vaping.gr

Προειδοποίηση

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το site και η δημόσια συζήτησή μας απευθύνεται μόνο σε άτομα ήδη εξαρτημένα στη νικοτίνη τα οποία ενδιαφέρονται να πληροφορούνται για θέματα γύρω από το άτμισμα και είναι άνω των 18 ετών


Προς τους ενήλικες: Το μήνυμα αυτό δεν θα είναι ορατό μετά την εγγραφή σας στο φόρουμ

569 επισκέπτες, 8 χρήστες
Tem, Methodios, maprix, John K, manoslykos, ahill2, Buliwyf, camber

Νομικά καθεστώτα των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε διάφορα κράτη του κόσμου

Αποσυνδεδεμένος Nemesis_rds

  • *****
  • 5569
  • Φύλο: Άντρας
Από περιέργεια, είπα να κάνω μια αναζήτηση για το τι νομοθεσίες ισχύουν στα διάφορα κράτη του πλανήτη όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο,αν επιτρέπουν την πώληση, τη δημόσια χρήση και τη διαφήμισή του.
Λόγω της σχετικής καινοτομίας της τεχνολογίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της πιθανής σχέσης του με τους νόμους περί καπνού και φαρμάκων, η νομοθεσία του ηλεκτρονικού τσιγάρου και οι έρευνες για τη δημόσια υγεία εκκρεμούν επί του παρόντος σε πολλές χώρες.
Οι ισχύοντες νόμοι ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, από χώρες που δεν υπάρχουν καθόλου σε άλλες με κανονισμούς για την εξ ολοκλήρου απαγόρευσή του.
Σας παρουσιάζω λοιπόν όσα στοιχεία συγκέντρωσα (αν κάποια από τα παρακάτω είναι αναληθή ή πλέον δε βρίσκονται σε ισχύ, σας παρακαλώ διορθώστε με).


Ευρώπη

Στις 19 Δεκεμβρίου 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση για την αναθεώρηση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα καπνού (2001/37/ΕΚ), η οποία περιελάμβανε προτάσεις για την εισαγωγή περιορισμών σχετικά με τη χρήση και τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Στις 8 Οκτωβρίου 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο καταψήφισε την πρόταση της Επιτροπής να εισαγάγει ιατρική ρύθμιση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά πρότεινε ότι η διασυνοριακή εμπορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων να ρυθμίζεται ομοίως με τα προϊόντα καπνού, πράγμα που σημαίνει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε άτομα κάτω των 18 ετών θα απαγορεύεται. Προειδοποιητικές ετικέτες επίσης θα απαιτούνται.

Το Φεβρουάριο του 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους νέους κανονισμούς για τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οι νέοι κανονισμοί απαγορεύουν τη διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, θέτουν όρια για μέγιστες συγκεντρώσεις νικοτίνης σε υγρά, περιορίζουν τη μέγιστη ποσότητα υγρού που μπορεί να πωληθεί, απαιτούν καπάκια ασφαλείας και ζελατίνα στη συσκευασία των υγρών, θέτουν απαιτήσεις για την καθαρότητα των συστατικών, απαιτούν από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να παράγουν σταθερές δόσεις ατμού, απαιτούν τα υγρά να αναγράφτουν τα συστατικά τους στη συσκευασία καθώς και την περιεκτικότητα σε νικοτίνη και αυξάνει τη δύναμη των ρυθμιστικών αρχών, ώστε να ενεργούν καταλλήλως όταν παραβιάζονται οι κανονισμοί.


• Στην Αυστρία τα φίλτρα που περιέχουν νικοτίνη έχουν ταξινομηθεί ως φάρμακα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

• Στη Βουλγαρία, η πώληση και η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νόμιμη, καθώς επίσης και η πώληση φίλτρων και υγρών με νικοτίνη.

• Στη Γερμανία, η πώληση και η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νόμιμη.

• Στη Δανία, ο Οργανισμός Φαρμάκων της χώρας ταξινομεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη ως φαρμακευτικά προϊόντα. Έτσι, απαιτείται άδεια πριν τα προϊόντα αυτά μπορούν να διατεθούν στην αγορά και να πωλούνται, όμως τέτοια άδεια δεν έχει επί του παρόντος παρασχεθεί.
Ο οργανισμός έχει διευκρινίσει, ωστόσο, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν χορηγούν νικοτίνη στον χρήστη και δεν χρησιμοποιούνται με κάποιο άλλο τρόπο για πρόληψη ή θεραπεία, δεν θεωρούνται φαρμακευτικές συσκευές.

• Στην Ελβετία, η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς νικοτίνη είναι νόμιμη. Η χρήση και εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη είναι νόμιμη, αλλά απαγορεύεται η  πώλησή τους στο εσωτερικό της χώρας. Από το Δεκέμβριο του 2011, ο φόρος του καπνού δεν ισχύει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και τα υγρά που περιέχουν νικοτίνη.

• Στην Εσθονία, η Κρατική Υπηρεσία Φαρμάκων είχε παλαιότερα απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά η απαγόρευση ανατράπηκε στο δικαστήριο στις 7 Μαρτίου 2013.
Επί του παρόντος υγρά που περιέχουν περισσότερο από 0,7 mg/ml νικοτίνης εξακολουθούν να θεωρούνται φάρμακα και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αγοραστούν νόμιμα στη χώρα, επειδή σε κανέναν κατασκευαστή δεν έχει χορηγηθεί η απαραίτητη άδεια. Μετά τη νέα οδηγία της ΕΕ για τα προιόντα καπνού τον Οκτώβριο του 2013, η νομοθεσία κινείται προς μια πιο χαλαρή στάση στο θέμα. Όπως δήλωσε ο υπουργός κοινωνικών υποθέσεων της Εσθονίας Taavi Rõivas (υπεύθυνος του κανονισμού περί καπνού), θα απαγορεύεται η διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και σαφώς θα απαγορευτεί η πώληση τους σε ανηλίκους, αλλά θα είναι πλέον διαθέσιμα για τους ενήλικες.

