Από πολλούς αναφέρεται σαν Dreamcharger. Είναι ο πρώτος φορτιστής/αναλυτής μπαταριών Li-ion και NiMH/NiCd σε προσιτή τιμή. Κυκλοφορούν βέβαια αρκετοί hobby chargers στην αγορά που έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια, δύναμη και δυνατότητες αλλά χρειάζονται επιπλέον τροφοδοτικά και βάσεις φόρτισης οπότε ανεβαίνει αρκετά το κοστολόγιο, απαιτούν αρκετό διαθέσιμο χώρο και ανάλογες γνώσεις.
Ο BT-C3100 παρουσιάστηκε περίπου πριν 1 χρόνο και όπως όλοι οι νέοι φορτιστές είχε αρκετά προβλήματα (θυμηθείτε τη v1 του Nitecore που αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως). Λίγους μήνες αργότερα εμφανίστηκε η V2.0 όπου διορθώθηκαν πολλά προβλήματα υπερφόρτισης, λανθασμένων ενδείξεων, θορυβώδους ανεμιστήρα κλπ. Όμως κι αυτή η έκδοση είχε κάποια προβλήματα. Δεν μπορούσε να φορτίσει 4 μπαταρίες ταυτόχρονα με 1Α, η φόρτιση NiMH ήταν πιο αργή από όσο έπρεπε κι άλλα τέτοια. Έτσι τον Αύγουστο εμφανίστηκε η V2.1 που έλυνε όλα αυτά τα προβλήματα, είχε καλύτερη ακρίβεια ρευμάτων (3% αντί 5%), βελτιστοποίηση για μεγάλης χωρητικότητας μπαταρίες όπως η Panasonic 18650B, ταχύτερους χρόνους φόρτισης για μπαταρίες 4.35V και 3.7V (LiFePo4), βελτιωμένη ασφάλεια σε υψηλές θερμοκρασίες και ανάποδη τοποθέτηση μπαταρίας.
Η πρώτες παρτίδες της V2.1 φόρτιζαν τις Li-ion στο χαμηλότερο επιτρεπτό όριο 4.15V ή ακόμη χαμηλότερα αν οι μπαταρίες ήταν παλιές και ταλαιπωρημένες. Επίσης ο ανεμιστήρας έκανε ενοχλητικό θόρυβο στις ψηλές στροφές. Τον Νοέμβριο εμφανίστηκε νέα έκδοση που έλυσε το πρόβλημα υποφόρτισης και τοποθετήθηκε νέο λιπαντικό στον ανεμιστήρα που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο αριθμός της έκδοσης δεν αλλάχτηκε και παραμένει 2.1. Είχα αγοράσει τον Οκτώβριο την 1η φουρνιά από Ελλάδα και δεν μπορείς να την ξεχωρίσεις από τις καλές. Η μόνη διαφορά ήταν στο κουτί της συσκευασίας που δεν έγραφε Opus και V2.1. Εσωτερικά όμως ο φορτιστής φαίνεται ίδιος.
Τον φορτιστή μπορείτε να τον βρείτε και σαν Opus BT-C3400. Είναι ακριβώς ο ίδιος με τις νέες V2.1. Είναι ΟΕΜ παραγγελία από κάποιο μεγαλέμπορο που ήθελε να ξεχωρίζει η δική του έκδοση. Επίσης μπορεί να τον συναντήσετε και σαν Powerfocus. Είναι ο ίδιος για άλλο μεγαλέμπορο.
Η έκδοση που παρουσιάζω εδώ είναι η βελτιωμένη έκδοση V2.1 και παραγγέλθηκε από
GearBest.
Στη συσκευασία περιλαμβάνεται ο φορτιστής, τροφοδοτικό και οδηγίες χρήσης.
Με μια ματιά:
Υποστηριζόμενες μπαταρίες: Li-ion 4.2V, NiMH, NiCd. Πιθανόν Li-ion 4.35V, LiFePO4 3.6V (δεν ελέγχθηκαν)
Υποστηριζόμενα μεγέθη: AAA, AA, C, 10440, 14500, 14650, 16340, 18350, 18500, 18650, 26500, 26650
Ρεύματα φόρτισης: 200, 300, 500, 700, 1000, 1500, 2000 mA
Ρεύματα εκφόρτισης: 200, 300, 500, 700, 1000 mA
Η διαστάσεις του είναι 15Χ10Χ4.5 εκατοστά και το βάρος του 236gr χωρίς τον φορτιστή. Είναι πιο ογκώδης από άλλους φορτιστές αλλά όχι υπερβολικά. Τα πλαστικά είναι πολύ καλής ποιότητας, τα ελατήρια επίσης και κάθονται σε μεταλλικές ράγες. Από κάτω υπάρχουν γρίλιες αερισμού και οι προβλεπόμενες σημάνσεις ασφάλειας.
Στο πίσω μέρος βρίσκεται ο ανεμιστήρας. Είναι μεταβλητής ταχύτητας, δηλαδή γυρνάει πιο γρήγορα όσο ανεβαίνει ή θερμοκρασία. Σε απλές συνθήκες φόρτισης δεν ανοίγει καθόλου. Θα λειτουργεί στα μέγιστα όταν αποφορτίζουμε 4 μπαταρίες.
Επειδή το τροφοδοτικό είναι εξωτερικό 12V θα δουλέψει θεωρητικά σε αναπτήρα αυτοκινήτου. Στη συσκευασία δεν δίνεται πάντως αντίστοιχο καλώδιο και δεν το έχω δοκιμάσει.
Το τροφοδοτικό είναι πολύ καλής ποιότητας με επαρκή δύναμη στα 3Α. Ακόμα κι όταν αποφόρτιζα 4 μπαταρίες στο 1Α δεν έπεσε καθόλου η τάση των 12V. Δεν είδα κάποια διαφορά προς το καλύτερο στη φόρτιση/αποφόρτιση ή τις μετρήσεις όταν σύνδεσα ένα πολύ δυνατότερο τροφοδοτικό πάγκου.
Ο αριθμός της έκδοσης ανάβει για 1sec μόλις συνδέσουμε τον Opus στο ρεύμα. Η οθόνη έχει πολύ καλή ευκρίνεια και οπίσθιο φωτισμό όταν πατάμε κάποιο κουμπί που σβήνει μετά από 30sec αδράνειας.
Μέσα στον φορτιστή υπάρχει ένας μικροδιακόπτης με τις επιλογές 3.7V - 4.35V - 4.2V. Η προεπιλεγμένη θέση είναι 4.2V. Θεωρητικά λοιπόν μπορούμε να φορτίσουμε μπαταρίες Li-ion στα 4.35V και LiFePO4 στα 3.7V. Το manual δεν αναφέρει κάτι σχετικό. Σύμφωνα με την Opus ο διακόπτης κρύφτηκε εσωτερικά γιατί επηρεάζει όλες τις φορτίσεις. Αν δηλαδή τον γυρίσουμε στα 4.35V τότε όλες οι μπαταρίες μας θα φορτίζονται σ' αυτά τα volt κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο αν δεν έχουμε κατάλληλες μπαταρίες. Δεν δοκίμασα αυτή τη δυνατότητα.
Υπάρχουν 5 τρόποι λειτουργίας
Charge: Φορτίζει μπαταρίες Li-ion και NiMH. To προεπιλεγμένο ρεύμα είναι 500mA αλλά μπορούμε να το αλλάξουμε σε 200, 300, 500, 700, 1000 mA. Αν χρησιμοποιούμε μόνο τις ακριανές θέσεις τότε μπορούμε να ανέβουμε στα 1500 και 2000mA. Όταν τελειώσει η φόρτιση, οι μπαταρίες NiMH εξακολουθούν να φορτίζονται με trickle charge 10mA. Στις Li-ion δεν υπάρχει trickle charge και η φόρτιση σταματάει εντελώς (αυτό είναι πολύ καλό). Λόγω των εσωτερικών αντιστάσεων του φορτιστή θα αρχίσουν να αποφορτίζονται με 4.1mA. Αν αποφορτιστούν κάτω από 4.10V ξεκινάει νέα φόρτιση.
Discharge: Αποφορτίζει τις Li-ion στα 2.8V και τις NiMH στα 0.9V. Προεπιλεγμένο ρεύμα εκφόρτισης είναι τα 500mA αλλά μπορούμε να το αλλάξουμε σε 200, 300, 500, 700 mA για όλες τις μπαταρίες και 1000mA μόνο για τις Li-ion. Πολύ χρήσιμη δυνατότητα για να ελέγξουμε τη χωρητικότητα (mAh) των μπαταριών μας. Μ' αυτό τον τρόπο επίσης μπορούμε να αποφορτίσουμε κατά 50% τις μπαταρίες μας για μακρόχρονη φύλαξη. Μετά το πέρας της αποφόρτισης οι μπαταρίες φορτίζονται αυτόματα με trickle charge ώστε να μην αποφορτιστούν περισσότερο.
