Διαβάζω, διαβάζω και βλέπω ότι οι περισσότεροι εναντιώνονται στα πολλά watt. Ας κάνω, λοιπόν, το δικηγόρο του διαβόλου.
Τα πολλά watt είναι για στησίματα πολλαπλών παράλληλων αντιστάσεων. Έτσι δεν είναι τόσο επικίνδυνα και ακραία όσο ακούγεται καθώς η ισχύς μοιράζεται στις αντιστάσεις. Ένα quad coil στα 50watt σημαίνει ότι κάθε αντίσταση καταναλώνει 50/4=12.5watt. Μια dual coil καταναλώνει 25w ανά coil κ.ο.κ.
Αυτός είναι ο λόγος που οι πολλαπλές αντιστάσεις θέλουν ισχύ. Γιατί με λίγα watt και πολλές αντιστάσεις δε θα γίνεται σωστή εξάτμιση του υγρού από την κάθε αντίσταση και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ολίγον τζούφιο.
Στα ίδια watt μια μονή αντίσταση καταναλώνει όλη την ισχύ σε ένα πηνίο ενώ μια πολλαπλή τη μοιράζει στα επι μέρους πηνία. Γι'αυτό και οι μονές αντιστάσεις έχουν πρόβλημα τροφοδοσίας στα υψηλά watt εν αντιθέσει με τις πολλαπλές.
Αυτό οδηγεί σε κάποια συμπεράσματα όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες. Μια μονή αντίσταση στα 20watt θα αναπτύξει μια θερμοκρασία χ βαθμών κελσίου. Μια διπλή αντίσταση στα 20 watt αναπτύξει μια θερμοκρασία χ/2 βαθμών κελσίου (χονδρικά και πολύ μπακαλίστικα). Στην πραγματικότητα θα αναπτύξει μεγαλύτερη θερμοκρασία από χ/2 αλλά και πάλι δε θα φτάσει τόσο ψηλά όσο η μονή.
Σε έναν άτμο με την εισαγωγή αέρα που έχουν οι rda που χρησιμοποιούνται συνήθως σε τόσο ψηλά watt η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει τόσο πολύ όσο νομίζουμε. Και πάλι υψηλή είναι, αλλά ένας kayfun στα 50watt αναπτύσσει μεγαλύτερη θερμοκρασία από εναν rda με 3mm τρύπες εισαγωγής.
Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να δώσουν έμφαση στο σχεδιασμό ενός ατμοποιητή που έχει λιγότερες απώλειες ενέργειας παρά στο να φτάσουν τα watt στο θεό. Κλασσικό παράδειγμα τέτοιου άτμο είναι το dripper by leo και οι λοιποί άτμο με κεραμικό. Το κεραμικό χρησιμεύει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του θαλάμου ατμοποίησης (μεταξύ άλλων) οπότε πετυχαίνεις το επιθυμητό αποτέλεσμα με λιγότερα watt. Eγώ που προτιμώ το ζεστό ατμό ατμίζω τον dripper στα 15watt περίπου ενώ στον russian χρειάζομαι περί τα 20watt για να ικανοποιηθώ και αυτό όχι σίγουρα. Αλλά στον (κεραμικάτο) dripper είχα ένα στήσιμο πρόσφατα στο 0.5 Ωμ το οποίο δεν άντεξα να το κρατήσω πάνω από εβδομάδα γιατί ανέβαζε πολύ τη θερμοκρασία. Πλέον έχω καταλήξει σε αντιστάσεις γύρω στο 1 Ωμ στον dripper και 0.5-0.8Ωμ στο ρώσσο.
Να πω ότι θεωρώ κι εγώ τα 100 και τα 200 watt υπερβολή. Αλλά, μπορώ να καταλάβω κάποιον που δεν τον απασχολεί η κατανάλωση υγρού και αρέσκεται στις διπλές, τριπλές, τετραπλές αντιστάσεις για να έχει πολύ ντουμάνι χωρίς να χάνει πολύ σε γεύση ατμίζοντας στα 30-40-50watt.
Γενικά η τεχνολογία προσανατολίζεται στην επίτευξη ίδιων ή μεγαλύτερων στόχων χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια. Ουδέποτε ένα καινούριο προϊόν είχε μειωμένες δυνατότητες επειδή έκριναν ότι «μέχρι εκεί έχει ανάγκη ο μέσος χρήστης». Και μιας και αναφέρονται όλοι στα αυτοκίνητα κάθε καινούριο μοντέλο έχει την ίδια ή μεγαλύτερη ιπποδυναμη από το προηγούμενο με μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.
Επίσης, κάτι που ξέχασα για τη γεύση. Στους λιγους μήνες που ατμίζω ξεκίνησα με 5-6watt και έχω φτάσει μέχρι τα 25. Παρατήρησα ότι πολύ χαμηλά και πολύ ψηλά η γεύση χάνει. Στα πολύ χαμηλά είναι πολύ απαλή, ενώ στα πολύ ψηλά η γεύση μπουκώνει από την υπερβολική θερμοκρασία. Κάπου στη μέση είναι το βέλτιστο, κατά την ταπεινή μου άποψη.