αν δεν υπήρχαν τα φυσικά καταστήματα και παραμέναμε στο καθεστώς της πρώτης περιόδου με τα ελάχιστα διαδικτυακά. Επακόλουθα, δεν με ενόχλησε ούτε και θα με ενοχλούσε η συνέχιση των διαδικτυακών πωλήσεων.
Είναι προφανές πως κανένας από εμάς (τους μικρούς), δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ούτε τον Κινέζο, ούτε και άλλα καταστήματα σε άλλες χώρες, εφόσον πια είναι γνωστό πως η υπερφορολόγηση στην χώρα μας δεν επιτρέπει ούτε καν να το σκέφτεσαι.
Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από περιορισμούς τέτοιου είδους, αλλά κυρίως μέσα από την σωστή πληροφόρηση ώστε να αφαιρούνται όλο και περισσότεροι από το δοχείο του καπνίσματος μπαίνοντας μέσα στο δοχείο του ατμίσματος. Η αύξηση των ατμιστών θα μας ωφελήσει αλλά και θα επιτρέψει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με την προσφορά καλύτερων τιμών και όχι οι κουτοπόνηρες σκέψεις.
Στο φλέγον θέμα της διαφήμισης, υπάρχει μεν επί του άρθρου 20 της TPD (άρθρο 21 σε εμάς) οι παράγραφοι που αναφέρονται και ενσωματώνονται αυτούσια, αλλά υπάρχει και η παράγραφος
(48) Επιπλέον, η παρούσα οδηγία δεν εναρμονίζει τους κανόνες για τους χώρους στους οποίους απαγορεύεται το κάπνισμα ή για τις εγχώριες διευθετήσεις σχετικά με τις πωλήσεις ή την εγχώρια διαφήμιση ή το τέντωμα της μάρκας, ούτε εισάγει όριο ηλικίας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τους περιέκτες επαναπλήρωσης. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσίαση και η διαφήμιση των εν λόγω προϊόντων δεν θα πρέπει να οδηγεί στην προώθηση της κατανάλωσης καπνού ή να προκαλεί σύγχυση με τα προϊόντα καπνού. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα και προτρέπονται να ρυθμίζουν τα θέματα αυτά στην εθνική τους δικαιοδοσία.
η οποία κατά την άποψή μου παρουσιάζει μια αντίφαση. Δεν ξέρω τι υπερισχύει τελικά. Αυτό που πρέπει να παλαίψουμε (αν μπορούμε), είναι στο άρθρο 21 που απαγορεύει ουσιαστικά την διαφήμιση, να υπάρξει μια διατύπωση που να διαχωρίζει την διαφήμιση από την πληροφόρηση.
Επίσης πρέπει να παλαίψουμε την μη εξίσωση του ατμισμού με το κάπνισμα ως προς το που θα επιτρέπεται και που όχι.
Στο θέμα της φορολόγησης, είμαι κάθετα αντίθετος, αλλά ως μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, οι όποιες πιθανότητες είναι σχεδόν μηδενικές. Το βασικό ζήτημα δεν είναι βέβαια τα 10 λεπτά ανά ml αλλά κυρίως το ότι κάθε λίγο και λιγάκι, θα γίνεται αύξηση του φόρου αυτού (το ξέρουμε πολύ καλά πια).
Δεν θα αναφερθώ στις άλλες πτυχές της TPD διότι το έχω ήδη κάνει από παλαιότερα στο θέμα του οποίου τον σύνδεσμο παρέθεσα στην αρχή, συμπεριλαμβανομένων αντιπροτάσεων για το πως θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Το δυστύχημα σε αυτή τη χώρα, είναι ότι οι "μεγάλοι" βρίσκουν τρόπους να συνασπιστούν ώστε να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Οι λοιποί μένουμε στις ατομικές μας αντιδράσεις, συνήθως αναποτελεσματικές, εκτονώνοντας την οργή και τον θυμό μας, γράφοντας και διαβάζοντας μεταξύ μας.
Τέλος, χαίρομαι που οι περισσότεροι αλλά και η διαχείριση του Forum, συμφωνεί πλέον και το έχει στο πρόγραμμα, με μια πρόταση που είχα κάνει πριν από σχεδόν 5 χρόνια (νέος ατμιστής τότε) εδώ
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,1671.0.htmlΔεν λέω βέβαια πως δεν θα συνέβαιναν όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά σκέφτομαι πως παγκόσμια αν υπήρχε αυτή η αποστασιοποίηση, σε κάποιους νομοθέτες (που δεν έχουν ιδιοτελείς προθέσεις) να μην εξίσωναν με τόσο ελαφρά την καρδία το άτμισμα με το κάπνισμα.