Discharge Refresh: Η μπαταρία φορτίζεται πρώτα πλήρως και μετά αποφορτίζεται/φορτίζεται 3 φορές. Χρήσιμη δυνατότητα σε μπαταρίες NiMH που έχουν παρουσιάσει προβλήματα μνήμης και υπάρχει πιθανότητα να επαναφερθεί η πλήρης χωρητικότητά τους. Στο τέλος του κύκλου μπορούμε να ελέγξουμε τη χωρητικότητα σε mAh. Δυστυχώς το ρεύμα που θα επιλέξουμε θα είναι το ίδιο τόσο για την φόρτιση όσο και για την εκφόρτιση. Επίσης δεν υπάρχει διάστημα ξεκούρασης. Μόλις σταματήσει η φόρτιση ξεκινάει η εκφόρτιση και το αντίθετο.
Charge Test: Ελέγχει τη χωρητικότητα σε mAh της μπαταρίας. Πρώτα τη φορτίζει πλήρως και μετά την αποφορτίζει/φορτίζει και μας δείχνει τα αποτελέσματα. Αν η χωρητικότητα που θα μας δείξει είναι αρκετά χαμηλότερη από τις προδιαγραφές της μπαταρίας τότε μάλλον είναι καιρός να την αποσύρουμε.
Quick Test: Ελέγχει την εσωτερική αντίσταση της μπαταρίας. Πολύ χρήσιμη δυνατότητα για να δούμε πόσο ταλαιπωρημένες είναι οι μπαταρίες μας. Στη λειτουργία αυτή μπορούμε να ελέγξουμε και απλές μπαταρίες, όχι μόνο επαναφορτιζόμενες. Επειδή μιλάμε για πολύ μικρές mΩ αντιστάσεις, οι επαναλαμβανόμενες μετρήσεις θα έχουν κάποια απόκλιση. Επίσης θα έχουν απόκλιση από slot σε slot και ανάλογα με την καθαρότητα των επαφών. Καλό είναι να τις μετράμε μερικές φορές και να βγάζουμε το μέσο όρο. Στις 18350 έχουμε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα αν πατάμε ελαφρά το ελατήριο με το χέρι για να βοηθήσουμε την αγωγιμότητα. Από τις μετρήσεις πρέπει να αφαιρέσουμε την εσωτερική αντίσταση του φορτιστή που είναι περίπου 30mΩ. Στην πράξη τα αποτελέσματα έχουν ικανοποιητική ακρίβεια. Στο βίντεο θα δείτε ότι μετράω την Efest Purple 18650 στα 23mΩ και το
dampfakkus στα 21mΩ. Η AW 18350 800mAh μετρήθηκε στα 46mΩ ενώ το
dampfakkus τη μέτρησε στα 39mΩ.
Πληροφορίες οθόνης
Με το πλήκτρο DISPLAY μπορούμε να εμφανίσουμε σε όλους τους τρόπους λειτουργίας:
- Τα mA φόρτισης/εκφόρτισης
- Την τάση της μπαταρίας
- Τη χωρητικότητα σε mAh
- Το χρόνο που έχει παρέλθει από την εκκίνηση της λειτουργίας
Είναι ευέλικτος όπως φαίνεται στο βίντεο. Κάθε κανάλι δουλεύει ανεξάρτητα και μπορούμε να τοποθετήσουμε ταυτόχρονα μπαταρίες διαφορετικής χημείας και μεγεθών. Σε κάθε κανάλι μπορούμε να επιλέξουμε όποια λειτουργία θέλουμε, κάποια να φορτίζουν, αποφορτίζουν ή να μετράνε. Τέλος μπορούμε να επιλέξουμε ανεξάρτητα τις πληροφορίες που θα δείχνει σε κάθε κανάλι. Σε άλλα να βλέπουμε τα volt, σε άλλα τα mA κλπ.
Οι μετρήσεις χωρητικότητας είναι αρκετά αξιόπιστες. Στον παραπάνω πίνακα είναι μερικά ενδεικτικά αποτελέσματα που έδωσε ο Opus για κάποιες μπαταρίες στη λειτουργία Charge Test. Στην τελευταία στήλη είναι οι χωρητικότητες που δίνει το
www.dampfakkus.de για τις ίδιες μπαταρίες.
Το dampfakkus δίνει για την
Efest Purple 18650 2352mAh (και για την
LG 18650 HE2 που είναι ίδια μπαταρία 2269mAh).
