Πραγματικά αμφιβάλλω πως σαν σύνολο οι ατμιστές έχουμε αναπτύξει φανατισμό. Σίγουρα υπάρχουν και τα fanboys απλά επειδή οι περισσότεροι γίναμε ατμιστές για λόγους -προσωπικής- υγείας για να το κόψουμε το ρημάδι (και όχι μόνο για εμάς, για οικογένεια, φίλους, παιδιά, σκυλιά, γατιά), θέλω να πιστεύω πως (επίσης οι περισσότεροι) δεν θα καταλήξουμε σαν αυτούς που σκοτώνονται για κινητά και κονσόλες. Ναι, πολλοί είμαστε επίσης επιφυλακτικοί απέναντι σε μελέτες και έρευνες που γίνονται από συγκεκριμένα πρόσωπα και οργανισμούς, ιδίως όταν αυτές γίνονται με λάθος τρόπο (αυτό πάει και στον @sunspot που μπορεί να μπερδεύει την επιφύλαξη με την θεοποίηση).
Αυτό δε σημαίνει όμως πως απορρίπτουμε ό,τι δεν μας «αρέσει», και πως δεν είμαστε ανοιχτοί σε νέα δεδομένα εάν και εφόσον αυτά προκύψουν, έτσι;
Περί ερευνών και συμφερόντων, δύο απλά πραγματάκια: Αφενός μπορεί η μια δεκαετία να φαίνεται λίγος χρόνος, σκέψου όμως πόσες έρευνες (πόσες να είναι άραγε) έχουν γίνει μέσα σε αυτή. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται σε «τύψεις» της επιστημονικής κοινότητας για το φιάσκο του τσιγάρου, αλλά το τραβάνε όσο δεν πάει. Αφετέρου, όσα συμφέροντα και να έχει κάποιος για να φτάσει στο σημείο να προσπαθήσει να μαγειρέψει έρευνες (και από τις δύο «πλευρές») υπάρχουν τόσο οι ανεξάρτητοι επιστήμονες όσο και η μέθοδος του
peer review. Ας προσπαθήσουν λοιπόν, χλωμό να τα καταφέρουν
Πιστεύω πως οι απορίες σου περί «ορθής» χρήσης, αν και καθόλα εύλογες, χάνουν την ουσία. Η οποία είναι πως το άτμισμα αποτελεί έναν ασφαλέστερο (-κατά πολύ- λιγότερο επικίνδυνο, με -πολύ- λιγότερες ουσίες, πες το όπως το θέλεις) τρόπο πρόληψης νικοτίνης που εξομοιώνει το τσιγάρο, και με «σωστή» χρήση βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος. Κανένας δεν λέει πως είναι αθώο, ούτε πως είναι σαν να αναπνέουμε αέρα κοπανιστό, όποιος τα λέει αυτά είναι το λιγότερο αδαής. Ο μόνος ασφαλής τρόπος να ατμίζουμε είναι να μην ατμίζουμε καθόλου.
Αυτό, από το να θεωρεί κάποιος πως το τσιγάρο είναι προτιμότερο, απέχει χιλιόμετρα.
Το να λέμε πως το άτμισμα είναι καρκινογόνο και εξίσου επικίνδυνο επειδή αν ατμίσουμε ένα κινέζικο υγρό με 80% άρωμα και νερό βρύσης σε ατμοποιητή ego με φυτίλι σιλικόνης στα 8.9v για είκοσι δευτερόλεπτα τζούρα θα πάρουμε καρκινογόνες ουσίες, είναι το ίδιο λανθασμένο με το να λέμε (ελλείψη καταλληλότερου παραδείγματος, είμαι και άυπνος τρομάρα μου) πως ένα φάρμακο είναι επικίνδυνο επειδή κάποιος κοπανούσε τέσσερα παυσίπονα μαζί με μισό μπουκάλι ουίσκι κάθε μέρα για μια εβδομάδα σερί.
Εννοείται πως για εμένα ο ατμιστής που συνεχίζει να ατμίζει μετά τη διακοπή του καπνίσματος επηρεάζει (έστω και σε απειροελάχιστο σημείο, έστω με κλινικά ασήμαντη επιβάρυνση, και ας ατμίζει απλή βάση όπως προαναφέρθηκε) τον οργανισμό του. Εννοείται πως ο μη καπνιστής που θα με ρωτήσει για το ητ θα πάρει την ίδια απάντηση με το αν θα με ρωτούσε για το να ξεκινήσει με πρινς ή κάμελ. Και ας είμαι της λανθασμένης (για την προκειμένη περίπτωση) άποψης πως «από το κανονικό, καλύτερα το ηλεκτρονικό». Λέω λανθασμένης αφού -στον μη καπνιστή- ΠΑΝΤΑ υπάρχει η επιλογή «κανένα».
Αλλά στέκομαι απλά στο τελευταίο που γράφεις. Σε δύο σκέλη. Πρώτον, ναι, όταν το χρησιμοποιούμε σαν μέσο να ελαττώσουμε ή να κόψουμε το κάπνισμα, μας κάνει καλό, κάτι που έχουμε δει όσοι έχουμε κόψει το κάπνισμα. Δεύτερον, κάποιοι μπορεί να μην κόβουν το άτμισμα, αλλά σίγουρα επιβαρύνουν τον οργανισμό τους σημαντικά λιγότερο από το να κάπνιζαν, όσο και να κάπνιζαν. Αυτό και μόνο μου αρκεί.
Αν έχουμε νέα, σωστά τεκμηριωμένα, επιστημονικά στοιχεία (όχι τύπου Μπεχράκη, Τουμπή, Μουρούτη, Wakefield κ.ο.κ.)που δείχνουν το αντίθετο, εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε