Το κόστος δεν έχει σημασία αν κάτι γίνεται επικίνδυνο. Το "ύπουλο" δεν πήγαινε στην "πονηριά" ή όχι του κινέζου αλλά στο ότι οι περισσότεροι χρήστες του ατμοποιητή σπάνια τον ανοίγουν εκεί για έλεγχο, νόμιζα ότι έγινα κατανοητός πριν.
Αν είναι επιμεταλλωμένο ή μασιφ μπρούντζος δεν το ξέρω και λίγη σημασία έχει, αλλά ότι και από τα δύο να είναι από την στιγμή που έρχεται σε επαφή με αέρα/υγρό/ατμό που καταλήγει στα πνευμόνια μας, ενώ μπορεί να κάνει "γέφυρα" λόγω επαφής διαφορετικών υλικών (μπρούντζος + SS) που τα διαρρέει ρεύμα και έχουν αυξημένη θερμοκρασία (ηλεκτρολυτική διάβρωση & οξείδωση). Στην φώτο που έβαλες φαίνεται διαφορετικό το χρώμα εκεί που δεν υπάρχουν εγκοπές και εμένα αυτό δεν μου φαίνεται σόι.
Επειδή βλέπω ότι διϋλίζουμε τον κώνωπα μάλλον χωρίς λόγο, να αναφέρω λοιπόν ότι ο ορείχαλκος ή μπρούτζος δεν είναι βλαβερός για την υγεία μας.
Ο ορείχαλκος είναι κράμα χαλκού (Cu) και ψευδαργύρου (Zn).
Ανάλογα με την χρήση του διακρίνεται σε διαφορετικές αναλογίες περιεκτικότητας των 2 βασικών συστατικών του χαλκού και ψευδαργύρου και παίρνει και το ανάλογο χρώμα.
Το χρώμα του ορείχαλκου αλλάζει επίσης αναλόγως με την περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο. Όταν η περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι χαμηλή, ο ορείχαλκος έχει ένα καφεκόκκινο χρώμα που πλησιάζει το κεραμιδί χρώμα του χαλκού.
Με περιεκτικότητα σε Zn περίπου 30% κ.β., ο ορείχαλκος έχει το χρώμα του χρυσού, αλλά, για ακόμα πιο υψηλή περιεκτικότητα σε Zn, το χρώμα του γίνεται και πάλι καφεκόκκινο.
1. Ο χαλκός είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό ιχνοστοιχείο. Ο χαλκός έχει την δυνατότητα να παίρνει και να δίνει εύκολα ηλεκτρόνια και αυτό εξηγεί και το σημαντικό ρόλο του στις αντιδράσεις οξείδωσης-αναγωγής (οξειδοαναγωγικές) και τη δέσμευση των ελεύθερων ριζών. Ανευρίσκεται στο κρέας, στα καρύδια, τα οστρακόδερμα, τα λαχανικά και στους σπόρους (άλευρα ολικής άλεσης).
Ο χαλκός αν έρθει σε επαφή με όξινα υλικά με ph κάτω από 6.5, που μπορεί να χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, και ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να διαβρωθεί και να μολύνει τις μαγειρεμένες τροφές με τοξικά οξείδια. Αντίθετα, δεν υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης όταν ο χαλκός έρχεται σε επαφή μόνο με υγρά ουδέτερου ή βασικού ph όπως το νερό του δικτύου υδροδότησης (ph 7.2 ως 7.
. Για αυτό το λόγο η χρήση του χαλκού για μαγειρικά σκεύη είναι σπάνια,
αλλά χρησιμοποιείται εκτεταμένα και άφοβα, υπό μορφή κράματος (ορείχαλκος), για την κατασκευή των σωληνώσεων, στροφίγγων, βρυσών κτλ στα δίκτυα υδροδότησης πόσιμου νερού.Παράδειγμα όλοι οι καινούργιου τύπου σωλήνες νερού (οι πράσινοι που κολλάνε μεταξύ τους με θερμοκόλληση) έχουν συνδέσεις από ορείχαλκο.
Το νερό ζεστό ή κρύο που διαρρέει τους σωλήνες αυτούς (τέτοιους έχω και στο σπίτι μου) είναι βλαβερό; Τότε γιατί έχουν πιστοποίηση για χρήση σε πόσιμο νερό;
2. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση κάθε μορφής ζωής. Έχει εκτιμηθεί ότι 3000 από τις εκατοντάδες χιλιάδες πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος, περιέχουν ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος απαντάται στα οστρακοειδή και σε πολύ μικρότερο βαθμό στις ζωικες πρωτεΐνες, στα φασόλια, στα καρύδια, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στον πασατέμπο και στους ηλιόσπορους.
Συμπέρασμα:Ας μην βγάζουμε λοιπόν "άχρηστο" έναν κλώνο στον οποίο ο ελάχιστος ορείχαλκος που έχει, είναι σε σημείο που καμμία σχέση δεν έχει με τον θάλαμο ατμοποίησης αλλά είναι κάτω από την βάση και σαν σκοπό έχει την καλύτερη αγωγιμότητα. Στο σημείο που βρίσκεται καμμία θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς δεν αναπτύσεται ούτως ή άλλως.
Για το αν είναι γενικά βλαβερό ή όχι για την υγεία μας κάποιο ατμιστικό είδος (και όχι λόγω του ελάχιστου ορείχαλκου που έχει όπως και πολλοί γνήσιοι ατμοποιητές), κανείς δεν είναι σίγουρος εφόσον δεν έχουν γίνει έρευνες σε βάθος χρόνου για να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα.
Όλα προς το παρόν είναι ρίσκα που παίρνουμε σαν μεγάλα παιδιά που είμαστε γνωρίζοντας ότι κάνουμε πολύ λιγότερο κακό στον εαυτό μας από ότι αν καπνίζαμε.