• Στο Ηνωμενο Βασιλειο, η χρήση, πώληση και διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νόμιμη και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν συμπεριλαμβάνονται στην απαγόρευση του καπνίσματος. Το 2014, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ψήφιση νομοθεσίας που θα θέτει εκτός νόμου την αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων από άτομα ηλικίας κάτω των 18.

• Στην Ιρλανδία, η πώληση και η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νόμιμη.

• Στην Ιταλία, με διάταγμα του Υπουργείου Υγείας τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη, δεν μπορούν να πωληθούν σε άτομα κάτω των 16 ετών.

• Στη Λιθουανία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι νόμιμα.

• Στη Λετονία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι νόμιμα.

• Στη Νορβηγία, η πώληση οποιουδήποτε αγαθού το οποίο περιέχει νικοτίνη, πλην του καπνού, είναι παράνομη, βάσει ενός νόμου της δεκαετίας του 80. Το ίδιο ισχύει και για την εισαγωγή.

• Στην Ολλανδία, η χρήση και η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων επιτρέπεται, η διαφήμιση τους όμως απαγορεύεται.

• Η Ουαλια θα μπορούσε να γίνει το πρώτο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα απαγορευσει τη χρηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς δημόσιους χώρους λόγω φόβου ότι θα μπορούσε να επαναθεωρηθεί φυσιολογικό και το κάπνισμα των συμβατικών τσιγάρων.

• Στην Ουγγαρία, η πώληση και η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νόμιμη. Η πώληση φίλτρων και υγρών με νικοτίνη είναι παράνομη.

• Στην Πολωνία, η πώληση και η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νόμιμη.

• Στην Πορτογαλία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με τη νικοτίνη απαγορεύονται, ενώ γι' αυτά χωρίς νικοτίνη δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση.

• Στη Ρουμανία, η πώληση και η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νόμιμη.

• Στη Σουηδία, η πώληση υγρών με νικοτίνη είναι παράνομη, αλλά όχι η εισαγωγή τους από χώρα εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

• Στην Τσεχική Δημοκρατία, η χρήση, η πώληση και η διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νόμιμη.

• Στη Φινλανδία, η Εθνική Εποπτική Αρχή Πρόνοιας και Υγείας (Valvira) δήλωσε ότι η νέα απαγόρευση της εμπορίας προϊόντων καπνού που ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2012 θα συμπεριλάβει και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με αποτέλεσμα τα φινλανδικά καταστήματα (είτε φυσικά είτε ηλεκτρονικά) να μην μπορούν να διαφημίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα επειδή μπορεί να μοιάζουν με τα κανονικά τσιγάρα.
Θεωρητικά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη μπορούν να πωληθούν, αρκεί οι εικόνες και οι τιμές τους να μην είναι ορατές. Η παραγγελία ηλεκτρονικών τσιγάρων από το εξωτερικό εξακολουθεί να επιτρέπεται. Η πώληση νικοτινούχων ηλεκτρονικών τσιγάρων απαγορεύεται, καθώς η νικοτίνη θεωρείται φάρμακο που απαιτεί άδεια την οποία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν ακόμα.
Ωστόσο, οι φινλανδικές αρχές αποφάσισαν ότι τα νικοτινούχα φίλτρα που περιέχουν λιγότερο από 10 mg νικοτίνης και τα υγρά που περιέχουν λιγότερο από 0,42 γραμμάρια νικοτίνης ανά φιάλη, μπορεί να αγοραστούν νόμιμα από άλλες χώρες για ιδιωτική χρήση. Εάν η περιεκτικότητα σε νικοτίνη είναι υψηλότερη, είναι απαραίτητη συνταγή από Φιλανδό ιατρό.
Από μια χώρα εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κατά την επιστροφή στη Φινλανδία, μπορεί να εισαχθούν το ανώτατο προμήθειες υγρών που θα καταναλωθούν μέσα σε ένα έτος, ενώ από χώρες εκτός ΕΟΧ προμήθειες τριών μηνών. Τέλος, επιτρέπονται ταχυδρομικές παραγγελίες από τις χώρες του ΕΟΧ με μέγιστη ποσότητα προμήθειες τριών μηνών.



Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Ομοσπονδιακή ρύθμιση

O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αρχικά κατέταξε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως συσκευές χορήγησης φαρμάκων και υπόκεινται σε αντίστοιχο έλεγχο με τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά (FDCA) πριν από την εισαγωγή και την πώληση τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ταξινόμηση τους αυτή αμφισβητήθηκε στο δικαστήριο, και απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από τον Ομοσπονδιακό Επαρχιακό Δικαστή Richard J. Leon, αναφέροντας ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να ρυθμίζονται όπως τα προϊόντα καπνού κι όχι τα φάρμακα ή τα ιατρικά προϊόντα».

Το Μάρτιο του 2010, το Εφετείο των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Κολούμπια ανέστειλε τη διαταγή ασκώντας έφεση, κατά την οποία ο FDA υποστήριξε το δικαίωμα του να ρυθμίσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με βάση την δυνατότητά του να ρυθμίζει θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης, όπως οι τσίχλες ή τα τσιρότα νικοτίνης. Επιπλέον, ο οργανισμός υποστήριξε ότι η νομοθεσία σχετικά με τον καπνό που θεσπίστηκε το προηγούμενο έτος "αποκλείει ρητώς από τον ορισμό ως «προϊόν καπνού» κάθε αντικείμενο που είναι φάρμακο, συσκευή ή συνδυασμός των παραπάνω υπό την Ομοσπονδία τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών (FDCA) και προβλέπει ότι τα εν λόγω είδη θα πρέπει να υπόκεινται σε ρύθμιση σύμφωνα με τις προϋπάρχουσες διατάξεις της FDCA".

