Δύο πράγματα πρέπει να κατανοήσουμε για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το άτμισμα:
α) Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά
β) Το άτμισμα είναι στην ουσία το μεγαλύτερο OPEN SOURCE PROJECT σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Και εξηγούμαι!
Λεπτομέρειες.
Στην αρχή ήταν κάτι gamucci με προγεμισμένα καρτομάιζερ. Για όσους δεν ξέρουν τι είναι αυτά, η έρευνα δεν βλάπτει. Έπεσαν λοιπόν στα χέρια κάποιων που ήθελαν το κάτι παραπάνω. Και ξεκίνησε η πατέντα να πηγαίνει τραίνο. Φτιάχτηκαν συσκευές ατμοποίησης με επαναγεμιζόμενα τανκ, κάρτο κ.ο.κ. Φτιάχτηκαν drippers με γέφυρα ή χωρίς. Μπήκε στο παιχνίδι ο Νόμος του Ωμ, ο οποίος κάποτε θα εξελιχθεί σε ιερό ευαγγέλιο για τους ατμιστές, και θα κάνουμε μέχρι και παρέλαση προς τιμήν του. Μαζί με αυτά, εξελίχθηκαν τα σύρματα με και χωρίς αντίσταση, τα απορροφητικά υλικά και βέβαια οι μπαταρίες. Οι πρώτοι επισκευάσιμοι, ήταν δύσκολοι. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Όλοι όσοι ήθελαν να πάνε το άτμισμα ένα βήμα παραπέρα, ήθελαν ένα επισκευάσιμο. Αλλά υπήρχε φόβος. Και αν ανατρέξετε σε παλιότερα νήματα, θα καταλάβετε γιατί. Μέχρι που εμφανίστηκαν δύο ατμοποιητές οι οποίοι μπορούσαν να στηθούν ακόμα και από άτομο με Πάρκινσον, αφού έχει πιει τεκίλες, πάνω σε πλοίο με 9 μποφόρ και στο σκοτάδι: τα ονόματα αυτών, Spheroid και Kayfun. Πριν κυκλοφορήσει ο δεύτερος, θυμάμαι τον εαυτό μου να μιλάω με διάφορους στο φόρουμ όσον αφορά τον πρώτο, ήθελα και εγώ να δω τι είναι αυτός ο επισκευάσιμος... Αλλά τελικά, ο Kayfun είναι που ευθύνεται για την τεράστια είσοδο ατμιστών στον κόσμο του "στρίβειν, φυτιλιάζειν και ντουμανιάζειν". Και εδώ είναι το σημείο που αρχίζει να μετρά η λεπτομέρεια, αφού το βασικό πρόβλημα της ευκολίας σε συνδυασμό με την απόδοση, λύθηκε: Κάποιο μυαλό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μικρή τρύπα στο επιστόμιο σε συνδυασμό με στενή καμινάδα, ανεβάζει τη γεύση. Απεδείχθη. Με τον IATTY πρωτοπόρο στη στενή καμπάνα, ακολούθησαν και άλλοι. Και πλέον, κάθε νέα δημιουργία βασίζεται σε κάποιο μοτίβο και με προσοχή στη λεπτομέρεια, προσπαθεί να αναδείξει κάποιο σημείο στο άτμισμα στο οποίο έχανε η προηγούμενη προσπάθεια. Πάρτε για παράδειγμα το Phenomenon. Πόσο μοιάζει το deck του με ενός KF? Έχει καμία σχέση η απόδοσή του, ιδιαίτερα στις πολύπλοκες γεύσεις? Λεπτομέρειες είναι που καθορίζουν το αποτέλεσμα. Κάτι που εμένα μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό, χρόνια λάτρης της F1, έχω συνηθίσει καταστάσεις που κρίνονται σε κάποια χιλιοστά του δευτερολέπτου. Σε όλη αυτή την εξέλιξη, δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψιν και την εξέλιξη των υγρών. Αν ατμίζαμε όλοι σκέτη βάση, δεν θα υπήρχε λόγος να εξελιχθούν τα άλλα σημεία του ατμίσματος (προσωπική άποψη). Σε όλη αυτή την πορεία, γίναμε απαιτητικοί. Και καλά κάναμε, ο εξοπλισμός μας πρέπει να βγάλει τα λεφτά του. Ταυτόχρονα όμως, γίναμε ξαφνικά και κριτές των πάντων και των όλων. Πρέπει να χωνέψουμε ότι δεν υπάρχει ο τέλειος ατμοποιητής, που να υπερτερεί στα πάντα και με κάθε υγρό, έναντι του ανταγωνισμού. Σίγουρα μικροί, παίζατε υπερατού οι περισσότεροι. Ακόμα και η καλύτερη κάρτα, έστω και σε μία κατηγορία κάπου θα έχανε. Έστω όμως ότι υπήρχε αυτός ο ατμοποιητής. Πόσα θα ήσασταν διατεθιμένοι να πληρώσετε?
Open Source
Το feedback που δίνεται παγκοσμίως μέσα από fora, συζητήσεις, skype και δεν συμμαζεύεται, είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εξέλιξη που ζούμε. Λιμαρίσματα κεραμικών, ανοίγματα καμπάνας, περιορισμός ή επέκταση εισαγωγής αέρα, βίδες, ελατήρια και γενικά πατέντες, ελήφθησαν υπόψιν από κατασκευαστές και ενσωματώθηκαν σε προσπάθειες, άλλες φορές με επιτυχία, άλλες όχι. Και φυσικά, υπάρχουν κατασκευαστές οι οποίοι ακόμα και ένα κακό προϊόν να βγάλουν, θα αποσβέσουν μόνο και μόνο από το όνομα των προηγούμενων προϊόντων τους. Έτσι, άθελά μας έχουμε όλοι συμβάλλει στην εξέλιξη κάθε παραμέτρου του ητ.
Σεντονάκι βγήκε, οπότε ας το "διπλώσω" σιγά σιγά. Πιστεύω ότι μόλις ο "νέος" ατμιστής αποφασίσει ότι θέλει το κάτι παραπάνω, με προσεκτικές κινήσεις και αγορές μπορεί να καταλήξει σε 2,3,5 ατμοποιητές οι οποίοι να τον καλύπτουν. Αυτό, βάσει του ατμιστικού του προφίλ και των υγρών στα οποία έχει καταλήξει. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα, καθώς δοκιμάζω πολλά. Ανάλογα το προφίλ απόδοσης ενός υγρού, έχω μια άποψη για το ποιος ατμοποιητής θα το τιμήσει περισσότερο. Και αν πέσω έξω, θα το δοκιμάσω και στον άλλο. Με τρεις ατμοποιητές τη βγάζω, είχα πέντε αλλά χάρισα τους δύο. Και μόνο έναν αυθεντικό, ευτυχώς ήμουν τυχερός και οι κλώνοι μου αποδίδουν εξαίσια.
Το κατά πόσο θα πάμε παρακάτω, δεν δύναμαι να το γνωρίζω. Ο δικός μου εγκέφαλος εστιάζει στην αναλυτική σκέψη και όχι στη δημιουργία και την εφεύρεση. Το ότι έχω καταλήξει από θέμα εξοπλισμού, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να δοκιμάζω αξιόλογα καινούρια πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε πολλά να δούμε ακόμα. Ήδη, βλέπουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πριν λίγο καιρό. Το αν πραγματικά θα κάνουν τη διαφορά οι εξελίξεις, είναι που πρέπει να μας ενδιαφέρει.