Δεν είχα σκοπό να γράψω σε αυτό το νήμα, παρακάτω θα πω γιατί, αλλά μετά μου έκανε κλικ: Δεν θεωρώ τον εαυτό μου "reviewer"!
Δεν είχα σκοπό λοιπόν γιατί α) Όσον αφορά τα υγρά, δεν συμβουλεύομαι. Δεν το κάνω γιατί δεν ψάχνω υγρό. Έχω καταλήξει σε σκέτη βάση και ενίοτε ένα δυο καλά υγρά, για μένα. Όταν είναι να δοκιμάσω κανένα καινούριο, ψάχνω απλά το background του κατασκευαστή και μερικές λεπτομέρειες ώστε να ξέρω τι να περιμένω. Γενικά, τα βίντεο review με υγρά, δεν μου γεμίζουν το μάτι. Γιατί περισσότερο είναι παρουσίαση, παρά κριτική. Άσε που το να κάθεσαι και να μιλάς σε μια κάμερα, δεν σε αφήνει να είσαι όσο ήρεμος χρειάζεται ώστε να "δεις" ένα υγρό σε βάθος. Δεν ξέρω, άλλοι μπορεί να βολεύονται με αυτό, εγώ σίγουρα όχι. Γι αυτό και έχω επιλέξει το γραπτό λόγο για να αποτυπώνω την εμπειρία μου. Δεν θα με πείραζε μια κάμερα, αν στην ουσία βιντεοσκοπούσε μια συζήτηση. Τρεις τέσσερις ατμιστές δηλαδή, να παίρνουν ένα υγρό, να το δοκιμάζουν και να προσπαθούν να το αναλύσουν συζητώντας.
β) Όσον αφορά εξοπλισμό, επειδή δεν κάνω γενικά αγορές, πάλι δεν συμβουλεύομαι reviewers. Αν όμως ήταν να τσεκάρω κάποιο εργαλείο, μάλλον τον busardo θα επέλεγα. Και αυτό γιατί ο τύπος διυλίζει τον κώνωπα!
Επί προσωπικού κάποια πράγματα και συγκεκριμένα, γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου "reviewer", ότι και να σημαίνει αυτό στο μυαλό του καθενός.
Η αγορά του ητ είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Όταν ξεκίνησε, λίγοι φαντάστηκαν τις προοπτικές και ακόμα λιγότεροι έκαναν κάτι γι αυτό. Και μπράβο τους! Προσωπικά λοιπόν, επέλεξα τον γραπτό λόγο όχι για να κάνω review, να βγάλω λεφτά ή να γίνω διάσημος ή πρώτη μούρη στον ατμό. Ξεκίνησα εκθέτοντας τις εμπειρίες μου και τίποτα άλλο. Κακά τα ψέμματα, ωραία η ψηφιακή εποχή, αλλά ο γραπτός λόγος εξάπτει περισσότερο τη φαντασία. Και είναι ανάλογος και της διάθεσης αυτού που γράφει. Αν χρησιμοποιείται σωστά, δεν είναι παρεξηγήσιμος. Για μας που μεγαλώσαμε στην προ ίντερνετ και κινητού εποχή, που είχαμε και αλληλογραφία προ της ηλεκτρονικής, που περιμέναμε πως και πως τον ταχυδρόμο να μας φέρει το γράμμα από το "πρόσωπο", νομίζω ότι είναι πιο ευχάριστος. Τα περισσότερα υγρά για τα οποία έχω γράψει, τα έχω πληρώσει από την τσέπη μου. Αρκετά μου τα έχουν στείλει διάφορες εταιρείες του χώρου, άλλα τα δανείζομαι και αρκετά επίσης μου τα έχουν δώσει συνατμιστές. Αν αυτό που κάνω αρέσει σε κάποιους, χαρά μου. Αν έχει βοηθήσει κάποιους στο να επιλέξουν κάποιο υγρό, είτε για δοκιμή είτε για πιο μόνιμο, ακόμα μεγαλύτερη χαρά μου. Αλλά reviewer με την έννοια που αντιλαμβανόμαστε, δεν με θεωρώ. Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να γράψει τις εμπειρίες του, και αν δώσει λίγο βάση στο υγρό που ατμίζει και το κάνει στην ηρεμία του και τη "φάση" του, μπορεί να το κάνει και πολύ καλά. Το τι θα δοκιμάσεις και τι αποτέλεσμα θα γράψεις, εξαρτάται κατά πολύ από την ψυχολογία. Έχω στα χέρια μου τα VDLV εδώ και 20 μέρες περίπου και μόλις το Σάββατο ξεκίνησα να γράφω, απλα δεν είχα όρεξη! Γνωρίζω ότι κάποιοι κατασκευαστές μπορεί να επωφεληθούν από ένα δικό μου γραπτό. Στο μυαλό μου, αυτό θα συμβεί αν πρόκειται για καλά υγρά και αποφασίσουν και άλλοι συνατμιστές να τα δοκιμάσουν, όχι επειδή το είπα εγώ, αλλά γιατί σε γενικές γραμμές συμφωνούν γευστικά. Το αν γίνεται στην πραγματικότητα, δεν μπορώ να το γνωρίζω, ούτε μέσα στο κεφάλι του καθενός είμαι, ούτε εμπορικά στοιχεία διαθέτω!