Στις 7 Δεκεμβρίου 2010, το εφετείο αποφάνθηκε κατά του FDA με ομόφωνη απόφαση, αποφασίζοντας ;oτι ο FDA μπορεί να ρυθμίζει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μόνο ως προϊόντα καπνού και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εμποδίσει την εισαγωγή τους. Οι δικαστές έκριναν ότι οι εν λόγω συσκευές θα έπρεπε να υπόκεινται στη νομοθεσία περί φαρμάκων, μόνο εάν διατίθενται στην αγορά για θεραπευτική χρήση - οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν αποδείξει με επιτυχία ότι τα προϊόντα τους απευθύνονται σε καπνιστές κι όχι σε εκείνους που επιδιώκουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Το Εφετείο της περιφέρειας της Κολούμπια, στις 24 Ιανουαρίου 2011, αρνήθηκε να επανεξετάσει την απόφαση, αποκλείοντας  τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τη ρύθμιση του FDA ως ιατρικές συσκευές.

Τον Απριλιο του 2014, ο FDA πρότεινε νέους κανονισμούς για τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οι κανονισμοί απαιτούν τη δημοσιοποίηση των συστατικών που χρησιμοποιούνται στα υγρά αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αποδείξεις της ασφάλειας των εν λόγω συστατικών, και τη ρύθμιση των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εξάτμιση των υγρών.


Πολιτειακές ρυθμίσεις

Με την απουσία των ομοσπονδιακών κανονισμών, πολλές πολιτείες έχουν υιοθετήσει τους δικούς τους κανονισμούς για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, κυρίως για να απαγορεύσουν την πώλησή τους σε ανήλικους, μεταξύ αυτών το Μέριλαντ, το Κεντάκι, η Μινεσότα, το Νιου Τζέρσεϊ, το Νιου Χάμσαϊρ, το Τενεσί, η Γιούτα, το Ουισκόνσιν και το Κολοράντο. Κι άλλες πολιτείες εξετάζουν παρόμοια νομοθεσία.

Απο τις 3 Ιουλίου 2014, ολες οι πολιτείες εκτος των Άρκανσας, Κονέκτικατ, Αϊόβα, Μέιν, Mίσιγκαν, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Ρόουντ Άιλαντ, Τενεσί, Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν και Γουαϊόμινγκ έχουν κανονισμούς κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μέχρι κάποιο βαθμό, σε κλειστούς χώρους.


• Η Αριζόνα σχεδιάζει να απαγορεύσει την πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανηλίκους.
 
• Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Arnold Schwarzenegger, άσκησε βέτο σε ένα νομοσχέδιο που θα ρύθμιζε την πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων εντός της πολιτείας με την αιτιολογία ότι «αν οι ενήλικες θέλουν να αγοράσουν και να καταναλώσουν τα προϊόντα αυτά με την κατανόηση των σχετικών κινδύνων για την υγεία τους, θα πρέπει να είναι σε θέση να το πράξουν".
Η γερουσιαστής Ellen Corbett, πρότεινε ένα νομοσχέδιο που θα χαρακτηρίζονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως προϊόντα καπνού κι έτσι θα απαγορεύεται η χρήση τους όπου το κάπνισμα έχει απαγορευτεί. Τον Αύγουστο του 2013 η σύνοδος στην οποία θα γινόταν η πρόταση της γερουσιαστή αναβλήθηκε λίγες ώρες πριν από την ακρόασή της στην Κρατική Συνέλευση. Δεν έχει διαπιστωθεί εάν η Ellen Corbett θα αναθεωρήσει το νομοσχέδιο ή θα το εισαγάγει εκ νέου το επόμενο έτος.

• Το Κονέκτιναν, από την 1 Οκτωβρίου 2014, απαγορεύει την κατοχή και πώληση ηλεκτρονικων τσιγάρων σε άτομα κάτω των 18 ετών.

• Στο Μέριλαντ, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανηλίκους απαγορεύονται.

• Το Νιου Τζέρσεϊ ψήφισε το 2009 να κατατάξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην ίδια κατηγορία με τα προϊόντα καπνού, με την υπαγωγή τους στο πλαίσιο του New Jersey Smoke-Free Air Act, που απαγορεύει το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε δημόσιους χώρους. Η Connie Wagner. μέλος της νομοθετικής συνέλευσης, υποστήριξε ότι "οι νέοι που χρησιμοποιούν αυτά τα πράγματα, θα εθιστούν στη νικοτίνη και τελικά θα οδηγηθούν στο κανονικό τσιγάρο".

• Στο Νιου Χάμσαϊρ, η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανηλίκους είναι παράνομη από τον Ιούλιο του 2010.

• Η πολιτεία της Νέας Υόρκης απαγόρευσε τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε απόσταση 100 ποδιών από είσοδο σχολείων τον Σεπτέμβριο του 2012 και απαγόρευσε τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανηλίκους από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Στις 30 Δεκέμβρη του 2013 ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ υπέγραψε νομοσχέδιο που ρύθμιζε τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνη των κανονικών τσιγάρων. Το νομοσχέδιο υπεγράφη την προτελευταία ημέρα του στο αξίωμα του δημάρχου, αφού βέβαια το ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο.

• Στο Όρεγκον, από την 1 Αυγούστου 2014, απαγορεύεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσια πάρκα.

• Στην Πενσυλβάνια, το 2013 η Γερουσία ψήφισε την απαγόρευση πώλησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ενήλικους. Την ίδια χρονιά, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου κάλεσαν το κρατικό νομοθετικό σώμα να περάσει νόμους για ηλεκτρονικό τσιγάρο που θα έχουν εγγυήσεις ισοδύναμες με των υφισταμένων νόμων για τον καπνό.



Άλλες χώρες

• Στην Αίγυπτο, η τεχνική επιτροπή του υπουργείου Υγείας απέρριψε τις αιτήσεις για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων με το αιτιολογικό ότι περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες κι ότι υπάρχει ανεπάρκεια δεδομένων για την ασφάλεια και την τοξικότητά τους.

