3-Power Boost (HCtrl 3 - P-Boost)Ακολουθεί σεντόνι (προειδοποίηση 1η).
Τι είναι λοιπόν αυτό το περίφημο Power Boost που όλοι ρωτάμε και απάντηση δεν παίρνουμε; Ε, λοιπόν δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κλασικό pre-heat (τα προγράμματα 1-5) και ένα pre-heat σε λούπα (τα προγράμματα 6-10). Όλα τα λεφτά βέβαια είναι τα προγράμματα 6-10, το pre-heat σε λούπα δηλαδή, που πραγματικά αναδεικνύουν τα περίπλοκα υγρά με έναν τρόπο που δεν έχω ξανασυναντήσει σε κανένα άλλο μοντάκι μέχρι τώρα. Κάνεις ας πούμε ένα υγρό με μπανάνα και μπισκότο και κρέμα και την μία στιγμή έρχεται επάνω η μπανάνα και μισό δευτερόλεπτο μετά ανεβαίνει το μπισκότο και η κρέμα και μετά ξανά επάνω η μπανάνα, κλπ, κλπ. Σαν να ντριπάρεις και να στάζεις στον ατμο μια το ένα υγρό και μια το άλλο. Μαγεία! Βέβαια αν ατμίζεις μονοδιάστατα υγρά ή σκέτη βάση δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο να χρησιμοποιείς το Power Boost (και δεν έχεις και κανέναν ιδιαίτερο λόγο να αγοράσεις και Dani μεταξύ μας...) οπότε μπορείς να μην διαβάσεις και την συνέχεια που θα είναι πολύ τεχνική και συνεπώς πολύ βαρετή... (προειδοποίηση 2η)
Για να χρησιμοποιήσουμε το Power Boost πρέπει να πάμε στο βασικό μενού, να περιηγηθούμε στα 5 modes λειτουργίας και να επιλέξουμε το HCtrl 3 - P-Boost. Πρέπει επίσης να πάμε στα Extended Functions/Heater Menu/Boost Time και να επιλέξουμε ένα από τα 10 διαθέσιμα προγράμματα. Έχουμε άλλη μία ρύθμιση να κάνουμε αλλά σε αυτήν θα αναφερθώ αργότερα. Προς το παρόν βάζω εδώ το πινακάκι από το manual που θεωρώ (ή, όπως είπα και στο κομμάτι για το heater control, ελπίζω να είναι...) σωστό.
Το πινακάκι βέβαια που μόλις είδατε δεν είναι ακριβώς το πινακάκι του manual. Είναι βασισμένο σε αυτό αλλά έχει υποστεί κάποιες τροποποιήσεις (όλο το επάνω μέρος που περιέχει ελληνικά δηλαδή) και ο δράστης δεν είναι άλλος από τον φίλο μου τον Microchip, τον οποίο και ευχαριστώ για την συμβολή. Η πρώτη στήλη είναι τα προγράμματα που μπορούμε να επιλέξουμε στο Boost Time, η δεύτερη στήλη είναι ο χρόνος που το μοντάκι θα δώσει τα υψηλά ή boost watts (παρακάτω θα μιλήσω για το πως ορίζουμε τα boost watts) και η τρίτη είναι ο χρόνος που το μοντάκι θα δώσει τα κανονικά watts, αυτά δηλαδή που έχουμε ορίσει από το βασικό μενού. Υπάρχει ακόμα μία στήλη αλλά και αυτήν θα την αφήσω για αργότερα. Όπως βλέπετε, για τα προγράμματα 1-5 η τρίτη στήλη δεν έχει τιμή. Αυτό σημαίνει πως το μοντάκι θα δώσει τα boost watts για τον χρόνο που αντιστοιχεί στο πρόγραμμα που επιλέξαμε και μετά θα δώσει τα κανονικά watts μέχρι μέχρι να ολοκληρώσουμε τη τζούρα ή να την διακόψει ο κόφτης (δες το πρώτο διάγραμμα στο τέλος