Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου αυτός εδώ ο κλώνος του
erlkonigin από gearbest.com
Αν και δεν είμαι του σπορ κλώνοι, εν τούτοις είναι ο τρίτος που δοκιμάζω κι αυτός που μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η συσκευασία είναι λίγο πολύ γνωστή, πιο πλήρης από αυτήν του αυθεντικού, μια και περιλαμβάνει εξτρά το SS τανκ και το SS drip tip, μαζί με 2 mc και λίγο φυτίλι. Θα δείτε στο πρώτο πλάνο του βίντεο, ότι τα επιμέρους τμήματα του ατμοποιητή ήταν σφραγισμένα σε σακουλάκια.
Σας παραθέτω στη φωτό τα επιμέρους κομμάτια του, μαζί με τη συσκευασία. (το δαχτυλίδι που συγκρατεί το φυτίλι είναι κάπου κρυμμένο στις φωτό-βίντεο, αλλά μπήκε πριν κουμπώσω την καμπάνα)
Οπτικά, σε σχέση με τον αυθεντικό είναι ίσως μια ιδέα πιο σκούρο το μέταλλο. Το φινίρισμα δεν είναι κακό, ούτε και με ξετρέλλανε, μια και δεν να φτάνει τον αυθεντικό, αλλά για τα λεφτά που στοιχίζει, νομίζω ότι μπορούμε να προσπεράσουμε τις όποιες αισθητικές ατέλειες. Οι «λεκέδες» που θα δείτε σε φωτό και βίντεο είναι δικό μου λάθος, διότι δεν τον σκούπισα μέχρι να γυαλίσει. Μόνο στο SS τανκ, ένα στρογγυλό περιμετρικό σημάδι είναι μόνιμο.
Δοκίμασα στον κλώνο τα ανταλλακτικά του erlprinz και το αντίθετο. Ταίριαζαν μια χαρά.
Διαστασιολογικά είναι και οι δυο ίδιοι. Κατάσταση του ατμοποιητή: Δεν τον έβρασα, διότι μου φάνηκε καθαρός. Τον μούλιασα λίγο σε γάλα, αλλά και πάλι δεν είδα να βγάζει μαυρίλες.
Συναρμολόγηση. Τα σπειρώματα καλά, χωρίς να σκαλώνουν και χωρίς γρέζια.
Οι βίδες: δεν έχουν σκουριάσει, δε με δυσκόλεψαν στο μοντάρισμα. Όταν δεν έβαζα καλά το σύρμα από κάτω, δεν έπιαναν (το παθαίνω και με τους αυθεντικούς) Όταν το έβαλα καλά, έπιασαν και δεν έφυγε με τη χρήση το σύρμα.
Το μόνο μελανό που παρατήρησα ήταν όταν πήγα να αποσυναρμολογήσω τον πόλο με δικό μου κατσαβίδι και δεν ξέσφιγγε. Σταμάτησα να επιμένω, όταν είδα ότι αφήνω σημάδια στη σχισμή.
Το φινίρισμα σαφέστατα διαφέρει στο χρώμα του μετάλλου και την υφή, μια και ο prinz είναι διαφορετικός από τον konigin. Αλλά με ενδιέφερε η οπτική ομοιότης του τανκ, το πάχος τους και η αίσθηση στο χέρι – δε δείχνει ποιοτικά κατώτερος ο κλώνος. Με ενδιάφεραν επίσης οι ομοιότητες στις διαστάσεις και το φινίρισμα στο κόψιμο, όπως και τα σπειρώματα της βάσης και η ευκολία βιδώματος της καμπάνας, όπου σε γενικές γραμμές δείχνουν ίδιοι ποιοτικά. Οκ, αντοχή στον χρόνο του κλώνου δε γνωρίζω, ο prinz δεν έχει τέτοιο θέμα.