• Στην Αργεντινή, η πωλήση, εισαγωγή και κατασκευή ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν απαγορευτεί από την τοπική ρυθμιστική αρχή. Επιπλεον, η χρήση τους έχει αποθαρρυνθεί λόγω έλλειψης αρκετών στοιχείων.

• Στην Αυστραλία, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και Γήρανσης ταξινομεί κάθε μορφή νικοτίνης, εκτός από τις θεραπείες υποκατάστασης και τα τσιγάρα, ως ένα τύπο δηλητηρίου. Η Διαχείριση Θεραπευτικών Αγαθών (TGA) έχει πει ότι δεν υπάρχουν νόμοι που να εμποδίζουν την εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων που αγοράστηκαν μέσω του διαδικτύου για προσωπική χρήση, εκτός αν αυτό απαγορεύεται από τη νομοθεσία της εκάστοτε πολιτείας ή επικράτειας. Οι νόμοι σε διάφορες πολιτείες της Αυστραλίας είναι λίγο αντικρουόμενοι.
Σύμφωνα με το Poisons Standard του 2010, η εισπνεόμενη νικοτίνη θεωρείται φάρμακο ή φαρμακευτική αγωγή, όταν χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος.

• Στη Βραζιλία, η πώληση, η εισαγωγή και η διαφήμιση κάθε είδους ηλεκτρονικού τσιγάρου απαγορεύεται. Η Βραζιλιάνικη υπηρεσία υγείας και υγιεινής, Anvisa, βρήκε ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις για την ασφάλεια της υγείας με χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι ακόμη ικανοποιητικές για εμπορική έγκριση.

• Στην Ελβετία, η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς νικοτίνη είναι νόμιμη. Η χρήση και η εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη είναι νόμιμη, αλλά δεν μπορούν να πωλούνται εντός της χώρας. Από τον Δεκέμβριο του 2011, ο φόρος του καπνού δεν ισχύει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά που περιέχουν νικοτίνη.

• Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πώληση και χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι παράνομη.

• Στην Ιαπωνία, δεν υπάρχουν νόμοι που αφορούν ειδικά τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ωστόσο, επειδή υπάρχει ρύθμιση για την πώληση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη, δεν έχει δοθεί καμία ρητή άδεια για την πώληση υγρών που περιέχουν νικοτίνη. Εξαιτίας αυτού, η πώληση των ατμοποιητών είναι νόμιμη, αλλά η πώληση των υγρών δεν είναι. Οι χρήστες μπορούν ωστόσο να εισάγουν υγρά από το εξωτερικό για προσωπική του χρήση.

• Στην Ινδία, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι σήμερα νόμιμη. Σύμφωνα με την ινδική νομοθεσία για την υγεία του 2006, το κάπνισμα έχει απαγορευτεί σε δημόσιους χώρους. Από τη στιγμή που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δε χρησιμοποιούν καπνό, δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο του παρόντος νόμου.

• Στο Ισραήλ, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να επεκτείνει την υφιστάμενη νομοθεσία για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ένα χρόνο μετά την προειδοποίηση κατά τη χρήση του.

• Στον Καναδά, από το Μάρτιο του 2009, ενώ η εισαγωγή, η πώληση και η διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη δεν έχει εγκριθεί, τα προϊόντα μπορούν να πωληθούν και να χρησιμοποιηθούν στη χώρα.

• Στην Κίνα, η πώληση και η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νόμιμη.

• Στο Λίβανο, το υπουργικό συμβούλιο έχει απαγορεύσει την πώληση και τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, από τις 21 Σεπτεμβρίου 2011.

• Στη Μαλαισία, η πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι αδίκημα βάσει νόμου. Σε όσους βρέθηκαν ένοχοι για την πώληση και τη διανομή ηλεκτρονικών τσιγάρων (καθώς και υγρής νικοτίνης για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα), επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 3.000 RM (περίπου 660€) ή/και φυλάκιση το πολύ δύο ετών.
Η υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη είναι πιο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα και προειδοποίησε τους πολίτες για την αποφυγή τους.

• Στο Μεξικό, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή για την Προστασία κατά Υγειονομικών Κινδύνων, ανακοίνωσε ότι, απαγορεύεται σύμφωνα με τη μεξικανική νομοθεσία, η πώληση και η προώθηση προιόντων που περιλαμβάνουν στοιχεία που συνδέονται γενικά με τα προϊόντα καπνού.

• Στο Νεπάλ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί τσιγάρων, επιτρέπεται η χρήση και η πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

• Στη Νότια Κορέα, η πώληση και η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νόμιμη, αλλά η φορολόγησή τους είναι βαριά. Η κατοχή ηλεκτρονικών τσιγάρων από εφήβους παραμένει ένα ζήτημα.

• Στο Ντουμπάι, η πώληση και η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι παράνομη.

• Στο Πακιστάν, η εισαγωγή και η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νόμιμη, αλλά το Ιατρικό και Οδοντιατρικό συμβούλιο διαπίστωσε ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις για την ασφάλεια της υγείας με χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι ακόμα ικανοποιητικές.

• Στον Παναμά, η εισαγωγή, η διανομή και η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει απαγορευθεί από τον Ιούνιο του 2009. Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει τα ευρήματα του FDA ως σκεπτικό τους για την απαγόρευση.

