Τα στοιχεια απο το Politico που αναδημοσιευει ο Οικονομικος Ταχυδρομος ειναι η πιο προσφατη προσπαθεια επικαιροποιησης που εχω υπ οψιν μου και εγω , λυπαμαι. Απο κει και περα , οτι ακολουθει ειναι δικη μου ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ γνωμη.
1) Η ιστορια με τα εμβολια ηταν μια εποποιια της επιστημης , ενα κατορθωμα χωρις προηγουμενο στην ανθρωπινη ιστορια. Το οτι σωθηκαν εκατομμυρια ζωες ειναι πλεον αδιαμφισβητητο , οσο και να θελουν διαφοροι να αμφισβητησουν τα ΥΠΕΡΕΠΑΡΚΗ δεδομενα. Τελος συζητησης.
2) Απο κει και περα , αρχιζουν τα δυσκολα : ο Αλμπερτ Μπουρλα , μια ΜΕΓΑΛΟΦΥΙΑ του συγχρονου marketing , λειτουργησε αμειλικτα και με τον τροπο που επιβαλλει ο πολεμικος και επιχειρηματικος χωρος στον οποιο διαπρεπει - δηλαδη ΕΞΟΝΤΩΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ. Ιδου ενα πιθανως καθοριστικο γεγονός: Το εμβόλιο της Astra Zeneca ηταν μακράν το πιο φθηνό από όσα ειχαν εγκριθεί, συγκρισιμο σε αποτελεσματικοτητα και ανεπιθυμητες ενεργειες με αυτο της Pfizer ενώ οι συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησής του ηταν επίσης σχετικά εύκολες. Κι αυτό, με τη σειρά του, εκανε πολλούς ανταγωνιστές της συγκεκριμενης εταιρείας να αγωνιούν. Ποιους ; Aυτους που ειχαν να προωθησουν ενα προιον με καποια ΕΓΓΕΝΗ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - καπως πιο αποτελεσματικο , οκ, καπως πιο ασφαλες, επισης οκ, αλλα με δυσκολες συνθηκες συντηρησης και αποθηκευσης (στους -20% C !) πραγμα που απαιτουσε να στηθει εξ αρχης μια πολυ απαιτητικη και κοστοβορα εφοδιαστικη αλυσιδα. Και επισης φορεα μιας ακομα "αγνωστης" - αρα σχετικα "επιφοβης" - νεας τεχνολογιας m-RNA με αρκετα ερωτηματικα να την συνοδευουν. Και ο Μπουρλα το καταφερε ! Πως ; To αφηνω στην κριση σου.
3) Τα πηρε η Φον ντερ Λαιεν (η αλλοι ανωτατοι λειτουργοι); Kατα την γνωμη μου μαλλον σιγουρα - αλλα να προσεξουμε εδω ενα σημαντικο σημειο: οτι και αν συνεβη, δεν ειχε ως αποτελεσμα να φορτωθει η ανθρωποτητα κατι αχρηστο. Αυτο που "φορτωθηκε" η ανθρωποτητα ηταν κατι ακριβοτερο, το οποιο απο οτι φαινεται υπερκοστολογηθηκε κιολας για να βγαλει τα υπερογκα εξοδα του συν τα εξτραδακια που μοιραστηκαν οι γυρω- γυρω. Η Pfizer δεν πιεστηκε ΚΑΘΟΛΟΥ ωστε να προσφερει αξια λογου αντισταθμιστικα οφελη στα συστηματα υγειας τα οποια εν τελει επιβαρυνε , ενω η Moderna και η Johnson την εκαναν τουμπεκι αρκουμενες σε ενα μικρο - πλην οχι ευκαταφρονητο μεριδιο απο την πιτα. Οι δε Ρωσοι και Κινεζοι με τα κατωτερα εμφανως εμβολια (για αυτο αλλωστε δεν δημοσιοποιουσαν στοιχεια...), αρκεστηκαν στο να κανουν "αγαθοεργιες" στην παμπτωχη Αφρικη και γενικα στον τριτο κοσμο που ετσι κι αλλιως δεν ενδιεφερε τον Μπουρλα, εδραιωνοντας ομως προνομιακη πολιτικη σχεση. Κλασσικος επιχειρηματικος πολεμος δηλαδη , με νικητες και ηττημενους: o Μπουρλα ειχε badget και "εχωνε" , οι αλλοι δεν ειχαν αρκετο και τον ηπιαν.
Αυτος ειναι ο κοσμος μας αδερφε: ενας κοσμος οπου για να γινει ενα χρησιμο δημοσιο εργο (πχ ενα νοσοκομειο), μιζαρουν γυρω γυρω εκατονταδες "ημετεροι" εργολαβοι ωστε να βγαλουν και αυτοι μετα το κατιτις τους. Ενας κοσμος που ακομα και μια Ευα Καιλη μπορει να τα παρει απο το Καταρ . Τι σε εκπλησσει δηλαδη με την Φον ντερ Λαιεν ; Περιμενες να λειτουργησει αλλιως ; Kαλως ηρθες στον καπιταλισμο φιλε treloneritis!
ΥΓ: Αν με το υποτιμητικο "ιεροψαλτης" εννοειτε αυτον που εννοω, δηλωνω κατηγορηματικα οτι δεν συμμεριζομαι ΚΑΘΟΛΟΥ την γνωμη σας. Ας μην το λυσουμε κι αυτο εδω ομως ...