Συγνώμη που θα παρέμβω με τον τρόπο που θα το κάνω, αλλά η όλη συζήτηση έχει ξεφύγει τελείως off topic σε σχέση με το θέμα του νήματος.
Η συζήτηση δεν είναι πόσο μπορεί να δυσκολευτεί ένας νέος ατμιστής με τη σημερινή τεχνολογία, αλλά κατά πόσο εμείς δεχόμαστε τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα, πόσο μεγάλη καταναλωτική μανία έχει ο καθένας, αν υπάρχουν μόδες στο η.τ. και κάποιο ερώτημα με την ποιότητα που δεν κατάλαβα (
) . Κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε η IreneS βρίσκονται
εδώ κι
εδώ, ψηλά στις ψηφοφορίες.
Θα μιλήσω για το η.τ. σε επίπεδο mod, επισκευάσιμων και high end clearo, γιατί οι entry level συσκευές, είναι και αυτές που είναι απαραίτητες για να διακόψει κάποιος το κτ. Θεωρητικά με μια eGo μπαταρία και ένα απλό aspire, κόβεις το τσιγάρο. στα υπόλοιπα λοιπόν.
Καταρχήν η άποψή μου είναι πως το εμπόριο γενικά είναι κάτι σύνθετο και είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να απομονώσεις κάποιες μόνο πτυχές του ξεχωριστά για ανάλυση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τιμές εξαρτώνται από το αν είναι διατεθειμένος ο αγοραστής να δώσει ένα ποσό για να αγοράσει μια συσκευή που αντικειμενικά δεν χρειάζεται (Σε σχέση με τα entry level υπενθυμίζω. καταναλωτικότητα), αν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες του καταναλωτή (μόδα, τεχνολογική εξέλιξη) και από αρκετούς άλλους παράγοντες του οποίους δεν ξέρω ακριβώς (δεν είμαι οικονομολόγος) οπότε δε θα επεκταθώ.
Ξεκινάω αντίστροφα. Όπως σε κάθε τι στον κόσμο που αφορά το εμπόριο, έτσι και στο η.τ. υπάρχει μόδα. Αν δε σας αρέσει η λέξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη "τάση". Για παράδειγμα, σήμερα η "τάση" λέει να παίρνουμε ηλεκτρονικά μοντάκια σε μορφή κουτιού. Δύο χρόνια πριν που τα ηλεκτρονικά δεν ήταν τόσο εξελιγμένα, η τάση ήταν τα μηχανικά σε σχήμα σωλήνα. Σήμερα η τάση λέει αντιστάσεις subohm, τόσο κοντά στο μηδέν που το επόμενο βήμα θα είναι να αλείψουμε τη γλώσσα μας με vg και να κολλήσουμε δύο καλώδια. Πριν από δύο χρόνια, subohm (απλά. 0,6-0,8) κάνανε όσοι είχαν μηχανικά για τα ντουμάνια και όσοι είχαν ηλεκτρονικά ανεβάζανε στα 2.0-2.2 Ω καθώς παίρνανε καλύτερη γεύση. Παρόλα αυτά το εμπόριο του η.τ. έχει μια ιδιομορφία, ίσως μοναδική σε όλες τις μορφές του εμπορίου. Η βιομηχανία ακολουθεί τους καταναλωτές και δε συμβαίνει το αντίστροφο. Εννοώ ότι η βιομηχανία η.τ. είναι αυτή που προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις "τάσεις" του καταναλωτή και όχι το αντίστροφο. Αυτό συμβαίνει γιατί η εξέλιξη του η.τ. βασίστηκε κυρίως στους modders. Τους πραγματικούς. Αυτούς που εφτιάχναν μόνοι τους τις συσκευές του (μόνταραν δηλαδή) πχ ο μάστρο-SEB και όχι εμάς που τα αγοράζουμε έτοιμα. Οι Μουτζαχεντίν (έτσι λέγανε παλιά τους σαμπωμάδες με τα μηχανικά) είναι αυτοί που αναζήτησαν και εξέλιξαν έναν τρόπο να παίρνουν εξωπραγματικά ντουμάνια για το χόμπυ τους. Σιγά σιγά τα πράγματα θα αντιστραφούν, καθώς οι βιομηχανίες πάντα παίρνουν το πάνω χέρι. Θέλουν βλέπετε να ελέγχουν αυτές το εμπόριο. Να δημιουργούν αυτές τις τάσεις. Και νομίζω πως σιγά σιγά το κάνουν, διότι παρατηρώ πως τα ηλεκτρονικά mod γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα, βάζουν μέσα έλεγχο θερμοκρασίας, σύρματα που δεν έχουν αλλού χρήση (ή δεν την γνωρίζω εγώ τη χρήση τους) κλπ.