του ποστ). Όπως είπα και πιο πάνω αυτή είναι μια κλασική λειτουργία pre-heat. Αντίθετα στα προγράμματα 6-10 το μοντ θα δώσει τα boost watts για τον χρόνο που λέει η στήλη 2, μετά θα δώσει τα κανονικά watts για τον χρόνο που λέει η στήλη 3 και μετά ξανά το ίδιο εσαεί μέχρι φυσικά να σταματήσει την λούπα ο κόφτης ή εμείς αφήνοντας το fire button (δες το δεύτερο διάγραμμα στο τέλος του ποστ). Η μαγική λοιπόν ρύθμιση του Dani είναι τα προγράμματα 6-10 του Boost Time και γι' αυτά σκάσαμε τα 300 ευρουλάκια. Μπορείτε λοιπόν τώρα να πάτε να βάλετε το μοντάκι σας σε Power Boost Mode, να επιλέξετε ένα από τα 5 αυτά προγράμματα (και να πειραματιστείτε φυσικά και με τα 5), να με ευχαριστήσετε που έγραψα όλο αυτό το σεντόνι και να
σταματήσετε να διαβάζετε γιατί δεν έχω τελειώσει ακόμα και από δω και μπρος τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο βαρετά... (προειδοποίηση 3η και τελευταία...)
Έχω αφήσει εκκρεμότητες. Τρεις εκκρεμότητες για την ακρίβεια. Δεν έχω πει ποια είναι η δεύτερη ρύθμιση που πρέπει να κάνουμε στο Extended Functions/Heater Menu, δεν έχω εξηγήσει τι είναι τα νούμερα στην τέταρτη στήλη του πίνακα και δεν έχω εξηγήσει πώς ορίζουμε τα boost watts. Κι αυτό γιατί εμείς οι χρήστες του Dani εδώ είναι που ερχόμαστε σε επαφή με τα σοβαρά προβλήματα του manual της Dicodes το οποίο άλλα γράφει στο κείμενο και άλλα δείχνει στους πίνακες. Το κείμενο στο εγχειρίδιο γράφει πως τα boost watts τα ορίζουμε από το Power Limit (Extended Functions/Heater Menu/Power Lim). Αυτό ήταν το κείμενο στο εγχειρίδιο του Dani v.1 (και πράγματι έτσι δούλευε στο v.1) και το ίδιο ακριβώς κείμενο υπάρχει και στο εγχειρίδιο του Dani v.2. Μόνο που στο firmware του Dani v.2 υπάρχει μία καινούργια μεταβλητή που ονομάζεται Boost Power (Extended Functions/Heater Menu/Boost Pwr) και πάω στοίχημα πως εδώ ορίζουμε πλέον τα boost watts και όχι στο Power Lim. Αυτή είναι η δεύτερη ρύθμιση που δεν ανέφερα παραπάνω και ξεκαθαρίζω πως αυτή είναι γιατί έτσι αποφάσισα πως είναι το σωστό, όχι γιατί έτσι γράφει το manual. Θεωρώ επίσης πως η τιμή αυτή που θα ορίσουμε στο Boost Pwr αφορά
μόνο τα πρώτα 5 προγράμματα και όχι τα προγράμματα 6-10. Κι αυτό γιατί μόνο έτσι βγάζει νόημα η τέταρτη στήλη του πίνακα. Στην ουσία καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιος έχει δίκιο εδώ. Ο κειμενογράφος του εγχειριδίου ή ο μηχανικός που μάλλον του έδωσε τους πίνακες χωρίς να του εξηγήσει και τι ακριβώς σημαίνουν; Αποφάσισα λοιπόν πως ο κειμενογράφος είναι άσχετος, το κείμενο λέει ότι θέλει και πως ο σωστός δρόμος βρίσκεται στην ανάγνωση της τέταρτης στήλης του πίνακα (για τα προγράμματα 6-10) αλλά και της