Ατμιστικά: Για να έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη, επιχείρησα ένα μινι συγκριτικό με τον erlprinz. Ξέρω ότι το ορθότερον θα ήτο να το έπραττα με τον erlkonigin
, αλλά δεν έχω βασίλισσα, μόνον πρίγκηπα!Ατμιστικά τώρα, για να μπορώ να έχω ορθή άποψη, έστησα και τους δυο με το ίδιο σύρμα, 0.25 κανθαλ, 6 σπειρες 1.4ohm και το ίδιο βαμβάκι. Φουφούλα το βαμβάκι μέχρι τα λούκια, λεπτό φυτίλι μέσα σε αυτά, κομμένο εκεί που αρχίζει η καμπάνα. Έβαλα το ίδιο υγρό, greek apple της ecig 6mg και χρησιμοποίησα το ίδιο μοντ, istick 20, στα 3.9v.
Αυτό ήταν για μένα το δεύτερο κρίσιμο τεστ μετά το στήσιμο-συναρμολόγηση.
Νομίζω ότι με κλειστά μάτια δεν θα μπορούσα να τους ξεχωρίσω. Ίδιοι σε τζούρα, γεύση, χτύπημα, παραγωγή ατμού, κατανάλωση. Μεταλλίλα και βρωμιά από το εργοστάσιο δεν είδα καμιά. Ακόμη και οι πρώτες υποτονικές τζούρες μέχρι να στρώσει η αντίσταση ήταν ίδιες.
Συμπέρασμα: το ζητούμενο δεν είναι αν ο κλώνος είναι καλύτερος από τον αυθεντικό. Στο φινίρισμα δεν είναι – μιλάω για τον αυθεντικό erlkonigin. Σε σχέση με τον erlprinz, έχουν θα έλεγα πάνω κάτω το ίδιο ποιοτικά, με τον αυθεντικό να υπερισχύει στον κάτω πόλο, που βιδώνει-ξεβιδώνει εύκολα και χωρίς φθορές. Αν πάλι δεν έχετε λόγο να παίζετε κομπολόι με τον πόλο, δεν θα το προσέξετε ποτέ.
Αγνοώ σε τι κατάσταση θα είναι τα λαστιχάκια και οι βίδες του κλώνου μετά από 3 μήνες, κάτι που για τον erlprinz το ξέρω: είναι όπως την πρώτη μέρα.
Οπότε, το θέμα μας είναι: θέλω κλώνο του erl. Τι να πάρω; Απάντηση: μπορείς να πάρεις αυτόν. Δεν σκουριάζουν οι βίδες του, δεν έρχεται μέσα στη μπίχλα, δεν έχει μικρές οπές αερισμού, δεν προσπαθείς μισή ώρα να πειθαναγκάσεις τις βίδες να κρατήσουν το σύρμα στη θέση τους, δεν βγάζει γεύση μηχανουργείου για τα πρώτα 50μλ, δεν τρέχει ζουμιά λόγω ελαττωματικών ή λειψών oring, δεν είναι η συναρμολόγησή του ένα μαρτύριο. Κοινώς δεν έχει κάποιο από τα θεματάκια που διαβάζω να έχουν πολλοί κλώνοι (όχι όλα μαζί, αλλά ένα ή περισσότερα από αυτά που αναφέρω)
Αντίθετα, στήνεται εύκολα και ατμίζει όμορφα. Με 16.39$ - γύρω στα 14 ευρώ – είναι μια καλή επιλογή. Για όσους μάλιστα θέλουν έναν κλώνο για δοκιμή πριν την αγορά του αυθεντικού, αυτός πραγματικά θα δώσει μια σωστή αίσθηση του πόσο εύκολα στήνεται και ατμίζει ο αυθεντικός.
[youtube]bNBE3yC5CIs[/youtube]
YΓ. Να προσθέσω στο τέλος, ότι σύμφωνα με όσα διάβαζα για τον κλώνο του συγκεκριμένου άτμο, περίμενα ότι τα ορινγκάκια των οπών πλήρωσης υγρού, θα έβγαιναν εύκολα όταν αποσυναρμολογούμε τον ατμοποιητή. Αυτά τα είδα μια χαρά να παραμένουν στη θέση τους.