Με απλά λόγια, αυτό που θέλω να πω στους συνατμιστές, νέους και παλιούς στο σπορ, είναι "δοκιμάστε, αφιερώστε λίγο χρόνο στο υγρό και αφιερώστε λίγο χρόνο στο να γράψετε τις εντυπώσεις σας". Κανείς δεν πρόκειται να σας πει "άσε ρε, ατμιστής δυο μήνες και έχεις και άποψη". Θα βοηθήσετε στην εξέλιξη μιας συζήτησης για κάποιο υγρό, θα δώσετε ιδέες και πιθανόν να βοηθήσετε κάποιο νεότερο να αποφασίσει. Το πιο δύσκολο κομμάτι, είναι η αντικειμενικότητα. Δεν μπορώ να σας πω πως να κρίνετε ένα υγρό. Ο καθένας έχει τον τρόπο του. Και αυτός αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό διαπίστωσα διαβάζοντας τα πρώτα μου γραπτά. Μπορώ όμως να σας παροτρύνω να το κάνετε χωρίς φόβο. Ακόμα και δωρεάν να σας στείλει υγρά μια εταιρεία, δεν της χρωστάτε χάρη. Γράψτε τη γνώμη σας, είτε θετική είτε αρνητική. Το €1.5/ml δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα υγρό πρέπει να είναι κορυφαίο, όπως και το €0.10/ml δεν σημαίνει ότι το υγρό πρέπει να είναι μούφα.
Τον φίλο Ρένο, τον παρακολουθώ σε κάποια υγρά, ιδιαίτερα αν έχει γίνει ντόρος γι αυτά. Σε κάποια πράγματα συμφωνούμε, σε κάποια όχι. Αν συμφωνούσαμε σε όλα, το πιθανότερο είναι να είχαμε στήσει καμιά εταιρεία! Θα ήθελα να επέστρεφε στο φόρουμ, κάποια εποχή έμπαινε, άνοιγε θέματα με τα review του, απαντούσε σε ερωτήσεις. Μετά, σταμάτησε να απαντάει σε ερωτήσεις και τέλος σταμάτησε να μπαίνει. Είναι καλό να έχουμε απόψεις σε μεγάλο αριθμό.
Φτου, πάλι σεντόνι βγήκε! Κλείνω: δοκιμάστε ότι βρείτε μπροστά σας! Γράψτε όσο μπορείτε! Κάποιος πολύ πιθανόν να ταυτιστεί με τις απόψεις σας και να βοηθηθεί στις επιλογές του. Και ακόμα καλύτερα, μπορεί να αρχίσει και αυτός να γράφει. Η κριτική δεν είναι μονοπώλιο. Και η βαρύτητά της δεν έχει να κάνει ούτε με τον αριθμό των ποστ, ούτε με το userclass ούτε με την ημερομηνία εγγραφής στο φόρουμ. Έχει να κάνει με την ορθότητά της. Και αυτό δεν χαρίζεται! Κερδίζεται!