Είχα γράψει στο φόρουμ (πριν ακόμη πάρω τον Opus) ότι δεν συμφωνώ με το dampfakkus που βγάζει χειρότερη την AW 18350-800 από την AW 18350-700 κι εδώ ο Opus με επιβεβαιώνει πανηγυρικά. Το dampfakkus γράφει βέβαια ότι οι μετρήσεις της 800άρας στηρίζονται μόνο σε 1 δείγμα.
Στη χρήσηΌταν τον παρέλαβα ο ανεμιστήρας έσκουζε σαν να μη μπορούσε να γυρίσει και με ζώσαν τα φίδια. Όμως μετά από λίγες ώρες άρχισε να γυρνάει πιο καλά και σε 2 μέρες ήταν αρκετά αθόρυβος. Έπρεπε μάλλον να κυκλοφορήσει το λιπαντικό του παντού. Σίγουρα δεν είναι τόσο αθόρυβος όσο ένας Nitecore που δεν έχει ανεμιστήρα αλλά δεν είναι πιο θορυβώδης από ένα PC.
Είναι ο πρώτος φορτιστής που εμπιστεύομαι μπαταρίες το βράδυ χωρίς παρακολούθηση. Υπάρχει ένας αισθητήρας κάτω από κάθε μπαταρία. Αν η θερμοκρασία μιας μπαταρίας ανέβει πάνω από 40
οC μπαίνει σε λειτουργία ο ανεμιστήρας. Αν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από 60
οC τότε σταματάει οποιαδήποτε λειτουργία σε όλα τα slot. Όταν η θερμοκρασία πέσει ξανά στους 40
οC οι λειτουργίες συνεχίζουν ξανά. Υπάρχει επίσης ακόμα ένας αισθητήρας στην πλακέτα που διακόπτει τη λειτουργία αν ανέβει η εσωτερική θερμοκρασία του φορτιστή.
Η ακρίβεια είναι πολύ καλή αλλά όχι άριστη. Μου φορτίζει τις μπαταρίας στα 4.19-4.20V. Το ενσωματωμένο βολτόμετρο έχει σφάλμα 0.02V περίπου πάνω από τα 4V και λιγότερο ή καθόλου παρακάτω. Η ακρίβεια του βολτόμετρου δεν πρέπει να συγχέεται με την ακρίβεια φόρτισης. Επηρεάζει μόνο τα βολτ που μας δείχνει στην μέτρηση της μπαταρίας. Οι μπαταρίες σε ηρεμία μετά τη φόρτιση είναι 4.16-4.18V ανάλογα με την παλαιότητά τους που θεωρώ πολύ καλό και αυξάνει τη μακροζωία τους.
Θα ήθελα να έχει δυνατότητα αποφόρτισης μεγαλύτερη των 1000mA αλλά τότε θα ανέβαινε και το κόστος. Θα ήθελα επίσης να υπάρχει ξεχωριστή ρύθμιση για ρεύματα φόρτισης/εκφόρτισης στις λειτουργίες Discharge Refresh και Charge Test.
Τα 4 κανάλια είναι εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους. Η μέγιστη διαφορά που μέτρησα μεταξύ των καναλιών σε φορτίσεις/αποφορτίσεις είναι 0.8%.
Είναι σχετικά απλός στη χρήση για την πληθώρα λειτουργιών που προσφέρει. Οι δυνατότητές του είναι εντυπωσιακές για την τιμή του. Τον χρησιμοποιώ εδώ και 2 μήνες χωρίς να παρουσιαστεί κανένα απολύτως πρόβλημα.
Εν ολίγοις τον θεωρώ εξαιρετικό για τα λεφτά που ζητάει. Η τιμή του είναι παραπλήσια με του Nitecore D4 και οι τιμές στην Ελλάδα και Κίνα δεν διαφέρουν πολύ.
Αν το
link της GearBest σας δείχνει υψηλή τιμή, σας συμβουλεύω να περιμένετε. Η GearBest κάνει κατά διαστήματα μεγάλες προσφορές στο συγκεκριμένο φορτιστή. Τον είχα αγοράσει τον Νοέμβριο στα 35€ (με ευνοϊκότερη όμως σχέση $/€). Στην Ελλάδα οι τιμές κυμαίνονται στα 45-50€.
Edit: Από ότι βλέπω τον έβγαλε τώρα σε
προσφορά για τα μέλη του φόρουμ με το κουπόνι
OP3100στα 42$