• Στη Σιγκαπούρη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απαγορεύονται επί του παρόντος από το νόμο περί καπνού, ο οποίος επιβάλλεται από την Αρχή Επιστημών Υγείας (HSA). Η νομοθεσία απαγορεύει την εισαγωγή, τη διανομή ή την πώληση οποιουδήποτε προιόντος ζαχαροπλαστικής ή μαγειρικής ή οποιουδήποτε παιχνιδιού ή άλλου αντικείμενου που έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με ένα προϊόν καπνού ή η συσκευασία του οποίου έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με τη συσκευασία που συνήθως συνδέεται με τα προϊόντα καπνού.
Η HSA λαμβάνει σοβαρά υπόψη κάθε άτομο που παραβαίνει το νόμο. Οι ένοχοι για το αδίκημα υπόκεινται σε πρόστιμο μέχρι και 5.000$ (περίπου 3.650€). Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι η προσπάθεια του κλάδου να προσελκύσει νέους χρήστες και διατίθενται στο εμπόριο με τέτοιο τρόπο ώστε προσελκύσουν νεαρά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών.

• Στην Τουρκία, η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων και υγρών αναπλήρωσης είναι παράνομη.

• Στο Χονγκ Κονγκ, η πώληση και η κατοχή νικοτινούχων ηλεκτρονικών τσιγάρων, που ταξινομούνται ως τύπου 1 δηλητήριο, διέπεται από το Διάταγμα περί Φαρμάκων και Δηλητηρίων. Η πώληση ή η κατοχή τους δεν επιτρέπεται και τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι και 100.000 HK$ (περίπου 9.400€) ή/και ποινή φυλάκισης μέχρι 2 ετών. Ωστόσο, ο νόμος δεν καλύπτει οποιοδήποτε μη-νικοτίνούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 14, 2014, 12:45 από Nemesis_rds »

Αποσυνδεδεμένος altan678

  • ***
  • 671
  • Φύλο: Άντρας
  • Tomorrow belongs to NOBODY
Συγχαρητήρια nemesis για όλο αυτό το ψάξιμο και τον κόπο να τα μεταφράσεις και να τα γράψεις. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.
Εγώ αυτό που δεν έχω καταλάβει όμως είναι τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα. Κάπου είχα διαβάσει ότι απαγορεύεται η πώληση και χρήση εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζειο νόμος. Ποιες περιπτώσεις είναι αυτές και τι ισχύει τελικά εδώ; Γνωρίζει κανείς;

Αποσυνδεδεμένος metmat

  • **
  • 470
  • Φύλο: Άντρας
Παραθέτω κομμάτι από τον νόμο 3730/2008 περί προϊόντων καπνού.
Εδώ υπάρχει και σχετική αναφορά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Άρθρο 2
Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού
1. Από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται:
α) η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από
ανηλίκους,
β) η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες κα−
ταστημάτων, εξαιρουμένων των καταστημάτων αφορο−
λογήτων ειδών, των περιπτέρων και των καταστημάτων
που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα καπνού,
γ) η κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντι−
κειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων
καπνού, καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο με την επι−
φύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου

H παράγραφος 2 του άρθρου είναι αυτή:

2. Απαγορεύεται από τη δημοσίευση του παρόντος,
χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Υγείας
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: (α) κάθε συνοδευτική έν−
δειξη σε συσκευασίες προϊόντων καπνού, καθώς και
κάθε μορφή διαφημιστικής προβολής ή καταχώρισης,
σύμφωνα με τις οποίες η χρήση των προϊόντων καπνού
εμφανίζει μειωμένο κίνδυνο για την υγεία και (β) η κυ−
κλοφορία προϊόντων, που διατίθενται για τη διακοπή
του καπνίσματος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών
Ανάπτυξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χο−
ρήγηση της έγκρισης

Όλα αυτά είναι μέσα στον περίφημο αντικαπνιστικό νόμο. Αυτόν που λέει ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους (καφετέριες, εστιατόρια, εργασιακούς χώρους κλπ).
Στην συνέχεια τροποποιήθηκε με τον νόμο 3868/2010, αλλά εκεί δεν είδα κάτι για ηλεκτρονικό τριγάρο.
Τώρα κατά πόσο εφαρμόστηκε ή εφαρμόζεται γενικά αυτός ο νόμος... όλοι ξέρουμε.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2014, 22:09 από metmat »

Αποσυνδεδεμένος Nemesis_rds

  • *****
  • 5569
  • Φύλο: Άντρας
Εγώ αυτό που δεν έχω καταλάβει όμως είναι τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα. Κάπου είχα διαβάσει ότι απαγορεύεται η πώληση και χρήση εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζειο νόμος. Ποιες περιπτώσεις είναι αυτές και τι ισχύει τελικά εδώ; Γνωρίζει κανείς;

Για την Ελλαδα δεν ασχοληθηκα γιατι πολυ σωστα οπως ειπε ο metmat, αλλο τι λεει ο νομος στη χωρα μας κι αλλο τι εφαρμοζεται.

Παντως απο τα παραπανω στοιχεια κατεληξα στο συμπερασμα οτι η ανυσηχια των περισσοτερων χωρων εστιαζεται στη νικοτινη που υπαρχει στο η.τ.
κι οχι για την ιδια του τη φυση κι εκει βασιζονται οι νομοι που στοχευουν στον περιορισμο του.
Γι' αυτο και ειναι αρκετες που επιτρεπουν τη χρηση και πωληση η.τ. αλλα οχι υγρων με νικοτινη.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 27, 2014, 20:00 από Nemesis_rds »

Ωραία όλα τα παραπάνω. Μια επισήμανση μόνο, πόσο μπροστά μπορεί να είναι η Αίγυπτος
με την ολική απαγόρευση του η.τ. προκειμένου να προστατέψει τους κατοίκους της από
τυχόν επιβλαβείς ουσίες, τόσο πολύ νοιάζεται να εφαρμόσει αυστηρούς νόμους από ένα κράτος
που επιτρέπει την νεκροφιλία ?

