Χλωμό το βλέπω Cruiser.
Όσο για τις άλλες ουσίες που δημιουργούνται με το ηλεκτρονικό (φορμαλδεϋδη κτλ), αυτό ήταν η αφορμή για να γράψω στο φόρουμ γιατί νωρίτερα διάβασα το σχετικό άρθρο και πάνω στην κουβέντα με συγγενή-φανατικό άτμιστη μου το πρότεινε.
Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλα τα άρθρα που έχω διαβάσει για τον θηλασμό σε σχέση με το τσιγάρο, είναι ότι τα οφέλη του θηλασμού είναι τόσα πολλά που υπό μία έννοια προτιμότερο είναι να κρατήσεις μία συντηρητική ισορροπία σαν αυτή που σας περιέγραψα παρά να έχεις να αντιμετωπίσεις τη στέρηση και/ή να αναγκαστείς να διακόψεις τον θηλασμό.
Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό και διαβάζοντας ότι το άτμισμα είναι 95% λιγότερο βλαβερό -κάπως το διάβασα σε ένα άρθρο σας- κάποιος πολύ εύλογα θα συμπεράνει ότι είναι προτιμότερο από το κάπνισμα.
Καταρχάς ζητώ συγγνώμη εάν η διατύπωσή μου φάνηκε κάπως επιθετική. Δεν είχα τέτοιο σκοπό.
Από εκεί και πέρα ακόμα και να διεξαχθεί έρευνα θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να βγάλει πόρισμα, δεδομένου ότι τέτοιου τύπου έρευνες είναι οι πλέον μακροχρόνιες.
Όσον αφορά τον θηλασμό και μιας και περνάμε ακόμη την φάση αυτήν στο σπίτι μου, όντως, είναι προτιμότερη η ισορροπία που αναφέρετε αλλά εφόσον στο ένα σκέλος βρίσκεται το τσιγάρο τότε προφανώς είναι προτιμότερο αυτό να αντικατασταθεί από το άτμισμα, δεδομένου ότι το τελευταίο περιέχει σαφώς πολύ λιγότερες επικίνδυνες ουσίες. 3.000+ ουσίες το κλασσικό τσιγάρο και 3-4 το ηλεκτρονικό. Ε, όσο να πει κανείς δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Κι όσες έρευνες έχουν γίνει έχουν δείξει ότι ακόμα κι αυτές οι 3-4 ουσίες είναι σε πολύ χαμηλότερες ποσότητες από το κλασσικό τσιγάρο, όπως συμβαίνει με την φορμαλδεΰδη πχ. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, πρέπει να τηρείται το μέτρο. Επειδή το ηλεκτρονικό περιέχει λιγότερες ουσίες δεν σημαίνει ότι είναι σωστό η θηλάζουσα να κατεβάζει τα ml σαν στραγάλια.
Θα έλεγα ότι και πάλι τον τελευταίο λόγο τον έχει ο γιατρός σας αλλά αυτό έχει να κάνει και με το πόσο ενημερωμένος είναι περί του η/τ (όπως αντίστοιχα οι περισσότεροι παιδίατροι δεν είναι και τόσο καλά ενημερωμένοι σχετικά με τον θηλασμό)...