Αγόρασα το melo 4 μόλις εχθές και είπα να γράψω κι εγώ τις εμπειρίες μου.
Είμαι ατμιστής περίπου 4 μήνες, και καπνιστής ήμουν από τα 15 μου... δηλαδή κάπνισμα 25 χρόνια, άτμισμα 4 μήνες... Πρώτος ατμοποιητής ήταν ο nautilus 2, πολύ τίμιος και με έκανε να μην θέλω να ξαναβάλω τσιγάρο στο στόμα μου.
Αγόρασα τον melo 4 για δύο λόγους, για το πανεύκολο γέμισμα που τόσα καλά λόγια ακούγονται στο internet, και για να προσπαθήσω να μπω στον κόσμο των DL... καθώς ο nautilus 2 είναι καθαρά MTL. Επίσης, είχα δει πως ο melo 4 δεν κάνει εκπτώσεις στην γεύση. Η γεύση είναι ότι ζητώ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, δεν με νοιάζει το νέφος.
Η πρώτη επαφή με απογοήτευσε. Μέχρι τώρα δοκιμάζω την προεγκατεστημένη 0.3 ohm αντίσταση, με eleaf pico 75 mod, στα 35-45 watts. Αμέσως φάνηκε η αυξημένη κατανάλωση σε υγρό σε σχέση με την 0.7ohm του nautilus 2. Μέτρησα με το mod τις τζούρες: από γεμάτους ατμοποιητές, ο nautilus 2 άδειασε στις 95 τζούρες, ο melo 4 άδειασε στις 66 τζούρες.
Από θέμα γεύσης, αν και δεν έχω αρκετή εμπειρία για να πω, μάλλον ο nautilus 2 έχει καλύτερη γεύση. Βέβαια, είναι τελείως διαφορετικός και ο τρόπος ατμίσματος. Δεν λέω πως ο melo 4 δεν έχει ωραία γεύση... αν δεν είχα ως μέτρο σύγκρισης τον nautilus θα εντιπωσιαζόμουν νομίζω. Το υγρό που δοκίμασα είναι rope cut skipper 30/70 pg/vg. Τον αέρα τον έχω περιορισμένο, περίπου στο 1/4 την οπής αέρα που έχει ο melo 4.
Ατμό βγάζει περισσότερο ο melo 4, χωρίς να σημαίνει πως βγάζει λίγο ατμό ο nautilus... ικανοποιητικά ντουμάνια και οι 2.
Το γέμισμα φυσικά του melo 4 είναι εξαιρετικό, μηδέν διαρροές.
Αυτό που με παραξένευσε είναι πως η μετάβαση προς DL έγινε πανεύκολα. Και όχι μόνο αυτό, ατμίζω ένα full melo 4 tank, και μετά προσπαθώ να κάνω το ίδιο με τον nautilus 2. Ενώ από MTL σε DL πάω πανεύκολα, από DL σε MTL ζορίζομαι... μου δίνω την εντύπωση ότι ζορίζω τον λαιμό να ρουφά (σφιχτές τζούρες του nautilus)... κάτι που το περίμενα ανάποδα, καθώς ήμουν καμπιστής για δεκαετίες.
Να προσθέσω πως αντέχει... έφαγε 2 τούμπες από την πρώτη μέρα, δεν κατάλαβε τίποτα.
Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ και τους δύο για 1-2 μέρες ακόμα εναλάξ, και μετά θα δοκιμάσω και τις υπόλοιπες αντιστάσεις του melo 4. Έχω μεγάλη περιέργεια για την κατανάλωση της 0.5ohm και την εμπειρία την 1.8ohm του triton. Ακόμα, θα δω και την συμπεριφορά του σε λεμονόταρτα 50/50 που εκεί πιστεύω πως ο melo 4 θα λάμψει.
Σχετικά με τα watts, το pico μου φτάνει ως 75watt. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να το παίζω στα όριο, επομένως έχω στο μυαλό μου μία safe watt μέγιστη τιμή τα 60 watt. Πριν να αγοράσω τον melo 4 είχα απορία αν τελικά ένα mod με τόσα χαμηλά watt μπορεί να αποδόσει σε τόσο χαμηλές αντιστάσεις. H 0.3ohm είναι από 30-80 watt, αλλά πάνω από 55watt έρχετε εξαιρετικά ζεστός ατμός. Τόσο ζεστός που ενοχλεί. Επομένως μου έφυγε ένα βάρος. Σε αυτό το σημείο μου γενήθηκε η απορία γιατί να υπάρχουν mods >100watt, αλλά μετά θυμήθηκα πως ίσως να έχουν χρησιμότητα στους επισκευάσιμους ατμοποιητές, σπορ στο οποίο δεν θέλω να μπω.
Το παράδοξο είναι πως η 0.3ohm αντίσταση είναι 80watt max, ενώ η 0.5ohm αντίσταση είναι 100watt max, κάτι το οποίο δεν στέκει με βάση τους νόμους της φυσικής. Ο φίλος παραπάνω ανέφερε λίγα ποστ πιο πριν την ίδια απορία. Στις αντιστάσεις του nautilus 2 ο νόμος του ohm ισχύει, ενώ με τις αντιστάσεις του melo 4, είναι αλλιώς τα πράγματα. Οι τιμές που έχουν δοθει από την eleaf δεν αναφέρουν αν είναι για μηχανικό ή ηλεκτρονικό mod, επομένως κάτι άλλο πρέπει να παίζει. Πάντως, όπως ανέφερα και παραπάνω, σε τιμές υψηλότερες του νόμου του ohm, έχω εξαιρετικά ζεστό καπνό που χαλάει την εμπειρία του ατμίσματος... επομένως το μόνο που υποθέτω είναι πως ενώ τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τις αντιστάσεις μπορούν να αντέξουν 80-100watt, δεν σημαίνει πως είναι και τα σωστά για άτμισμα.
Εσείς σε πόσα watt έχετε τον melo 4 και με ποια αντίσταση; Αν κάποιος έχει τον nautilus 2 και τον melo 4, θα με ενδιέφερε να διαβάσω την εμπειρία του στην διαφορά γεύσης, καθώς η γεύση είναι αυτό που ζητώ πάνω από όλα.
Ελπίζω να μην κούρασα