Παναγιώτη, καλή δουλειά  :thumpup:

Αποσυνδεδεμένος Cruiser79

  • *****
  • 9074
  • Φύλο: Άντρας
  • Ομορφαίνει, δεν παχαίνει!
    • Cruiser's e-liquid reviews
Παραθέτω κομμάτι από τον νόμο 3730/2008 περί προϊόντων καπνού.
Εδώ υπάρχει και σχετική αναφορά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Άρθρο 2
Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού
1. Από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται:
α) η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από
ανηλίκους,
β) η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες κα−
ταστημάτων, εξαιρουμένων των καταστημάτων αφορο−
λογήτων ειδών, των περιπτέρων και των καταστημάτων
που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα καπνού,
γ) η κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντι−
κειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων
καπνού, καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο με την επι−
φύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου

H παράγραφος 2 του άρθρου είναι αυτή:

2. Απαγορεύεται από τη δημοσίευση του παρόντος,
χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Υγείας
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: (α) κάθε συνοδευτική έν−
δειξη σε συσκευασίες προϊόντων καπνού, καθώς και
κάθε μορφή διαφημιστικής προβολής ή καταχώρισης,
σύμφωνα με τις οποίες η χρήση των προϊόντων καπνού
εμφανίζει μειωμένο κίνδυνο για την υγεία και (β) η κυ−
κλοφορία προϊόντων, που διατίθενται για τη διακοπή
του καπνίσματος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών
Ανάπτυξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χο−
ρήγηση της έγκρισης

Όλα αυτά είναι μέσα στον περίφημο αντικαπνιστικό νόμο. Αυτόν που λέει ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους (καφετέριες, εστιατόρια, εργασιακούς χώρους κλπ).
Στην συνέχεια τροποποιήθηκε με τον νόμο 3868/2010, αλλά εκεί δεν είδα κάτι για ηλεκτρονικό τριγάρο.
Τώρα κατά πόσο εφαρμόστηκε ή εφαρμόζεται γενικά αυτός ο νόμος... όλοι ξέρουμε.

Επειδή λόγω δουλειάς και απείρων εμφανίσεων σε δικαστήριο ως ειδικός, έχω μάθει ότι οι νόμοι διοικητικού δικαίου χρίζουν στενής και όχι αυθαίρετης ερμηνείας, έχω να πω τα εξής:
α) Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως ορισμός δεν υφίσταται σε κανένα Νομικό κείμενο, και όπως φαίνεται καθαρά στην παρ. 1, διαχωρίζεται από τα προϊόντα καπνού (αλλιώς η σύνταξη θα ήταν διαφορετική.). Αντίθετα, τα προϊόντα καπνού ορίζονται σαφέστατα στην παρ. 2α του άρθρου 1 του Ν.3730/2008. Επίσης αναφέρεται σαφώς οι ομοιότητα με προϊόντα καπνού, και όσο και ελεύθερη ερμηνεία και να κάνει κανείς, δύσκολα θα βρει ομοιότητα, εκτός αν μιλάμε για M&M και συναφή!
β) Η παρ. 2 του άρθρου 2 ορίζει σαφώς την απαγόρευση διαφήμισης ότι προϊόντα καπνού δεν είναι επιβλαβή. Σύμφωνα με το α) παραπάνω, δεν ισχύει στην περίπτωσή μας. Το ίδιο και για τα προϊόντα διακοπής.

Με τους ορισμούς που ισχύουν σήμερα, το "ηλεκτρονικό τσιγάρο" θα οριζόταν ώς συσκευή με ηλεκτρονικό κύκλωμα όπως αυτό ορίζεται (όχι απλά μπαταρία, αυτό θα ήταν ηλεκτρικό[ego=ηλεκτρονικό, GG=ηλεκτρικό]), η οποία ως σκοπό έχει το κάπνισμα. Στο μυαλό μου αυτό θα ήταν μία συσκευή που θα έπαιρνε καπνά, η οποία θα δούλευε με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη εστία θέρμανσης - καύσης με σκοπό την παραγωγή εισπνεόμενου καπνού. Και αυτά είναι με τη στενή έννοια, την έννοια δηλαδή την οποία θα χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε έγκριτος νομικός, ο οποίος δεν επιθυμεί την ατιμαστική του απόταξη!

Αποσυνδεδεμένος alkaz77

  • **
  • 262
  • Φύλο: Άντρας
  • «Αλίμονο στους λαούς που έχουν ανάγκη από ήρωες».
Δηλαδή ρε παιδιά τι ισχύει τελικά με το η/τ όσον αφορά τον αντικαπνιστικό? Ατμίζουμε ή όχι σε κλειστούς χώρους?
Ξέρω είμαι λίγο οφ

Αποσυνδεδεμένος Σένια

  • ***
  • 827
  • Φύλο: Γυναίκα
Του δίνουμε και καταλαβαίνει..... Του αλλάζουμε και φώτα αν τύχει...
Εδώ ακόμα και κτ κάνει κανείς, και σε καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο... κλπ.
Απ' όσο ξέρω, η νομοθεσία πουθενά δεν αναφέρεται για τη χρήση του ητ από ενήλικα άτομα (ίσως να μην αναφέρει και για ανήλικα, δεν το γνωρίζω)
Διορθώστε με, αν κάτι μου ξεφεύγει, αλλά αυτό γνωρίζω ως τώρα.....

Αποσυνδεδεμένος alkaz77

  • **
  • 262
  • Φύλο: Άντρας
  • «Αλίμονο στους λαούς που έχουν ανάγκη από ήρωες».
μπα, τελειώσανε αυτά (μέχρι νεωτέρας  :yes: ) .
Ήδη χτες πέσανε οι πρώτες καμπάνες σε 3 καφετέριες εδώ, οπότε φοβάμαι μήπως μας πάρει κ εμάς η μπάλα.

Αποσυνδεδεμένος altan678

  • ***
  • 671
  • Φύλο: Άντρας
  • Tomorrow belongs to NOBODY
Του δίνουμε και καταλαβαίνει..... Του αλλάζουμε και φώτα αν τύχει...
Εδώ ακόμα και κτ κάνει κανείς, και σε καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο... κλπ.
Απ' όσο ξέρω, η νομοθεσία πουθενά δεν αναφέρεται για τη χρήση του ητ από ενήλικα άτομα (ίσως να μην αναφέρει και για ανήλικα, δεν το γνωρίζω)
Διορθώστε με, αν κάτι μου ξεφεύγει, αλλά αυτό γνωρίζω ως τώρα.....


Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σε κάθε πόλη σύμφωνα με το πρωινό ξύπνημα του κάθε δημάρχου ή εφοριακού. Με λίγα λόγια:
1. Στο Ηράκλειο όπου κατοικώ, ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόστηκε για ένα μήνα όταν τέθηκε σε λειτουργία και από τότε όλοι οι χώροι είναι χώροι καπνιστών.
2. Στην Ξάνθη απ' όπου κατάγεται η γυναίκα μου, ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόστηκε για μια εβδομάδα τα φέτος τα Χριστούγεννα (ίσως για την απορρόφηση πόρων) και έκτοτε όλοι οι χώροι είναι χώροι καπνιστών.
3. Ο Γεωργιάδης έχει ανακοινώσει ότι θα εφαρμοστεί και ότι η εφαρμογή του θα περιλαμβάνει και το η.τ. Αυτό έχει γίνει κάτι μήνες τώρα και δε γνωρίζω αν ο Γεωργιάδης ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν, πάντως στην πράξη τίποτα δε συμβαίνει (και πιθανότατα δε θα συμβεί αφού στην Ελλάδα τίποτα δε συμβαίνει).
4. Ο Γεωργιάδης επίσης ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί ο φόρος στο πακέτο τσιγάρα κατά 2 € και ότι θα αυξηθεί ο φόρος και στο η.τ. αλλά δε γνωρίζω πόσο και με ποιο τρόπο, αφού αυτή τη στιγμή το η.τ. δεν έχει ειδικό φόρο καπνού.


Νομίζω ότι όλα αυτά, καθώς και όλα τα παραπάνω σχόλια, μπορούν να συνοψιστούν με μια μόνο λέξη : ΕΛΛΑΔΑ

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Το θέμα είναι για τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου.
Ας παραμείνουμε στο θέμα μας.

Όσο για την Ελλάδα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα στη νομοθεσία. Αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι θολό. Ίσως κάποια στιγμή βγει κάτι πιο ξεκάθαρο.

Αποσυνδεδεμένος Nemesis_rds

  • *****
  • 5569
  • Φύλο: Άντρας
Παρακάτω παραθέτω μερικά νέα στοιχεία που μπόρεσα να βρω για νομικά καθεστώτα σε κάποια ακόμη κράτη του κόσμου.
Τα στοιχεία αυτά 'εχουν προστεθεί και στο πρώτο ποστ.


Ευρώπη

Στις 19 Δεκεμβρίου 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση για την αναθεώρηση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα καπνού (2001/37/ΕΚ), η οποία περιελάμβανε προτάσεις για την εισαγωγή περιορισμών σχετικά με τη χρήση και τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Στις 8 Οκτωβρίου 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο καταψήφισε την πρόταση της Επιτροπής να εισαγάγει ιατρική ρύθμιση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά πρότεινε ότι η διασυνοριακή εμπορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων να ρυθμίζεται ομοίως με τα προϊόντα καπνού, πράγμα που σημαίνει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε άτομα κάτω των 18 ετών θα απαγορεύεται. Προειδοποιητικές ετικέτες επίσης θα απαιτούνται.
Το Φεβρουάριο του 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους νέους κανονισμούς για τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οι νέοι κανονισμοί απαγορεύουν τη διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, θέτουν όρια για μέγιστες συγκεντρώσεις νικοτίνης σε υγρά, περιορίζουν τη μέγιστη ποσότητα υγρού που μπορεί να πωληθεί, απαιτούν καπάκια ασφαλείας και ζελατίνα στη συσκευασία των υγρών, θέτουν απαιτήσεις για την καθαρότητα των συστατικών, απαιτούν από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να παράγουν σταθερές δόσεις ατμού, απαιτούν τα υγρά να αναγράφτουν τα συστατικά τους στη συσκευασία καθώς και την περιεκτικότητα σε νικοτίνη και αυξάνει τη δύναμη των ρυθμιστικών αρχών, ώστε να ενεργούν καταλλήλως όταν παραβιάζονται οι κανονισμοί.

• Στη Λιθουανία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι νόμιμα.

• Στην Ελβετία, η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς νικοτίνη είναι νόμιμη. Η χρήση και εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη είναι νόμιμη, αλλά απαγορεύεται η  πώλησή τους στο εσωτερικό της χώρας. Από το Δεκέμβριο του 2011, ο φόρος του καπνού δεν ισχύει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και τα υγρά που περιέχουν νικοτίνη.

• Στο Ηνωμενο Βασιλειο, η χρήση, πώληση και διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νόμιμη και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν συμπεριλαμβάνονται στην απαγόρευση του καπνίσματος. Το 2014, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ψήφιση νομοθεσίας που θα θέτει εκτός νόμου την αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων από άτομα ηλικίας κάτω των 18.

• Η Ουαλια θα μπορούσε να γίνει το πρώτο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα απαγορευσει τη χρηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς δημόσιους χώρους λόγω φόβου ότι θα μπορούσε να επαναθεωρηθεί φυσιολογικό και το κάπνισμα των συμβατικών τσιγάρων.



Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής


Ομοσπονδιακή ρύθμιση

Τον Απριλιο του 2014, ο FDA πρότεινε νέους κανονισμούς για τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οι κανονισμοί απαιτούν τη δημοσιοποίηση των συστατικών που χρησιμοποιούνται στα υγρά αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αποδείξεις της ασφάλειας των εν λόγω συστατικών, και τη ρύθμιση των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εξάτμιση των υγρών.


