Κοίτα να δεις...εγώ ακόμα δεν έχω κλείσει χρόνο να ξέρω πως συμπεριφέρεται ο έλεγχος θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Αλλά παλαιότερα μέλη και ατμιστές που ασχολούνται με έλεγχο, έχουν πει οτι δεν είχαν κανένα πρόβλημα μετά και απο δική μου παρόμοια ερώτηση.
Θεωρητικά πάντως, αφού ξεκινάς με άλλη βάση και μένει σταθερή αυτή η βάση, δεν θα έχεις πρόβλημα. Η αντίσταση του σύρματος έτσι και αλλιώς ανεβαίνει κατά TCRx(Αρχική τιμή αντίστασης) ανά βαθμό κελσίου. Αν η αρχική τιμή αυτή παραμένει σταθερή δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν επίσης το βράδυ πέσει η αρχική αντίσταση λόγω διαφοράς θερμοκρασίας, πάλι δεν τρέχει τίποτα γιατί θα παραμείνει σταθερή και αυτή. Όπως έχει αναφερθεί, κάποια mod κρατάνε την μικρότερη τιμή αντίστασης που θα δουν αν αυτή για κάποιο λόγο μέσα στη μέρα πέσει! Αλλά αν ακόμα και όχι, ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία και βρίσκουμε πάλι το sweet spot! Γενικότερα δεν χρειάζεται να απορούμε και να το ψάχνουμε ιδιαίτερα όταν έχουμε μικροδιαφορές στο αποτέλεσμα, ανεβοκατεβάζουμε θερμοκρασία συνήθως και όλα καλά!
Έρχομαι να διορθώσω κάποια πράγματα μετά απο κουβέντα σε άλλο νήμα που με έκαναν να σκεφτώ το θέμα της αρχικής θερμοκρασίας και πόσο ρόλο παίζει στο ατμιστικό αποτέλεσμα.
Το καλοκαίρι λοιπόν, αν έχει ας πούμε 35 βαθμούς και στήσουμε μια αντίσταση απο ατσάλι η οποία στο mod μας θα φανεί 0,5 Ohm, το mod θεωρεί οτι αυτή είναι η αρχική τιμή της αντίστασης στους 20 βαθμούς, που είναι και η θερμοκρασία που χρησιμοποιεί στον τύπο που υπολογίζει τη θερμοκρασία για να ατμίσουμε. Δεν γνωρίζω αν τα mod έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν αυτόματα την αρχική θερμοκρασία αυτή, αλλά θα υπολογίσω βάση του ότι δεν μπορούν.
Έτσι λοιπόν η πραγματική τιμή της αντίστασης στους 20 βαθμούς είναι μικρότερη, 0,49188 Ohm δηλαδή, 0,492 στρογγυλά. Η διαφορά όμως είναι πολύ μικρή για να την καταλάβουμε. Στα 0,008 Ohm διαφορά στην ουσία η διαφορά στη θερμοκρασία που έχουμε, αν έχουμε ρυθμίσει 220 βαθμούς, είναι 3 βαθμοί περίπου παραπάνω.
Αντίστοιχα όμως, στα 0,06Ohm ας πούμε στην περίπτωση του νικελίου, η διαφορά είναι 0,005 που σημαίνει ότι η παραπάνω θερμοκρασία στους 220 βαθμούς θα είναι περίπου 18,5 βαθμοί... Ανεβαίνει η διαφορά αρκετά οπότε εκεί μάλλον θέλει λίγη προσοχή...
Γενικότερα, όσο μεγαλύτερο το TCR ενώς σύρματος και όσο μικρότερη βγαίνει η αντίστασή του, θέλει λίγο παραπάνω προσοχή αν στρίβουμε με πολυυυύ ζέστη...
Παρόλα αυτά...εγώ αυτό τον καιρό δεν έχω παρατηρήσει διαφορές στην αντίσταση απο τους 20 βαθμούς, στους 30 που στρίβω τις τελευταίες μέρες και που είναι και η θερμοκρασία που δείχνει το VTC mini. Θεωρώ ότι μαζί με το υγρό και επειδή η διαφορά έχει πολλά δεκαδικά, δεν είναι τόσο εύκολο τελικά να φανεί! Πέρα απο αυτό, έτσι και αλλιώς η ακρίβεια δεν είναι χαρακτηριστικό του ελέγχου θερμοκρασίας όπως δουλεύει τώρα, αλλά είπα να μοιραστώ τον προβληματισμό μου!