Υπερκαταναλωτισμός : Νομίζω μια ματιά στους πίνακες των thread που παρέθεσα στην αρχή, αρκεί. Κακά τα ψέματα. Οι περισσότεροι που είμαστε μέσα στο φόρουμ, είμαστε και λίγο χομπίστες. Ο απλός ατμιστής του eGo-Aspire που δεν τον πιάνει η καταναλωτική μανία, γιατί δεν το έχει χόμπυ, δε βρίσκεται μέσα στο φόρουμ. Γιατί η εξέλιξη του έχει δώσει αυτό που χρειάζεται χωρίς προβλήματα. Γεμίζει, οπλίζει, πυροβολάει. Πλέον δεν υπάρχουν ούτε διαρροές ούτε τίποτα. Ο καταναλωτισμός είναι ίδιον του ανθρώπου. Είναι δείγμα της απληστίας που έχουμε όλοι όσοι ζούμε σε αστικές μοντέρνες κοινωνίες. Μην παρεξηγηθείτε. Συμβαίνει σε όλους και κανείς δεν ξεφεύγει. Ακόμα και οι απλοί eGo ατμιστές, ξεμπουκώνουν τη καταναλωτική μανία σε άλλα πράγματα. Ρούχα, παπούτσια, αυτοκίνητα, ό,τι βάλει ο νους του καθενός. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να το ελέγξω. Φυσικά δεν τα καταφέρνω καθώς έχω ήδη μια σπίννερ, ένα istick έναν aspire και έναν kfl. Έχω επίσης 2 ηλεκτρικές κιθάρες, μια ακουστική, μια κλασσική, μια φυσαρμόνικα, μια φλογέρα, ένα μαντολίνο, ένα μπουζούκι και παρακαλάω να μου πέσουν λεφτά από τον ουρανό να πάρω κι ένα λαούτο (έτερο χόμπυ). Σε κάποιους θα φανούν λίγα, αλλά αν είχα λεφτά θα είχα περισσότερα. Η κοινωνία και το εμπόριο, με κάνουν να θέλω κι άλλα. Θα ήθελα να έχω άλλον ένα επισκευάσιμο και έναν ντρίππερ για δοκιμές γεύσεων. Μου χρειάζονται; ΟΧΙ. Μπορώ να περιμένω να τελειώσει ένα τάνκ και μετά γεμίζω με άλλη γεύση. Τους θέλω; ΝΑΙ. Πολύ.
Τιμές: Το θέμα τιμής είναι συνάρτηση όλων των παραπάνω και πολλών άλλων ακόμα που έχω ξεχάσει. Το ζήτημα είναι πόσο μεγάλη ανάγκη νιώθει πως έχει κάποιος ένα προϊόν. Δηλαδή αν νιώθεις πως διαφορά ποιότητας που έχει ένας αυθεντικός άτμο από τον κλώνο του, είναι σημαντική, σκας και το αντίστοιχο μπαξίσι. Αν πάλι όχι, πας Fasttech. Αν νιώθεις πως χωρίς TC το άτμισμά σου είναι νωθρό, στέλνεις στο συρτάρι τα μηχανικά και τα απλά ηλεκτρονικά mod και βουτάς ένα ωραιότατο (και μερικώς λειτουργικό όπως απέδειξε ο Camper) TC mod. Αν νιώθεις πως ο απλός aspire είναι βαρετός στο να τον γεμίζεις και θέλεις να βάζεις και υγρά που σπάνε τα πολυκαρβονικά τανκάκια, αρπάζεις έναν ωραιότατο Ναυτίλο και δίνεις και 30 ευρουλάκια. Χόμπυ είναι πλέον. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει κανέναν που δίνει τα λεφτά του. Εγώ προσπαθώ απλώς να το κρατάω χαμηλά. αλλά είναι δική μου επιλογή
Τώρα μπορείτε να σκεπαστείτε με το σεντόνι μου