Πολιτειακές ρυθμίσεις

Απο τις 3 Ιουλίου 2014, ολες οι πολιτείες εκτος των Άρκανσας, Κονέκτικατ, Αϊόβα, Μέιν, Mίσιγκαν, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Ρόουντ Άιλαντ, Τενεσί, Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν και Γουαϊόμινγκ έχουν κανονισμούς κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μέχρι κάποιο βαθμό, σε κλειστούς χώρους.

• Στην Πενσυλβάνια, το 2013 η Γερουσία ψήφισε την απαγόρευση πώλησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ενήλικους. Την ίδια χρονιά, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου κάλεσαν το κρατικό νομοθετικό σώμα να περάσει νόμους για ηλεκτρονικό τσιγάρο που θα έχουν εγγυήσεις ισοδύναμες με των υφισταμένων νόμων για τον καπνό.

• Το Κονέκτιναν, από την 1 Οκτωβρίου 2014, απαγορεύει την κατοχή και πώληση ηλεκτρονικων τσιγάρων σε άτομα κάτω των 18 ετών.

• Στο Όρεγκον, από την 1 Αυγούστου 2014, απαγορεύεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσια πάρκα.



Άλλες χώρες

• Στην Αργεντινή, η πωλήση, εισαγωγή και κατασκευή ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν απαγορευτεί από την τοπική ρυθμιστική αρχή. Επιπλεον, η χρήση τους έχει αποθαρρυνθεί λόγω έλλειψης αρκετών στοιχείων.

• Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πώληση και χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι παράνομη.

• Στο Ισραήλ, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να επεκτείνει την υφιστάμενη νομοθεσία για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ένα χρόνο μετά την προειδοποίηση κατά τη χρήση του.

• Στην Τουρκία, η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων και υγρών αναπλήρωσης είναι παράνομη.

Αποσυνδεδεμένος psvag

  • **
  • 273
  • Φύλο: Άντρας
Το θέμα του παρόντος νήματος αναφέρεται στο νομικό καθεστώς που ισχύει σε διάφορα κράτη του κόσμου, προφανώς χωρίς να αποκλείει τη χώρα μας. Εάν την αποκλείει θα πρέπει να συμπληρωθεί ο τίτλος του.
Θεωρώ πως εμάς του ατμιστές μας απασχολέι ο ισχύων νόμος εν Ελλάδι. Το τι συμβαίνει σε άλλα κράτη φυσικά και ενδιαφέρει αλλά ως εγκυκλοπαιδική γνώση.

Αποσυνδεδεμένος Cruiser79

  • *****
  • 9074
  • Φύλο: Άντρας
  • Ομορφαίνει, δεν παχαίνει!
    • Cruiser's e-liquid reviews
Nemesis, θα σου δώσω και στοιχεία περί Σουηδίας και Νορβηγίας: Στη Νορβηγία είναι παράνομη η πώληση οποιουδήποτε αγαθού το οποίο περιέχει νικοτίνη, πλην του καπνού, βάσει ενός νόμου της δεκαετίας του 80. Το ίδιο ισχύει και για την εισαγωγή.

Στη Σουηδία, η πώληση υγρών με Νικοτίνη είναι παράνομη αλλά όχι η εισαγωγή από χώρα εντός ΕΟΧ. Για χώρες εκτός ΕΟΧ δεν γνωρίζω.

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Αποσυνδεδεμένος petra

  • *****
  • 5198
  • Φύλο: Γυναίκα
  • big sister's watching you!
Στη Βρετανία, όπως προείπε ο nemesis, είναι νόμιμη η διαφήμιση των Η.Τ.
Iδού λοιπον. 10 δευτερόλεπτα μόνο, διότι τα ΜΜΕ των Βρετανών είναι πανάκριβα.
Το διαφημιστικό μήνυμα λιτό: Η υπέροχη γεύση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και ατμιστικών υγρών VIP


[youtube]2tHRbL51mIE[/youtube]

 

Τελευταία θέματα

Τίτλος Πίνακας Απαντήσεις Εμφανίσεις Τελευταίο μήνυμα
Vaporesso Eco One 2ml Pod Kit [PODS - AIO (Όλα σε ένα)] 2 830 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 18, 2024, 14:40
από Tem
Stars, δημόσια πρόσωπα, διάσημοι και ηλεκτρονικό τσιγάρο [Άτμισμα δημοσίως] 319 113957 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 14, 2024, 11:09
από karga
MODS - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ EXPRESS Mods 2133 359531 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 14, 2024, 10:22
από camber
Κλώνοι επισκευάσιμων - Ερωτήσεις εξπρές και νέες κυκλοφορίες [Κλώνοι επισκευάσιμων] 2924 449770 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 13, 2024, 20:54
από anetost
Five Pawns mix and vape Shake and Vape 1030 110463 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 13, 2024, 20:16
από Antiprosopos
Σύρματα NiChrome, Kanthal (και άλλα πολλά) και χρήση τους σε αντιστάσεις. [Περί αντιστάσεων (τεχνικά)] 3093 374476 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 11, 2024, 02:04
από neofitosgr
Τσιγαρίσιες γεύσεις (καπνικά υγρά ή αρώματα) ΥΓΡΑ (γενικά) 1463 327779 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 08, 2024, 21:22
από madmama
Vaporesso GEN SE [Ηλεκτρονικά mods] 0 963 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 08, 2024, 20:38
από zamploutos
Zenith -Pro & Zlide Ατμοποιητές "εμπορίου" 13 6283 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 06, 2024, 23:23
από Antiprosopos
Steam Crave Aromamizer Classic MTL RTA [Με φιτιλοαντίσταση] 20 15135 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 05, 2024, 10:27
από Giorgos F
Ambition Mods Gate MTL RTA [Με φιτιλοαντίσταση] 208 29163 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 04, 2024, 18:22
από kpoul
Steampunk by Vladimiros Shake and Vape 371 99736 Τελευταίο μήνυμα Οκτωβρίου 29, 2024, 11:10
από Giorgos F