Pico Smart mode (Μέρος 2ο)Έχω ξαναγράψει στο πολύ κοντινό παρελθόν για το smart mode και ορισμένα από αυτά που θα διαβάσετε εδώ θα είναι απλώς επανάληψη, αναπόφευκτη όμως για λόγους πληρότητας.
Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή πως το smart mode δεν είναι απαραίτητο (δεν είναι καν χρήσιμο) σε κάποιον που βιδώνει έναν ατμοποιητή πάνω στο μοντάκι, ρυθμίζει τα watt που θέλει και ατμίζει με τον ίδιο ατμοποιητή στον αιώνα τον άπαντα. Δεν αφορά επίσης όλους αυτούς που προτιμούν τον έλεγχο θερμοκρασίας ως ρύθμιση, όποιο σύρμα κι αν προτιμούν. Αφορά όμως απολύτως όλους εμάς που περνάμε την ατμιστική μας ζωή βιδώνοντας και ξεβιδώνοντας ατμοποιητές με λίγο ή πολύ διαφορετικά στησίματα και κατά συνέπεια συνεχώς ρυθμίζουμε και ξαναρυθμίζουμε και πάλι καμιά φορά ξεχνιόμαστε και τρώμε τα καψούλια της ζωής μας. Αντίσταση 1,9 στα 35 watt
δεν λεει...
Το smart mode λοιπόν είναι η μόνιμη ρύθμιση στο δικό μου pico. Είχα γράψει στο προηγούμενο ποστ για το ίδιο θέμα, πως είναι μια ενδιαφέρουσα νέα ρύθμιση αλλά η υλοποίηση της eleaf δεν είναι και η καλύτερη. Σήμερα, δεκατρείς ολόκληρες μέρες και χιλιάδες ώρες δοκιμών αργότερα, θα αλλάξω κάπως την αρχική μου αξιολόγηση και θα πω πως είναι μια
εξαιρετική νέα ρύθμιση αλλά η υλοποίηση της eleaf δεν είναι και η καλύτερη
. «Το smart mode σας δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύσετε την ρύθμιση watt για κάθε αντίσταση και μπορεί να το κάνει για δέκα αντιστάσεις maximum. Αν αλλάξετε την ρύθμιση για μια ήδη αποθηκευμένη αντίσταση, η νέα αυτή ρύθμιση θα αποθηκευτεί αυτόματα αντικαθιστώντας την προηγούμενη. Όταν έχουν συμπληρωθεί οι δέκα θέσεις μνήμης και θέλετε να προσθέσετε μια νέα αντίσταση, αυτή θα προστεθεί στην θέση της πρώτης (που φυσικά θα διαγραφεί...).» Αυτά (περίπου) λέει ο κατασκευαστής για το smart mode αλλά υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που καλό είναι να γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Το βασικό είναι ότι η ρύθμιση των watts (με το ‘+’ και ‘-‘ φυσικά) γίνεται μόνο σε ακέραια νούμερα – τα δεκαδικά τέρμα. Στο προηγούμενο ποστ είχα γράψει πως αυτό είναι ένα σαφές μειονέκτημα, τουλάχιστον για κάποιον σαν κι εμένα που αρέσκεται σε ρυθμίσεις του τύπου 10.6, 12.3, 27.8, κλπ. Στην πράξη συνήθισα πολύ γρήγορα την απουσία των δεκαδικών και τελικά βολεύτηκα μια χαρά στα 10 ή 15 ή 30 watts (και δάμασα και λίγο το O.C.D.). Εξακολουθώ όμως να θεωρώ μείον το ότι η οθόνη δείχνει μόνο την μπαταρία και ένα θερμόμετρο που ‘μαρτυράει’ λίγο χοντροκομμένα τα watts της ρύθμισης. Λέω χοντροκομμένα διότι το ίδιο πράγμα δείχνει στα 5 και στα 9 watt, το ίδιο στα 10 και στα 14, το ίδιο στα 15 και στα 19, και πάει λέγοντας. Το αποτέλεσμα στην πράξη είναι να μην κοιτάω ποτέ αυτή τη μπάρα γιατί τελικά δεν μου δίνει καμία χρήσιμη πληροφορία.
Να πω όμως κλείνοντας και
τι θα ήθελα να δω να αλλάζει στην υλοποίηση του Smart mode στο pico. Το μόνο που θα ήθελα είναι μερικές αλλαγές στην οθόνη. Να αναγράφονται δηλαδή τα watts, καθώς και τα Ohms και τα Volts. Το θερμόμετρο μπορεί να λείπει εντελώς. Το άλλο που θα ήθελα πολύ να δω στην οθόνη είναι
μια ένδειξη για το αν μια αντίσταση έχει περασμένη κάποια ρύθμιση στην μνήμη ή όχι. Με αυτό το τρόπο, αν βάλουμε μια νέα αντίσταση, η απουσία της ένδειξης θα μας προτρέπει να ρυθμίσουμε τα watts αλλιώς ξέρουμε πως θα ατμίσουμε στα 20 watts που είναι και η εργοστασιακή προρύθμιση. Αν η ένδειξη για γνωστή αντίσταση είναι αναμμένη, δεν έχουμε παρά να ατμίσουμε στα watts που έχουμε ήδη ρυθμίσει. Κάπως σαν το ‘new coil/old coil’ του ελέγχου θερμοκρασίας δηλαδή. Φυσικά οι αλλαγές αυτές δεν είναι απαραίτητο να έρθουν από την eleaf. Ένα καλό patch από τους προγραμματιστές του φόρουμ αρκεί για να το φέρουμε στα μέτρα μας. ‘Πεδίον δόξης λαμπρόν’ λοιπόν για όλους τους προγραμματιστές μας αλλά φυσικά ‘το γοργόν και χάριν έχει’...
ΥΓ. Ευχαριστώ τον
makis66 και τον
mankar72 που
δεν με άφησαν να δημοσιεύσω αυτά που είχα γράψει για το bypass mode...