Αγαπητέ vapestoregr
Προσωπικά έχω το θάρρος της γνώμης μου και απαντάω δημόσια ότι είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων να χαρακτηριστεί το προϊόν καπνικό και όχι φάρμακο ώστε και να μπορεί να πωλείται νόμιμα και σας παραθέτω όλα τα αντίστοιχα επιχειρήματα ώστε να τεκμηριωθεί η άποψη μου τα οποία είναι τα εξής:
Σε περίπτωση που είχε χαρακτηριστεί το η.τ. φάρμακο σήμερα το πρωί όλα τα καταστήματα του η.τ. θα είχαν βάλει λουκέτο.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απευθύνονται σε ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ μόνο, ως μια μέθοδος ελάττωσης του κινδύνου (harm reduction). Γι’αυτό λοιπόν, κάθε προβληματισμός σε σχέση με την ασφάλειά τους θα πρέπει να συγκρίνεται άμεσα με τα δεδομένα που υπάρχουν για την ασφάλεια των συμβατικών τσιγάρων.
Παρόλο που χρειαζόμαστε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, υπάρχουν ήδη μελέτες που δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σημαντικά ασφαλέστερο σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.
Θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος σε σχέση με την ποιότητα των παραγόμενων υγρών για χρήση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και να μην γίνει υπέρμετρη φορολόγηση που θα οδηγήσει στην δημιουργία μαύρης αγοράς με προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας.
Η πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων αν είναι ακριβότερα απο τα συμβατικά τσιγάρα θα δημιουργήσει ηθικό πρόβλημα διότι οι καταναλωτές θα οδηγηθούν στην επανέναρξη του καπνίσματος με παραδοσιακά τσιγάρα. Ποιος νομοθέτης θα αναλάβει το ηθικό βάρος μιας τέτοιας απόφασης;
Τέλος το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε να αποτελέσει μια επαναστατική μέθοδος στην ελάττωση των ατομικών αλλά και κοινωνικών επιπτώσεων του καπνίσματος.
Και εγώ θα ήθελα το η.τ. να ελένχεται απο τον ΕΦΕΤ ως τρόφιμο και να κυκλοφορεί ελεύθερο αλλά περιέχει νικότινη όπου είναι εθιστική άρα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
θέλω να σας ρωτήσω το εξής: τι ακριβώς προϊόν θα θέλατε να ήταν το η.τ.?
Και ειλικρινά θέλω να μου απαντήσετε τεκμηριωμένα καθώς κατηγορία άτμισμα δεν υπάρχει πουθενά.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Λεωνίδας Κανελλάκης
Smoke EVERYWHERE
Κύριε Κανελλάκη, προσωπικά όπως διαπιστώνετε έχω επίσης το θάρρος της γνώμης μου, μάλιστα δε, θα έγραφα πως υπάρχει μια εκκωφαντική σιωπή από άλλους (όμορους).
Δε νομίζω πως θα διαβάσετε κάπου στα γραφώμενά μου, οποιδήποτε πρόθεση να χαρακτηριστεί το Η.Τ. ως φαρμακευτικό προϊόν. Ωστόσο θεωρώ πως η προβαλλόμενη άποψη σας καθώς και του ΣΕΗΤ στην λογική του "για να αποφύγουμε το έτσι, ας συμβιβαστούμε με το γιουβέτσι", είναι αδιέξοδη, άτοπη και όπως διαφαίνεται, αναποτελεσματική.
Το ότι απευθύνεται σε καπνιστές, δεν το κάνει καπνικό προϊόν. Υπό αυτή τη λογική σας, και τα pach επειδή σε καπνιστές απευθύνονται, είναι καπνικά προϊόντα. Δεν θα τεκημριώσω το γιατί δεν είναι καπνικό προϊόν, πολύ απλά γιατί δεν είναι. Ωστόσο αντεπιχειρώ σε κάθε δικό σας (όχι ποροσωπικά απαραίτητα) επιχείρημα για το ότι είναι καπνικό ή συναφές προϊόν. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα σοβαρό πέραν του ότι αναγκαστήκαμε να το δεχτούμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε με κάποιο τρόπο. Αυτό αποτελεί ύψιστο εξευτελισμό κάθε ανθρώπινης αξίας. Επιτρέψτε μου λοιπόν να έχω και εγώ την άποψή μου και το θάρρος να την καταθέτω.
Ουδεμία αντίρρηση εκφράστηκε από μέρους μου στο ότι χρειάζονται διαδικασίες ελέγχου ειδικά των υγρών. Που είδατε ενστάσεις από μέρους σε αυτό?
Επίσης δεν είχα ούτε και έχω αντιρρήσεις πως και οι συσκευές οφείλουν να πληρούν κάποιες προδιαγραφές. Οι αντιρρήσεις μου ωστόσο εστιάζονται κύρια ως προς τον τρόπο που θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στα μικρά καταστήματα αλλά και στην ίδια την ποικιλία του προϊόντως.
Για να μην πιστεύετε πως κάνω μόνο κριτική και δεν έχω πρόταση, πολύ γρήγορα και συνοπτικά θα μπορούσα να σας αναφέρω πως.
Αντί το μπαλάκι να πάει στους εισαγωγείς και στους εμπόρους, θα μπορούσε να πάει στους κατασκευαστές (γιατί δικό τους είναι).
Έλα εδώ Kanger Sigelei Jiu Zitsu. Θέλεις να διακινείς προϊόντα στην ΕΕ? Πολύ ωραία. Άνοιξε έναν αριθμό μητρώου. Άριστα. Έλα τώρα και στείλε μας μια περιγραφή συμμόρφωσης με τις οδηγίες μας, κάθε προϊόντος που θέλεις να διακινήσεις. Πάρε και ένα αριθμό αναφοράς. Άριστα.
Πάω εγώ τώρα στον Κινέζο. Τι έχεις εσύ? Ααα αυτό!! άριστα!! έχεις αριθμό μητρώου για την ΕΕ? Έχεις!! ωραία. Έχεις αριθμό αναφοράς για αυτό τον ατμοποιητή? Άριστα!! Στείλε 100 κομμάτια!! και απαραίτητα στα συνοδευτικά έγγραφα να αναγράφονται οι αντίστοιχοι αριθμοί.
Φτάνει τελωνείο. Βλέπει αριθμούς, τους καταχωρεί και ξέρει πως 100 τεμάχια από αυτό αγόρασε ο χ έμπορος.!!
Βγαίνει το προϊόν στην αγορά και έχει τα χ ψ προβλήματα. Εγώ ως έμπορος το διαπιστώνω και ενημερώνω τη βάση της ΕΕ πως το τάδε προϊόν με τον τάδε αριθμό έχει αυτό και αυτό. Αντίστοιχα και άλλοι.
Τσουπ τον τσιμπάει το όργανο της ΕΕ και τον υποχρεώνει σε ανάκληση με δικά του εντελώς έξοδα.
Συμμορφώνεται τώρα ο Κινέζος ή όχι? Θα το ξανακάνει η όχι? Και αν το ξανακάνει, 1,2,3 του παίρνουν και τον αριθμό μητρώου.
Έτσι δουλεύουν τα πράγματα κύριε Κανελάκη ώστε όλοι να είναι διασφαλισμένοι. Εμποροι και καταναλωτές.
Όχι πετάμε το μπαλάκι στους εμπόρους και καλά για την προστασία των καταναλωτών να υποβάλουν φάκελο και όλες αυτές οι τρίχες. Ο έμπορος θα τρέχει και ο κατασκευαστής θα κάνει τον Κινέζο. Έ όχι.