προεπισκόπησης που έκανε ο microchip για το Dani SBS. Συνεπώς αν έχουμε ρυθμίσει την ισχύ στο βασικό μενού στα 5 watts, τα boost watts για κάθε πρόγραμμα θα είναι αυτά που φαίνονται στην τέταρτη στήλη του πίνακα. Αν έχουμε ρυθμίσει την ισχύ υψηλότερα (φυσικά και θα την έχουμε ρυθμίσει υψηλότερα...), τα boost watts θα έχουν την ίδια ποσοστιαία αύξηση με αυτήν που δείχνει ο πίνακας για τα 5 watts. Αν πχ έχουμε ρυθμίσει την ισχύ στα 10 watts, τα boost watts στο πρόγραμμα 6 θα είναι 13.8, στο πρόγραμμα 7 θα είναι 14.34, στο πρόγραμμα 8 θα είναι 14.72, στο πρόγραμμα 9 θα είναι 15.2 και στο πρόγραμμα 10 θα είναι 16. Δηλαδή τα boost watts θα είναι αυξημένα (σε σχέση με την βασική ρύθμιση των watts από το κυρίως μενού) κατά 38% για το πρόγραμμα 6, κατά 43.4% για το πρόγραμμα 7, κατά 47.2% για το πρόγραμμα 8, κατά 52% για το πρόγραμμα 9 και κατά 60% για το πρόγραμμα 10. Η Dicodes προτείνει να μειώσουμε την βασική ρύθμιση των watts από το κυρίως μενού αν έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα προγράμματα 6-10 γιατί τα boosts ανεβάζουν αρκετά την θερμοκρασία. Εγώ λέω δοκιμάστε, πειραματιστείτε και αποφασίστε μόνοι σας.
Είναι φαντάζομαι ξεκάθαρο σε κάποιον που διάβασε τα δύο κείμενα (για το Heater Protection και το Power Boost) πως και τα δύο modes είναι Variable Wattage Modes και καμία σχέση δεν έχουν με έλεγχο θερμοκρασίας. Το τονίζω κυρίως επειδή διάβασα κάπου πως το Heater Protection "δεν σε αφήνει να πάρεις καμμένο". Το μόνο mode που σου εγγυάται πως δεν θα πάρεις καμένο είναι ο σωστά υλοποιημένος έλεγχος θερμοκρασίας (και του Dani το TC είναι εξαιρετικά υλοποιημένο). Με το Heater Protection μπορείς μια χαρά να φας το καμμένο της αρκούδας αν δεν κάνεις σωστές ρυθμίσεις ή το στήσιμο σου είναι για τα πανηγύρια ή και τα δύο. Και το Heater Protection αλλά και το Power Boost δεν είναι τίποτε άλλο από μικρορυθμίσεις βελτιστοποίησης της ατμιστικής μας εμπειρίας και όχι δικλείδες απόλυτης ασφάλειας. Αν το ζητούμενο είναι αυτή η ασφάλεια, τότε ο δρόμος είναι μόνο ένας: έλεγχος θερμοκρασίας!
Αυτά. Ελπίζω να καταλάβατε κάτι από αυτά που έγραψα. Γιατί εγώ τώρα που τα ξαναδιαβάζω δεν καταλαβαίνω τίποτα...
EDIT: Μόλις έλαβα με ταχυδρομικό περιστέρι και δύο διαγράμματα δια χειρός του μετρ τον οποίο ευχαριστώ και πάλι. Το πρώτο διάγραμμα δείχνει με εύγλωττο νομίζω τρόπο πώς λειτουργεί το πρόγραμμα 3 (με την ίδια λογική λειτουργούν όλα τα προγράμματα 1 έως 5) σε μία τζούρα που διαρκεί 4 δευτερόλεπτα. Το δεύτερο διάγραμμα δείχνει πώς λειτουργεί το πρόγραμμα 7 (με την ίδια λογική λειτουργούν όλα τα προγράμματα 6 έως 10) σε μία τζούρα πάλι 4 δευτερολέπτων. Η κόκκινη γραμμή είναι τα watts, έτσι;